Giorgin topel glas protagonist romantičnega poletnega večera

Po izrednem koncertu francoskega multiinstrumentalista Yanna Tiersena se je v ponedeljek, 15. julija, trg pred Vilo Manin ponovno napolnil z navdušenimi glasbenimi sladokusci. Tokrat je v Codroipo tritisočglavo množico privabila izvrstna italijanska pevka Giorgia, ki se je po dolgih sedmih letih odsotnosti vrnila v našo deželo s svojo poletno turnejo Pop Heart Summer Nights. Giorgini poletni koncerti so podaljšek zimske turneje Pop Heart Tour, med katero je nastopala v večjih športnih dvoranah italijanskih mest in predstavljala oboževalcem svojo zadnjo ploščo Pop Heart. Koncert je bil vključen v niz glasbenih dogodkov “Villa Manin Estate 2019”, organizirala ga je Zenit srl v sodelovanju z Deželo FJK, PromoTurismo Fvg, Občino Codroipo in Azaleo promotion.
Rimljanka Giorgia Todrani, splošnemu občinstvu bolje poznana samo s svojim imenom, se je rodila leta 1971, za seboj pa ima že dvajsetletno kariero, med katero si je zaslužila 25 platinastih plošč za odlično prodajo svojih del. S svojimi brezčasnimi pesmimi je stopila v srca milijonov ljudi in mnogih sodelavcev, pomembnih italijanskih ter mednarodnih pevcev in kantavtorjev, ki so z njo radi sodelovali, med temi so Luciano Pavarotti, Ray Charles, Lionel Richie, Jovanotti, Mina, Zucchero, Pino Daniele, Andrea Bocelli, Eros Ramazzotti, Gianna Nannini, Herbie Hancock in Alicia Keys. Na plošči Pop Heart, ki je izšla konec novembra 2018, je Giorgia posodila svoj izjemno prepoznavni glas mnogim italijanskim in mednarodnim uspešnicam, ki jih je sama zbrala, preuredil z novim aranžmajem pa jih je Michele Canova. V svojem zadnjem albumu je pevka nastopila v duu z Italijanom Tizianom Ferrom v pesmi Il conforto, s pevcem Ainé sta zapela Stay, pa tudi z Erosom Ramazzottijem (Una storia importante) in Eliso (Gli ostacoli del cuore) .
Tokratni koncert, edini v FJK, je bil odlična priložnost za poslušanje v živo pesmi z zadnje plošče in veliko starih uspešnic, ki jih je Giorgia zbrala in reinterpretirala po svojem okusu. Pop Heart Tour se je razvil v pravi špektakel, barvan mozaik čustev, uspešen poskus iskanja neposrednega, osebnega, skoraj intimnega stika med publiko in pevko, nedvomno glavno junakinjo na sceni. Koncert predstavlja vezni člen med preteklostjo oz. nežno Giorgino pop glasbo, s pomočjo katere smo imeli navzoči priložnost se popolnoma utopiti v njenem glasu, in prihodnostjo, z živahnim ritmom glasbenega žanra dance, s primesmi rocka in v določenih trenutkih prave metal glasbe iz zgodnjih osemdesetih let, ko se je oder odel v nove luči, v magične laserje, v pisane podobe na orjaških zaslonih, ki so se premikali kot kulise in, sicer minimalistično in preprosto, sceno vsakič spremenili v popolnoma nov, vedno eleganten prostor.
Giorgia je svoj nastop začela sama na sredini odra. Zapela je ganljivo, intimno pesem Le tasche piene di sassi italijanskega kantavtorja Lorenza Cherubinija – Jovanottija. Izvedla jo je v novi ritmiki, z novimi odtenki, a v popolnem spoštovanju do originalne verzije. Pesem pripoveduje o duševni in fizični osamljenosti, s katero se mora vsakdo, prej ali slej, soočati, o težkih občutkih tesnobe, ki se z minevanjem časa spremenijo v spokojnost in vedrino. Pevka je med dveurnim nastopom zapela svoje uspešnice Gli ostacoli del cuore, Quando una stella muore, Come neve, E poi, Come saprei, Di sole e d’azzurro, Vivi davvero in še veliko drugih. Neoporečno so jo spremljali glasbeniki z italijanske in mednarodne scene: Sonny Thompson na bas kitari, Mylious Johnson na bobnih, Jacopo Carlini na klavirju, Fabio Visocchi na klaviaturah in Anna Greta Giannotti na kitari. S svojima glasovoma sta jo dopolnjevala pevca Diana Winter in Andrea Faustini, za “DJ set” pa je poskrbel bobnar Mylious Johnson. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Foto Manuel Demori

Piše Katja Ferletič: Codroipo / Vila Manin

Slike

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme