Evropske vrednote morajo postati temelji našega delovanja

Piše:

NaborjetCantate je tokrat zaživel v Beneški palači

9. maj je dan Evrope, pomemben dan, na katerega se verjetno premalo spomnimo. O njegovem pomenu pa se dobro zavedajo pri Svetu slovenskih organizacij in Zvezi cerkvenih pevskih zborov iz Trsta, ki od leta 2019 obeležujeta dan Evrope s posebnim, vrhunskim dogodkom Cantate, s katerim vrednotita raznolikost in dosežke skladateljev, dirigentov in pevcev na področju zborovske glasbe. Tokrat je priljubljeni zborovski dogodek zaživel v prestižni Beneški palači v Naborjetu. Na večeru, tokrat pod pokroviteljstvom Skupnosti gorskega območja Železna in Kanalska dolina, Občine Naborjet-Ovčja vas in s sodelovanjem Združenj don Eugenio Blanchini in don Mario Černet, so prisotni lahko uživali ob petju vokalne skupine Elinor. Skupina je nastala leta 2020 in deluje pod okriljem bazilike Matere Usmiljenja v Mariboru in pod umetniškim vodstvom pevskega pedagoga in zborovodje Roberta Feguša. Za nastop so pevci izbrali zanimiv preplet mednarodne literature in priredb slovenskih ljudskih pesmi, od poklona zgodovini slovenske literature z opusom Marija Kogoja do enega mednarodno najbolj priznanih primorskih avtorjev sedanjega časa, Andreja Makorja, v alternaciji s skladbami Bacha, Kodalyja, legende filmske glasbe Ennia Morriconeja in vse do posebne priredbe klavirske skladbe Frederica Chopina. Izbira programa seveda ni naključje, kar nam je ob dogodku povedala tudi predsednica ZCPZ Trst Rossana Paliaga. “Program je primeren za obeležitev dneva Evrope, saj smo izbrali skladbe skladateljev iz raznih evropskih držav in istočasno smo s priredbo ljudskih skladb pokazali, kdo smo Slovenci.” Ljudski motivi so namreč za take bolj institucionalne priložnosti bolj primerni in istočasno prikazujejo identiteto območja, ki je slovensko, a tudi zamejsko in raznoliko, tako časovno kot geografsko. Ne nazadnje prireditev namenja posebno pozornost narečju. Prav v domači govorici so izzveneli tudi uvodni pozdravi, saj sta tako župan Občine Naborjet / Ovčja vas Boris Preschern kot tudi županja Rezije in odbornica Skupnosti gorskega območja Železna in Kanalska dolina Anna Micelli pozdravila v domačem narečju oz. “po našem”, kot sta povedala. Oba sta poudarila pomen, gojenje in ohranjanje narečne govorice, saj je le-ta del območja, kulture in zgodovine. Zato so take pobude, kot je Cantate, bistvenega pomena, saj opozarjajo na pomen večkulturnosti in večjezičnosti na tem območju in v Evropi nasploh.

Predsednik SSO Walter Bandelj je poudaril pomen obeležitve tega dne in evropskega duha, ki je predvsem občuten na takih območjih, kot je naše, kjer sta čezmejna sinergija in sodelovanje bistvenega pomena za nadaljnjo skupno pot in rast območja ter ljudi. Da FJK postaja pravzaprav “center” EU in da je lahko primer dobre prakse glede sožitja v evropskem duhu, je poudaril tudi deželni svetnik SSk Marko Pisani, ki je povedal, da ima prireditev Cantate še posebno vrednost, saj ob tej priložnosti pobliže spoznamo različne kraje in tudi raznolikost ter bogastvo našega območja. “Kulturno bogastvo, ki ni le v zgodovini in stavbah, ampak tudi v jezikih in naši prisotnosti na območju, saj ne gre pozabiti, da ima dežela FJK posebno avtonomijo prav zaradi prisotnosti različnih narodnih skupnosti na svojem območju”, je dodal Pisani. Ne gre pozabiti, da je dogodek koncertne narave in prav na moč petja in glasbe je spomnila predsednica ZCPZ Rossana Paliaga. “Petje je sredstvo za hitrejšo komunikacijo v širšem, mednarodnem obsegu. Z zbori potujemo, se učimo, stopimo v stik z ljudmi in kulturami. Zato je zborovsko petje snov projekta Cantate”, je dejala predsednica ter dodala, da je praznovanje dneva Evrope nekaj naravnega za nas, ki živimo in doživljamo obmejni, čezmejni prostor. Večer in pevski program sta bila zato pravzaprav voščilo mladi Evropi, ki gleda v prihodnost na trdni osnovi svoje bogate kulturne dediščine.

Projekt Cantate je bienalno povezan s podelitvijo nagrade Pavle Merkù, ki je doslej ovrednotila delo Patricka Quaggiata in Hilarija Lavrenčiča. Naslednjo nagrado bodo podelili v letu 2024.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme