Dragocenost rezijanskega podeželja velja ohraniti

Ob označenih poteh večkrat naletijo na sledove preteklosti, ki kažejo na donedavne prebivalce teh odročnih krajev, ki so stoletja bivali v samoti in v neposrednem stiku z naravo.
Nešteto je podeželskih objektov, staj, senikov in drugih dragocenih in zanimivih kmečkih poslopij. V glavnem sestavljajo skupine bivališč in tradicionalnih objektov, pogosto pravih zaselkov na visoki nadmorski višini, v katerih so potekale kmečke in pastirske dejavnosti. Veliko jih najdemo po vsej Benečiji, najlepše pa nedvomno krasijo travnata prostranstva doline Rezije. Tam kraljuje predvsem kamen, ki sestavlja večji del gradbenih struktur. V spodnjem nadstropju je štala, v zgornjem senik, bivanjski prostori pa so vedno samostojno v sosednjem poslopju.
Ena izmed najzanimivejših naselbin je Gorenje Brdo/Berdo di Sopra v Reziji, oddaljeno dvajset minut hoje od bolj popularnega Kota. Domačini iz kraja Korito/Cortis pravijo temu kraju enostavno Brdo, pogost izraz rezijske toponomastike, ki seveda izhaja iz pokrajinskih značilnosti.
Gorenje Brdo je naselbina sredi planin in širokih travnikov, kjer še danes pasejo govedo, ter strmih gozdov ob strani. Arhitekt Francesco Chinellato v knjigi Tipologija in tehnologija govornega habitata Furlanije-doline Rezije raziskuje strukturo kmečkih prostorov, kjer se delita le kuhinjski in bivalni prostor na eni strani ter štala in shramba na drugi.
Kmečke naselbine v Reziji so danes večinoma prepuščene propadanju, toda njihov zgodovinski in arhitektonski pomen bi veljalo ovrednotiti. Odgovornost ima predvsem uprava Naravnega parka Julijskih Predalp, projektu obnove bi moral pomagati tudi Ekomuzej doline Rezije v dveh fazah: najprej z dokumentacijo in raziskovanjem značilnosti materialne dediščine, potem pa s konkretnimi posegi in z obnovo infrastruktur.
Da bo ta cilj dosežen, bosta potrebna ozaveščanje odgovornih organov in politična volja upravljalcev za rast, tudi ekonomsko, tega prekrasnega območja.
Jernej Šček

Mnogi obiskovalci se v poletnih mesecih odpravijo na pohodne ture in izlete po gričih in hribih, kjer živijo Beneški Slovenci.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme