Gorenjska - snežna kraljica

Koledarska zima je pri koncu, pomlad se nam že nasmiha, v snežnih panogah, ki so bile v ospredju tri mesece tudi po zaslugi olimpijskih iger v Sočiju, pa smo priča vrhuncem sezone. Minuli vikend so bile oči ljubiteljev zimskih športov z vsega sveta uprte v Slovenijo, pravzaprav na Gorenjsko, kjer sta bili v razmahu 50 kilometrov dve vrhunski mednarodni športni prireditvi. V krasnem, sončnem in toplem vremenu je Kranjska Gora imela v gosteh 53. pokal Vitranc, veljaven za svetovni pokal alpskih smučarjev, Pokljuka pa preizkušnje za svetovni pokal biatlonk in biatloncev. Po splošni oceni je bila organizacija obeh dogodkov na višini, vreme je bilo res naklonjeno, po drugi strani pa ob visokih temperaturah ni bilo lahko obvladovati ustreznih razmer na tekmovališčih. Obračun pa je bil pozitiven, čeprav slovenski zastopniki – od katerih so navijači na domačem prizorišču po tihem pričakovali kako senzacijo – niso krojili prvih mest na nobeni od številnih tekem.
Največ pozornosti je seveda vladalo za alpsko smučanje na podkorenski progi. 13 tisoč gledalcev v dveh dneh, spektakel na smučišču in okoli njega, zmaga Američana Teda Ligetyija v sobotnem veleslalomu in Nemca Felixa Neureutherja v nedeljskem slalomu. V Kranjski Gori je konec tedna bivala vsa moška smučarska elita, kdo bo končni zmagovalec svetovnega pokala, pa ni še znano. Odločitev bo padla od četrtka do nedelje v švicarskem Lenzerheideju, kjer poteka tradicionalni veliki finale smučarske sezone. Avstrijec Marcel Hirscher, ki je stavil na Vitranc, a se mu naposled ni izšlo, ima štiri tekme pred koncem pičle štiri točke prednosti pred Norvežanom Akslom Lundom Svindalom, ki pa je zdaj favorit za veliki kristalni globus, saj je konkurenčen v treh disciplinah, njegov nasprotnik pa le v dveh najbolj tehničnih. Kakorkoli že, v Kranjski Gori je številno občinstvo pozdravilo tudi slovenskega slalomista Mitjo Valenčiča, ki se je v nedeljo (sicer z odstopom) poslovil od poklicnega smučanja po kar 17 letih v svetovnem pokalu. Smučar iz Spodnjega Brnika je veljal za tekmovalca prefinjenega sloga, v karieri pa mu manjkajo 'stopničke'. Da zaokrožimo poročanje o Vitrancu, dobra novica je, da tekma ostaja v sporedu svetovnega pokala tudi za prihodnje sezone.
Pestro je bilo tudi na Pokljuki, kjer sta bila zaposlena oba spola in je bil tekmovalni živžav torej še večji. Tako dekleta kot fantje so na Rudnem polju tekli in streljali za zmago v sprintu, zasledovalni vožnji in preizkušnji s skupinskim startom. Tu imena zmagovalcev (pri dekletih Avstrijka Innerhofer, Finka Maekaeraeinen in Rusinja Domračeva, pri fantih Rus Šipulin in dvakrat Šved Ferry) povedo bolj malo, ker je biatlon medijsko manj poudarjen, pa vendar je šlo za veliko manifestacijo v svetovnem merilu.
S tem pa ni še konec, saj bo Slovenija spet… snežna kraljica čez teden dni, ko bo od četrtka do nedelje (20. -23. marec) v Planici, torej spet v dolini pod Poncami, veliki finale sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih. Orli imajo ta konec tedna sicer še svetovno prvenstvo v poletih v češkem Harrahovu, naslednji vikend pa bo velik ljudski praznik ob planiški velikanki. Ob koncu sijajnega športnega leta se bo Slovenija lahko poklonila svojemu olimpijcu Petru Prevcu (v Sočiju je osvojil srebro in bron), ki ima tudi še teoretične možnosti za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala, čeprav je bolj realno, da bo prvak odlični Poljak Kamil Stoch in da bo Prevc predvsem branil ugledno drugo mesto.
HC

V pričakovanju smučarskih skokov v Planici

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme