God sozavetnice Evrope sv. Terezije Benedikte od Križa

V Katoliški cerkvi praznujemo danes, 9. avgusta, god filozofinje, karmeličanke, mučenke in sozavetnice Evrope sv. Terezije Benedikte od Križa – Edith Stein.

Edit Stein (1891–1942) se je rodila v židovski družini v Breslavu v Šleziji (zdaj Wroclawu na Poljskem). Čeprav versko vzgojena je ob študiju filozofije postala ateistka, doktorirala in postala sodelavka filozofa Edmunda Husserla. Obstoj Boga ji je takrat postal nerazumljiv in nesprejemljiv, zato je zavestno in prostovoljno prekinila z molitvijo in versko prakso.

Do odločilnega dogodka spreobrnjenja je prišlo v poletnem večeru 1921, ko je bila v gosteh pri zakoncih Conrad-Martius v Bergzabernu. Nek večer je zaradi odsotnosti gostiteljev morala preživeti sama, zato je iz knjižnice prijateljev na slepo vzela v roke Življenjepis sv. Terezije Ávilske. Brala je vso noč in ob koncu knjige je sama sebi priznala: »To je resnica.«

Naslednje jutro je kupila Katekizem Katoliške Cerkve in Rimski misal ter ju začela preučevati. Ko se je prvič udeležila maše, je »razumela vse, tudi najbolj preproste kretnje«. Stara 31 let se je dala krstiti v katoliški Cerkvi, nekaj let zatem pa vstopila h karmeličankam, kjer je dobila ime Terezija Benedikta od Križa.

Ob začetku 2. svetovne vojne je tudi njo doletela podobna usoda kot njene številne rojake v Evropi: gestapo jo je zaprl in po dveh dnevih v taborišču je umrla v plinski celici. Zapustila je mnogo spisov visokih spoznanj in globoke duhovnosti.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme