Evropsko srečanje mladih letos v Ljubljani

Piše: Mojca Petaros Fotografije: Katoliška mladina

Pet tisoč romarjev iz Evrope in z drugih koncev sveta

Mladi kristjani iz Slovenije se že dolgo let pod okriljem ljubljanskega zavoda Katoliška mladina udeležujejo novoletnega Evropskega srečanja mladih (ESM), ki ga že skoraj petdeset let prireja ekumenska skupnost taizéjskih bratov iz Francije. Srečanje, ki vsak konec decembra poteka v drugem evropskem mestu, je bilo za Katoliško mladino letos nekaj posebnega, saj so se prvič znašli na strani gostiteljev: približno pet tisoč romarjev iz Evrope, pa tudi z drugih koncev sveta, so sprejeli v Ljubljani. Gre za ogromen organizacijski zalogaj, pri pripravi katerega je s slovensko krščansko skupnostjo več mesecev sodelovala tudi mednarodna ekipa mladih prostovoljcev s taizéjskimi brati na čelu. Ključ do uspeha takega srečanja pa je bila tudi letos gostoljubnost lokalne skupnosti: čez dva tisoč gostiteljev iz ljubljanskih in okoliških župnij je širokosrčno odprlo vrata svojih domov mladim romarjem.

Romarji so v slovensko prestolnico prispeli preteklega 28. decembra, ko so jih po sprejemu v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu poslali v župnije gostiteljice, ki so do 1. januarja 2024 postale njihov dom. Vsako jutro se je začelo s taizéjsko molitvijo v župnijskih cerkvah. Udeleženci so imeli nato obilo priložnosti za dragoceno izmenjavo izkušenj v mednarodnih pogovornih skupinah, pa tudi za spoznavanje lokalne skupnosti in poslušanje pričevanj o tem, kaj pomeni biti kristjan v Sloveniji. Po opoldanski molitvi je bil čas za delavnice. Izbira je bila zelo raznolika: od razprav in predavanj o različnih duhovnih, filozofskih in tudi političnih temah, do kulturnih in zabavnih srečanj, kot na primer spoznavanja slovenskih folklornih plesov ali poslikavanja panjskih končnic, manjkala pa ni niti možnost za odkrivanje Ljubljane prek vodenih ogledov.

Osrednji del vsakodnevnega programa je napočil zvečer, ko so se udeleženci odpeljali do arene v Stožicah, ki je bila za to priložnost težko razpoznavna: hala, ki tako pogosto gosti raznovrstne športne in glasbene prireditve, se je za en teden spremenila v svetišče. Na eni strani “igrišča” so postavili oltar, ki so ga, kot je pri ESM v navadi, krasili elementi iz lokalne tradicije – Slovenci so v ta namen izbrali panjske končnice s podobami prizorov iz Svetega pisma. Na tribunah se je trlo mladih, ki so v en glas peli taizéjske speve in s skupno molitvijo pričarali vzdušje medsebojne povezanosti in miru. Ob koncu vsake množične molitve so prisluhnili še nagovoru brata Matthewa, ki je prav pred kratkim nasledil brata Aloisa v vlogi priorja taizéjske redovne skupnosti.

Stožice je obiskalo kar nekaj uglednih gostov, med njimi predsednica države Nataša Pirc Musar. Prvi večer sta prisotne pozdravila ljubljanski nadškof Stanislav Zore in nekdanji evangeličanski škof Geza Filo. V naslednjih dneh so pri molitvi sodelovali številni slovenski škofje, vključno s predsednikom Slovenske škofovske konference dr. Andrejem Sajetom, kljub temu da je šlo za ekumensko srečanje, pa se ga niso udeležili predstavniki vseh cerkva v Sloveniji. Odsoten je bil tudi ljubljanski župan.

Med enim svojih nagovorov se je brat Matthew spomnil, da je maja 1987, le nekaj mesecev po njegovem vstopu v taizéjsko skupnost, Ljubljana že gostila molitveno srečanje, na katerem so se kljub železni zavesi lahko zbrali mladi z obeh delov razdeljene Evrope. Takratnega srečanja se kljub veliki želji ni mogel udeležiti, zato je bil sedanji obisk Ljubljane zanj še toliko bolj dragocen. S to zgodbo je hotel brat Matthew mladim položiti na srce, naj nikoli ne izgubijo zaupanja, saj nekatere želje od nas zahtevajo več potrpljenja. Poleg tega je izrazil upanje, da bo tudi tokratno srečanje v Ljubljani predstavljalo pozitivno prelomnico in pripomoglo k padcu pregrad med nami. K temu je navsezadnje vabilo tudi geslo letošnjega srečanja: Skupaj na poti.

Evropsko srečanje mladih se naslednje leto iz bližnje Ljubljane seli daleč od našega konca Evrope, saj bo potekalo v prelepem srednjeveškem mestecu Talin, prestolnici Estonije.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme