Drugačna Goriška....

Ob 50. obletnici ustanovitve in dela Centra za socialno delo Nova Gorica se na Goriškem srečujejo s podobnimi problemi kot ob začetku delovanja. To so predvsem skrb za starejše nad 65 let, problemi mladostnikov ter naraščajoča revščina med prebivalstvom, je na  novinarski konferenci povedala direktorica CSD Nova Gorica Ivanka Drnovšček v ponedeljek, 17. septembra.

Delo Centra za socialno delo (CSD) Nova Gorica pokriva območje šestih goriških občin, kjer prebiva nekaj več kot polovica vseh prebivalcev v regiji, interventno službo pa izvajajo za celotno severnoprimorsko regijo, je poročala Slovenska tiskovna agencija. Čeprav je ob tem eden največjih centrov v državi, pa po besedah sekretarke Skupnosti centrov za socialno delo Darje Kuzmanič Korva nanj odpadeta le dva odstotka vseh zadev in pomoči v državi.

V Novi Gorici izpostavljajo, da imajo stopnjo brezposelnosti nekoliko pod državnim povprečjem, večja odstopanja pa beležijo predvsem pri deležu brezposelnih mladih do 26. leta starosti. Na Goriškem izstopa tudi visok delež starejšega prebivalstva, trenutno je kar 18,3 odstotka vseh prebivalcev starejših od 65 let, njihovo število pa se še povečuje. Nasprotno pa je število mladih vse manjše, vendar ob tem ni upadlo tudi število posameznih obravnav otrok in mladostnikov, je še povedala direktorica CSD Nov Gorica.

Razmere na območju upravne enote Nova Gorica so se v zadnjih dveh letih vidno poslabšale, je povedala Drnovščkova. Povečana brezposelnost in posledično vse slabše materialno stanje prebivalcev je pripeljalo do naraščanja denarnih socialnih pomoči. Obenem opažajo, da družine le z majhnimi zneski presegajo cenzuse za denarno socialno pomoč, zaradi česar se velikokrat znajdejo v materialni stiski.

“Zato je veliko bolj kot v preteklosti opazno razslojevanje med prebivalstvom, več je tudi prikrite revščine in lakote,” je še dejala Drnovščkova.

Ker so se z leti dejavnosti centra le nabirale, imajo danes zaposlenih kar 94 delavcev. Največ med njimi jih dela pri pomoči na domu, vzpostavljena imajo tudi krizni center Desetka in dnevni center za otroke in mladostnike Žarek. Drnovščkova priznava, da je vse več dela na področju zasvojenosti med mladimi, poleg zasvojenosti s prepovedanimi drogami so v zadnjem času tu še pomoč zasvojencem z nekemičnimi odvisnostmi.

Petdeseto obletnico začetka delovanja CSD Nova Gorica bodo obeležili v četrtek z dnevom odprtih vrat, o obletnici pa bo veliko povedanega v zborniku, ki ga ob okroglih obletnicah pripravljajo na nivoju države.

Na Goriškem imajo podobne socialne probleme kot pred 50. leti, so povedali v novogoriškem Centru za socialno delo.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme