“Imeniten projekt somestja dveh Goric”

Na meji med Italijo in Slovenijo, na skupnem trgu dveh Goric, je slovenski predsednik Borut Pahor 28. novembra kot osrednji govornik in najimenitnejši gost na dogodku “Naša Evropa” izrazil vso svojo podporo dejavnostim Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje, ki je tako tudi uradno začelo izvajati in uresničevati svoje konkretne projekte, ob tem je “na meji, ki je ni”, še enkrat poudaril edinstveno vlogo “somestja dveh Goric” in pa svoje veliko zaupanje v “najmlajše Evropejce”.

Zbrane pod velikim šotorom na Vecchietovem mozaiku je spodbudil k poglobljenemu razmisleku o Evropski uniji in njeni prihodnosti, pa tudi o priložnostih čezmejnega sodelovanja. Ne smemo oklevati pri nobenem koraku za uresničitev velike ideje o somestju dveh Goric, ki vključuje tudi Šempeter in Vrtojbo, je med drugim dejal, saj “ideja o somestju v vsej Evropi – vse od Baltika na severu do Mediterana na jugu – nima ne precedensa ne primerjave”. Do popolne uresničitve te zamisli bo gotovo potrebnega še veliko dela, zato je krajevne oblasti in tudi civilno družbo pozval, naj izkoristijo vsako priložnost za razvoj, poglobitev in uresničitev te vizije. Evropska unija se je znašla na razpotju, je dejal: “Nič ni popolnoma gotovega glede njene prihodnosti. Verjetno pa je, da bo v eni ali drugi formi obstala”. Za Slovenijo in Italijo je ključnega pomena, ali bosta v isti povezavi EU ali ne. Bistvo predsednikovega nastopa je zato bilo poziv vodstvom treh obmejnih občin (Nove Gorice, Gorice in občine Šempeter-Vrtojba), pa tudi deželni oblasti FJk ter državnima oblastema v Rimu in Ljubljani, naj ukrenejo “vse potrebno za pravno podlago dveh Goric, enega mesta oz. somestja”. Javnost na obeh straneh meje je odločno pozval, naj “okrepi intenzivnost razprav o tem imenitnem projektu somestja dveh Goric”. Prepričan je namreč, da je ob vseh nejasnostih glede prihodnosti EU dozorel čas, “da se poleg formalnih oblasti oblikuje tudi civilna iniciativa Slovencev, Italijanov in Furlanov, ki živijo v teh treh občinah in širše in podpirajo zamisel, ki je brez primere v sedanji Evropi in v njeni zgodovini”. Tako razpravljanje in načrtovanje somestja dveh Goric bi “uradni Bruselj… tudi finančno izdatno podprl”. Kot Goričan, Primorec, Slovenec in ne nazadnje kot predsednik republike je želel ob tej priložnosti pozvati vse pristojne na obeh straneh meje, da storijo vse, kar je v njihovi moči, “da premaknemo stvari glede te iniciative s sedanje mlačne točke”. Nujno je, “da se zganemo in da ne čakamo, da se trudimo videti in oblikovati vizijo in da nam ni odveč v tej perspektivi storiti praktične in pragmatične korake”.
Pahor se je ob koncu svojega nastopa spomnil nepozabnega slavja na istem trgu opolnoči 30. aprila 2004, ko je kot predsednik slovenskega parlamenta imel ob vstopu Slovenije v EU kratek, a pomenljiv govor. Tedaj se je obrnil na otroke, ki naj imajo v združeni Evropi vse pogoje, da lahko razvijejo svoje talente. Pozval jih je, naj zrasejo v svobodne osebnosti, naj spoštujejo druge in drugačnost, naj se počutijo enakovredne. “Negujte svoje različne narodne korenine, zalivajte dišeč, skupen evropski cvet”, “svet novega upanja”.
Dogodek “na stičišču Goric” ob zagonu dveh čezmejnih pilotnih projektov (Čezmejni naravni park Isonzo-Soča in Vzpostavitev čezmejne mreže zdravstvenih storitev), ki so ju predstavili v popoldanskem delu prireditve, je zjutraj uvedel župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon; izrazil je posebno zadovoljstvo z možnostjo izpeljave teh projektov in snovanja novih v duhu tega, kar ponuja Evropa prijateljstva in sodelovanja. “Skupni prostor je vedno bolj povezan in hkrati zgled Evropski uniji”. Goriški župan Rodolfo Ziberna je povedal, da so na naši meji pred leti živele “sovražne si skupnosti”: “čezmejna kohezija” se gradi z majhnimi koraki in resnično lahko postanemo oporna točka za vso Evropo, saj je naše EZTS po evropske komisije najboljše na vsej celini. Župan Občine Šempeter-Vrtojba Milan Turk je dodal, da si vsi želimo priti do cilja, da bi se Goričani iz Gorice počutili doma v Novi Gorici ter tudi Novogoričani in Šempetrci v Gorici. Evropska skupnost je koristna, koristno je, da sta obe državi njeni članici, še veliko je treba narediti, da se ta skupnost dodatno razvije: “K temu vsi stremimo”. Predsednik združenja EZTS GO Roberto Golob je dejal, da je bil ta dan pomemben zato, ker po dolgem in napornem obdobju pogajanj, ustvarjanja in krepitve ekipe uradno začenjajo z izvajanjem del. “Imamo denar, imamo institucionalni okvir, imamo profesionalno ekipo”. Na koncu je Golob javno pozval Pahorja, naj pomaga doseči pri slovenski vladi aktivacijo pridružitvenega sporazuma med Slovenijo in EU, da bodo v tem prostoru lahko ustanovili prostocarinsko cono za napredne tehnologije, s katerimi bi goriškemu znanju omogočili lažjo pot v globalni svet. V projekt EZTS in konkretno čezmejno sodelovanje trdno verjame tudi odbornica dežele FJk Sara Vito, ki je prepričana, da se ta edinstvena izkušnja lahko še nadgradi.
Med drugimi visokimi gosti so bili tudi goriški prefekt Massimo Marchesiello, podpredsednik Državnega zbora Matjaž Nemec, gen. konzul RS v Trstu Vojko Volk, konzulka Tanja Mljač, gen. konzulka Italije v Kopru Iva Palmieri, italijanski veleposlanik v Ljubljani Paolo Trichilo. Prisotni so bili tudi predstavniki mladih: študentje s fakultete za diplomatske vede tržaške univerze in gimnazije v Novi Gorici so po uradnih govorih in po krajši razpravi o prihodnosti čezmejnega sodelovanja v EU, ki so jo obogatili izvedenci iz različnih držav, postavili navzočim in predsedniku nekaj premišljenih vprašanj. Tik pred odhodom je Borut Pahor v ožjem krogu v veži železniške postaje obiskal še Kulturno informacijsko točko, o poslanstvu katere mu je spregovorila ravnateljica novogoriškega Kulturnega doma Pavla Jarc.
DD

Gorica / Poziv predsednika RS Boruta Pahorja na Trgu Evrope

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme