Gobe so slastne, a tudi smrtno nevarne!

Zaradi tega nabiralce gob ponovno pozivajo, naj bodo pri tem previdni, so v UKC zapisali v sporočilu za javnost.

Samo v zadnjih tednih septembra so v centru za zastrupitve prejeli 43 klicev zaradi zastrupitev z gobami oziroma zdravstvenih težav po zaužitju obroka z gobami. Skupno je bilo po njihovih informacijah 92 bolnikov, med njimi tudi nekaj otrok, pri čemer je imel najmlajši dve leti. Na kliniki so septembra zdravili devet odraslih oseb, nekaj bolnikov pa so obravnavali le ambulantno.

Iz UKC so sporočili, da doslej na srečo ni bilo resnejše zastrupitve s smrtno nevarnimi gobami. “Vse prepogosto ljudje povedo, da so jedli na primer marele, travniške šampinjone, golobice in so šele potem, ko so zboleli, pogledali v knjige ali na internet ter posumili, da so morda zaužili tudi kakšno strupeno gobo,” so zapisali.

V UKC Ljubljana praviloma hospitalizirajo vse bolnike, pri katerih obstaja sum na zastrupitev z zeleno mušnico in njej sorodnimi gobami, pri katerih se simptomi pojavijo šest ur in več po zaužitju, ter bolnike s hudimi prebavnimi težavami oziroma resnimi zapleti po zaužitju sicer užitnih gob.

Marija Jamšek iz centra za zastrupitve svetuje, da ljudje nabirajo in jedo le gobe, ki jih dobro poznajo. Gob naj ne uživajo majhni otroci, starejši in bolniki z dietami zaradi bolezni, kot so žolčni kamni, vnetje trebušne slinavke, rane na želodcu in dvanajstniku. Za ostale naj bodo gobe začimba ali priloga h glavni jedi, saj so težko prebavljiva hrana, nabrane gobe pa je treba pripraviti v prvih 24 urah po tem, ko smo jih nabrali.

V UKC opozarjajo še, da se je treba v primeru kakršnih koli težav po zaužitju gob takoj posvetovati z zdravnikom. Prav tako se ne smemo zanašati, da bo driska v enem ali dveh dneh minila, kajti pri zastrupitvi z zeleno mušnico ali njej sorodnimi gobami lahko pride po prehodnem izboljšanju prebavnih težav do hude okvare organov, predvsem jeter in ledvic, ali tudi smrt.

 

Septembra je naraslo število ljudi, ki so imeli težave po zaužitju gob ali so se z njimi zastrupili, opozarjajo v centru za zastrupitve interne klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme