Eluveitie, Amaranthe in The Charm The Fury na odru Kina Šiške

V torek, 31. oktobra 2017, so na odru ljubljanske dvorane Kino Šiška bojevito nastopile tri skupine z različnimi pristopi k metal glasbi in težko je bilo napovedati, kateri band se bo odrezal najbolje: Holandci The Charm The Fury, Švedi Amaranthe ali Švicarji Eluveitie. Izjemni nagovori, animacija publike, nasmejani obrazi ter spevna, odlična glasba so v Ljubljani stkali dogodek, kakršnemu nismo bili priča že dolgo časa.
V velikem pričakovanju zvezd večera – Eluveitie smo se tokrat potrudili in po mastni, odlični pleskavici v lepinji pravočasno prišli pod oder, kjer smo se pridružili že številni skupini metalcev, ki so že več časa nestrpno čakali začetek koncerta. Brez niti minutke zamude smo kmalu zaslišali intro h koncertu The Charm The Fury, ki so tokrat predstavili občinstvu svojo drugo ploščo The Sick, Dumb & Happy. Skupina iz Amsterdama in še posebno karizmatična pevka Caroline Westendorp sta nas pozitivno presenetili. Caroline je v spremstvu odličnih kitar z veliko lahkoto prešla iz petja s čistim, lepim glasom v dober “growl” in s svojim agresivnim nastopom prepričala prisotne. Ko so zaigrali Seek and Destroy, pesem skupine Metallica, se je občinstvo dokončno segrelo in že je prišel čas za Carte Blanche, skladbo, s katero so se Holandci poslovili in zapustili oder.
Ob 19.35 se je začel nastop Amaranthe, ki so s pesmijo Maximize z zadnje plošče Maximalism uvedli svoje izvajanje. Že od vsega začetka smo vsi začudeno gledali v basista Johana Andreassena, ki je igral, sedeč na stolu. Pevec Nils Molin nam je razložil, da si je Johan tisto popoldne med sprehodom po Ljubljani poškodoval gleženj. Na začetku svoje performance so imeli Amaranthe nekaj tehničnih težav in črnolasa pevka Elize Ryd je s težavo sledila ritmu glasbe. Po odpravljenih problemih se je koncert nadaljeval in med skladbama Electroheart in Digital Word so metalheads v nabito polni dvorani že popolnoma uživali. Ob glasbi Amaranthe, neki vrsti “melodic metalcore, pop metal ali dance metal”, ki vsebuje primesi “electro dance”, ni mogoče mirovati – vsi so plesali! Elize se je popolnoma izkazala, še posebno v pesmi Amaranthine je njen čudoviti glas prišel do izraza. Med dueti z Nilsom, ob spremljavi tehnično brezhibnih glasbenikov, je zvok njenega glasu v prostor, med publiko, vnesel pozitivne občutke in zagotovil sproščeno uro zabave. Po pesmih Boomerang in Drop Dead Cynical se je nastop končal s hitom The Nexus.
Prišel je čas za Eluveitie, najpomembnejšo skupino večera: med uvodno glasbo Your Gaulish War se je devet izvrstnih glasbenikov razporedilo po odru. Začel se je koncert, med katerim se igranje vsakega nastopajočega harmonično prepleta z ostalimi kot v kolektivnem romanu, v katerem je zgodba vsakega izmed likov pomembna. S pesmima King, Nil in Omnos smo že bili v popolnoma drugem svetu. Z glasovi violin, harfe, flavt in kitar so nas nastopajoči s svojim folk metal pospremili v pravljične severne pokrajine, kjer se zabavajo škratje in kraljujejo lepe vile. Glasbeniki in prelepe glasbenice so na odru nastopali suvereno in ponudili pravo vizualno poslastico ter nekako še bolj pokazali očitno hierarhijo nastopajočih bendov. S skladbami z zadnje plošče Evocation II je nova pevka Fabienne Erni predstavila vse dobre lastnosti čudovitega glasu. Uspešnico The Call of the Mountains smo skupaj glasno zapeli vsi prisotni: občinstvo je bilo popolnoma v ekstazi in po vsaki pesmi je nestrpno vzklikalo “We want more”! – “Hočemo še”! Pesem se je vrstila za pesmijo, dokler ni prišla na vrsto priljubljena Inis Mona in nastop Švicarjev se je končal.
Naši občutki? Odlični! Stopnja, do katere imajo Eluveitie naštudiran nastop, je fenomenalna, utečenost, uigranost in sproščenost benda so bile neverjetne. Fabienne Erni je bila izredna, njen glas ima nežnejše odtenke od glasu nekdanje “frontwoman” Anne Murphy. Dolga kilometrina, ki jo imajo švicarski folk metalci za sabo in pa seveda izvrstna publika, sta botrovali močnemu nastopu. Eluveitie so velike zvezde in imajo več kot dovolj glasbenega znanja! Med valom krikov in ploskanjem so Švicarji zapustili oder in polno dvorano.
Vsi nastopajoči so se zelo dobro izkazali. Med publiko so med celotnim večerom vele neka pozitivna energija – složnost, združitev v metalu.

Piše Katja Ferletič / V Ljubljani smo uživali ob poslušanju različnih zvrsti metal glasbe

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme