Gazzetta piše o Slovencih

Piše: HC

Slovenski nogometaši v italijanskih ekipah

Pred časom smo pisali o nogometašu Andražu Struni, ki igra za Triestino, in košarkarju Jakobu Čebašku, ki pa je jeseni en mesec nosil dres tržaškega Allianza. Tokrat, tudi ker so v zadnjem času opozorili nase z uspešnimi nastopi, pa bi te stolpce za spremembo namenili skupinici slovenskih poklicnih nogometašev, ki igrajo v italijanski A ligi, še vedno kljub vsemu enem najbolj fascinantnih evropskih državnih prvenstev.

V nedeljo sta se nazadnje v tekmi Atalanta – Genoa med sabo pomerila Josip Iličić in Miha Zajc. Napadalec in vezni igralec slovenske reprezentance sta v prejšnjem krogu z zadetkom prispevala k zmagi svoje ekipe, tokrat pa se je končalo … brez gola.

V Prijedoru v Republiki Srpski rojeni Iličić, 33 let, je zrasel v Kranju, igral je tudi v Kopru, odskočna deska za Italijo pa mu je bil Maribor. Dokončno pa se je po izkušnjah pri Palermu in Fiorentini uveljavil kot vrhunski igralec v dresu Atalante, s katero je lani postal eden najbolj odločilnih nogometašev na svetu. V sezoni 2019/2020 je pred prekinitvijo zbral 15 zadetkov v A ligi in pet v Ligi prvakov, tu je na enem samem srečanju v Valencii prispeval štiri gole. Nato je prišel covid-19 in doživel je, kot znano, izjemno težke čase zaradi obdobja hude depresije. Poletni del prvenstva je prisilno izpustil, jeseni pa se je vrnil in zdaj spet stopa po poti slave, pomembno je predvsem, da se počuti dobro. V A ligi je v novi sezoni že prispeval dva gola, v zadnjih nastopih prejema zelo visoke ocene in Atalanta se vzpenja na lestvici.

Vse bolje igra tudi 26-letni Zajc iz Šempetra pri Novi Gorici, ki je steber Genoe. V vrhunski nogomet sta ga izstrelila ljubljanska Interblock in Olimpija, v Italiji je nastopal že tudi za Empoli v A in B ligi, lastnik njegove izpisnice je turški Fenerbahče. Spomnijo se ga tudi vrstniki na poletnih turnirjih na Goriškem. Nanj močno računa tudi selektor Matjaž Kek.

Starosta slovenskih igralcev v italijanski ligi je seveda Samir Handanović, še dalje eden najboljših vratarjev na svetu, Interjev nenadomestljivi član. Pri 36 letih je že veteran, vedno daleč od žarometov in novinarjev, igra konstantno in je opora za soigralce in trenerje. V reprezentanci je kajpak pustil mesto ravno tako sijajnemu Janu Oblaku. Morda pa je že kdo pozabil, da se je Handanovićeva srečna italijanska zgodba (sicer brez lovorik!) začela pri Udineseju. Letos pa se vendarle odločno poteguje za scudetto.

Četrti Slovenec v A ligi je napadalec Parme Jasmin Kurtič, ki ima tudi že dva gola v letošnjem prvenstvu. S soigralci lovi obstanek v najelitnejši konkurenci. Reprezentant je v Italiji zamenjal že vrsto klubov – Varese, Palermo, Sassuolo, Torino, Fiorentina, Atalanta in Spal, tudi v tem zimskem prestopnem roku se baje marsikdo zanima zanj. Rodil se je v Črnomlju leta 1989.

Od senatorjev Serie A, kot ligo radi nazivajo slovenski novinarji, ki veliko pišejo o svojih nogometaših v soseščini, se je nekdanji kapetan izbrane vrste Boštjan Cesar upokojil, Primorec Valter Birsa pa je brez ekipe. Oba sta nazadnje igrala za Chievo.

Kdaj drugič več o Škofjotu Domnu Črnigoju, 25-letnem veznem igralcu drugoligaša Venezie, ki je postal standardni član selekcije z državnim grbom. Nazadnje je v soboto igral v Lignanu proti Pordenoneju, kot zanimivost pa lahko dodamo, da je drugi bratranec znanega tržaškega filmskega režiserja Martina Turka.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme