FilmVideoMonitor 2012 - Benečijnema

Poseben večer FilmVideoMonitorja bo v Nediških dolinah z naslovom Benečijnema: pregled filmov v treh etapah, ki poteka v septembru med Špetrom in Sovodnjami. Vsi filmi v programu tematizirajo Benečijo, izhajajo pa iz zelo različnih izkušenj, namenov in pripovednih tehnik. Kot že v prejšnjih letih, tudi letos je posebna pozornost namenjena ponovno odkritim amaterskim filmom.

Potovanje v slikah se bo začelo z dvema večeroma, posvečenima video intervjujem dokumentarca Cronaca perduta (»Izgubljena kronika«) z leta 2011, katerega avtorja sta Paolo Comuzzi in Andrea Trangoni. Nato bo na vrsti fiction: posebni vestern z naslovom Avventura (»Pustolovščina«), ki so ga pred 40 leti posneli na super8 filmski trak dijaki nižje srednje šole v Špetru. Potovanje se bo zaključilo s filmom Alvara Petriciga Prostor v tej galaksiji (Un posto in questa galassia, 2011), ki meji na filozofsko razpravo in analizira kompleksen odnos med spominom in podobami.
Cronaca perduta je dokumentarec o življenjskih zgodbah starejših ljudi, ki sta jih avtorja srečevala v teku enega leta, ki živijo v domu za ostarele v Špetru oz. na območju, za katero je pristojna čedajska ustanova Ambito Distrettuale del Cividalese, ki je podprla projekt. Pričevanja teh ljudi zaobjemajo večji del prejšnjega stoletja in se gibljejo med vsakdanom in pomembnejšimi zgodovinskimi dogodki ter kažejo, kako je lahko vsaka posamezna izkušnja del skupne zgodbe, v kateri se lahko vsak prepozna. Te zgodbe so stkane tako »iz besed« kot »iz podob«: iz podobe osebe, ki pripoveduje, kraja, v katerem pripoveduje, krajev in drugih oseb, o katerih govorijo zgodbe, predvsem pa iz vseh tistih podob, ki se porajajo v mislih in domišliji poslušalcev v trenutku, ko prisluhnejo tem zgodbam.
Prvi del dokumentarca je bil premierno prestavljen v četrtek, 6. septembra, v občinski dvorani v Špetru. 
Drugi del filma bo na sporedu v četrtek, 13. septembra, ob 21. uri, v večnamenski dvorani osnovne šole v Sovodnjah.
V četrtek, 27. septembra, ob 21. uri, v Slovenskem kulturnem centru v Špetru, bosta za zaključek predvajana Avventura in Prostor v tej galaksiji.
FilmVideoMonitor 2012 organizirajo kulturno društvo Ivan Trinko, Kinoatelje, Študijski center Nediža in ISK – Inštitut za slovensko kulturo. Vstop prost.

PROGRAM

Četrtek, 13.9.2012

Sovodnje, večnamensta dvorana osnovne šole

ob 21.00
CRONACA PERDUTA (drugi del)

Četrtek, 27.9.2012
Špeter, Slovenski kulturni center

ob 21.00
AVVENTURA
tretji razredi nižje srednje šole Dante Alighieri v Špetru
šolsko leto1970-71
glasbena spremljava v živo: Glasbena matica iz Špetra

sledi

PROSTOR V TEJ GALAKSIJI (Un posto in questa galassia)
r. Alvaro Petricig
originalna verzija s podnapisi v italijanščini

 

Vrača se FilmVideoMonitor, prireditev v Čedadu, v sklopu katere se že več let predstavljajo najbolj zanimive slovenske filmske produkcije.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme