“Dosegli smo enkratne uspehe, obenem pa doživeli sramotno krčenje sredstev!”

Amatersko športno združenje Olympia iz Gorice je v iztekajoči se sezoni uresničilo nekaj res enkratnih podvigov. Med drugim je postalo simbol uspehov, do katerih lahko privede smotrno sodelovanje med društvi, ki temelji na kakovostnem delu. In vendar je pogled v prihodnost vse prej kot rožnat. O tem in drugem smo se pogovorili s športnim direktorjem Andrejem Vogričem.

Najprej iskreno čestitam za napredovanje v B2 ligo! Kako komentirate ta uspeh?
Ta uspeh je konec faze, ki se je začela pred desetimi leti, ko je Olympia ponovno nastavila organizirano mladinsko dejavnost. Štirje igralci, ki so takrat igrali v U 12, in sicer Peter Vogrič, Sandi Persoglia, Lorenzo Vizin in Jernej Terpin, so letos bili člani združene ekipe, ki je dosegla prestop v državno B 2 ligo. Rezultat je torej sad trdega, vztrajnega dela v telovadnici, ki se lahko doseže samo s programiranjem, kakovostnimi trenerji, in to dolgoročno gledano.
Sicer je bil projekt, ki smo ga sestavili lani, trileten. Potem ko smo v zadnjih dveh letih kot Olympia dosegli četrto mesto v deželni C ligi, smo letos združili moči štirih društev ter dosegli prestop lige že po prvem letu, in to povsem zasluženo. Tako številnih treningov z visoko kakovostjo, kot so jih imeli naši fantje v telovadnici, ni imela nobena ekipa v C ligi, čeprav so imele nekatere druge ekipe bolj izkušene igralce kakor mi. Pohvala gre vsem trenerjem, ki so izvrstno delali z našimi odbojkarji; le-ti so bili stalno prisotni na treningih in tekmah skozi vso odbojkarsko sezono.

Sodelovanje in iskanje kakovosti sta torej prinesla – v razmeroma kratkem času! – odlične rezultate?
Prav zato, ker smo v zadnjih dveh letih bili kot Olympia četrti na lestivici v C ligi, ker so se stroški za nastopanje v C ligi bistveno zvečali in da bi naši igralci ne hodili igrat drugam, smo se z vsemi štirimi društvi dogovorili, da sestavimo kompetitivno ekipo z izključno slovenskimi igralci, ki bodo imeli možnost se boriti za zmago prvenstva. Prav tako smo sestavili vse slovenske mladinske ekipe in ekipo mladincev (U 17), ki je igrala v Sovodnjah v C ligi kot Soča. O. K. Val se je odrekel igranju v C ligi in s tem pripomogel k znižanju stroškov; istočasno smo lahko najeli novega in izkušenega trenerja Marchesinija, ki je skupaj s pomožnim Robertom Makucem in fizičnim trenerjem Battistutto sestavljal kakovostno tehnično vodstvo. Val, Olympia in Naš Prapor so se kot edina slovenska društva na Goriškem vpisala v medpokrajinsko prvenstvo I. divizije. O. K. Val je poleg I. divizije vpisal še ekipi U 12 in U 13 v pokrajinsko prvenstvo. Naš Prapor je kot vsako leto vpisal prvenstvo I. divizije. Sodelovanje je bilo tako tehnično in organizacijsko kakovostno sestavljeno ter poteka v redu.

Odbojkarska sezona se končuje. Kako ocenjuješ na splošno leto, ki se bliža koncu?
Leto, ki ga končujemo, bo enkratno in – mislim – neponovljivo za rezultate, ki smo jih v letošnjem letu dosegli. Vsi zastavljeni ciji so bili že doseženi.
Ekipa C liga Olympia je zmagala prvenstvo, dosegla napredovanje v državno B 2 ligo in poleg tega dobila tudi deželni pokal ter se na Pokalu Triveneto uvrstila na 2. mesto s tem, da je premagala ekipo iz Veneta.
Ekipa I. divizija Olympia je zmagala medpokrajinsko prvenstvo in si zagotovila možnost igranja v naslednji sezoni v deželni D ligi.
Ekipa U 19 je zmagala deželno prvenstvo in bo od 5. do 8. junija nastopila na državnem prvenstvu v Chiancianu.
Ekipa U 17 je odigrala polfinalno tekmo in je v nedeljo, 25. maja, z zmago 3:1 proti ekipi Aurora Volley iz Vidma osvojila deželni naslov v prvenstvu U 17; ta ji daje možnost, da nastopi na državnem finalu, ki bo potekal od 11. do 15. junija v Pavii.
Ekipa U 15 je po zmagi v soboto, 17. maja, proti drugouvrščeni Prati in v torek, 20. maja, z zmago proti Cervignanu osvojila prvo mesto v deželnem prvenstvu, ki ji daje možnost nastopa na državnem finalu v Montecchiu od 4. do 8. junija.
Ekipa U 13 O. K. VAL se je uvrstila na peto mesto v pokrajinskem prvenstvu. Ekipo sestavlja 15 igralcev, vodita jo trener Boris Jelavič in pomožni trener/igralec Matej Juren.
Ekipa C liga Soča, ki so jo sestavljali izključno mladinci U 17, je odigrala deželno prvenstvo C lige. Se ni izognila izpadu, toda vsi fantje so med letom bistveno izboljšali lastne sposobnosti.
Ekipa U 12 O. K. VAL igra pokrajinsko prvenstvo in je trenutno 4. na lestvici na 10 ekip.
Ženska ekipa Olympia, ki je igrala prvenstvo U 16 v sklopu projekta Govolley, je igrala z mlajšimi igralkami, saj bi večina njih lahko igrala še prvenstvo U 14. Nabrale so lepe izkušnje za prihodnjo sezono, ko bodo gotovo bolj kompetitivne.

Kaj lahko še poveš o posameznih ekipah?
U 19 in U 17 sta ekipi, ki ju za zdaj sestavljajo igralci Olympie, ki so sad dela iz prejšnjih let.
Ekipa U 19 začenja sedaj skupne treninge, ker se pripravlja na državni finale. Do sedaj ekipa ni trenirala nikoli skupaj. Odigrali smo samo nekaj prijateljskih tekem in opravili nekaj treningov s člansko ekipo Olympia, ki je igrala v C ligi. Odigrala je 14 tekem in zasedla prvo mesto. Trenerji ekipe, ki jo sestavlja 13 fantov, so Andrej Vogrič, Walter Princi in Fabrizio Marchesini.
Ekipa U 17 je trenirala skupaj štirikrat tedensko, igrala je tudi v prvenstvu C lige kot Soča in je osvojila tudi zmago v deželnem prvenstvu. Trenerja ekipe z 11 fanti, ki so odigrali 12 tekem, sta Ivan Markič in Walter Princi.
Ekipo U 15 sestavlja 15 fantov, ki prihajajo iz društev Olympia, Soča in Val in je izraz letošnjega sodelovanja. Trenirajo trikrat tedensko, njihov trener je Federico Ferrazzo. Zmagali so deželno prvenstvo. Odigrali so 18 tekem.
Mladinsko moško dejavnost od U 15 do U 19 sestavlja 33 fantov.
Ekipa I. divizija Olympia je odigrala v meddeželnem prvenstvu 12 tekem, na koncu je bila druga na lestvici in si zagotovila prestop v deželno D ligo. Trener je Andrej Terpin. Ekipo, ki trenira dvakrat tedensko, sestavlja 14 igralcev.
Ekipa U 16 dekleta je odigrala 24 odbojkarskih tekem, na koncu je pristala na zadnjem mestu, ker so dekleta igrala v prvenstvu, ki je bilo težje, kot sem že omenil. Treniral jih je Primož Vidič, in sicer dvakrat tedensko. Ekipo sestavlja 13 deklet.
Celotni moški sektor v projektu od U 12 do članskih ekip šteje 120 atletov. Odigranih je bilo 170 odbojkarskih tekem v deželi in izven nje. Sestavljenih je bilo sedem delovnih skupin, ki so igrale v desetih odbojkarskih prvenstvih.

V vaših vrstah so tudi posebno perspektivni igralci in taki, ki prejemajo razna odlikovanja…
Letos smo dosegli napredovanje v državno B 2 ligo z ekipo, ki je imela povprečno starost pod 23 let (22,64). Ekipa je trenirala štirikrat tedensko. V njej so poleg drugih igrali dva igralca letnika 1996 (18 let) in dva letnika 1995 (19 let), ki obiskujejo še višjo šolo. Poleg treningov in tekem v C ligi so odigrali tudi deželno prvenstvo U 19. Dva od teh sta bila tudi nagrajena z nagrado ZSŠDI-ja “Šport in šola”. To pomeni, da ni res, da, če si dober športnik, ne moreš biti dober v šoli.
Letos so nagrado Šport in šola prejeli štirje igralci Olympie, in sicer: Peter Vogrič, Jernej Terpin, Simon Komjanc in Daniel Hlede.
Jernej Terpin: šolski uspeh 9,08; športni uspehi: 175 treningov/tekem (pris. 87%), nastopanje v deželnem prvenstvu C lige z osvojitvijo končnega 4. mesta, nastopanje v deželnem prvenstvu U 17 z osvojitvijo prvega mesta, 2. mesto na meddeželnem finalu U 17. Izvenšolske dejavnosti: član skavtske organizacije, član mladinskega krožka SKPD F. B. Sedej iz Števerjana, član mešanega pevskega zbora F. B. Sedej iz Števerjana.
Daniel Hlede: šolski uspeh 85/100; športni uspehi: 167 treningov/tekem (pris. 78%), nastopanje v deželnem prvenstvu C lige z osvojitvijo končnega 4. mesta. Druge izvenšolske dejavnosti: obiskuje tečaj angleškega jezika, je član mladinskega krožka SKPD F. B. Sedej iz Števerjana.
Simon Komjanc: šolski uspeh 8,23; športni uspehi: deželni prvak v prvenstvu U 17 in 2. mesto v meddeželnem finalu, nastopanje v deželnem članskem prvenstvu D lige z deželno selekcijo FJK. Izvenšolske dejavnosti: obiskuje tečaj angleškega jezika.
Peter Vogrič: šolski uspeh 8,33; športni uspehi: 167 treningov/tekem (pris. 87%), nastopanje v deželnem prvenstvu C lige z osvojitvijo končnega 4. mesta.
V deželno selekcijo FJK za ekipo U 16 in U 15 je bilo izbranih šest igralcev iz projekta, in sicer Simon Cotič, Mitja Pahor, Manuel Lupoli, Andrea Wasch, Luca Pellis, Daniele Franzot.

Torej zavidljivi in prestižni rezultati, toda tudi vaše društvo je bilo pred kratkim deležno res hudega krčenja prispevkov iz Slovenije… Kako komentirate pa to?
Kar se tiče prispevkov iz Slovenije, sem zelo kritičen. Potem ko so nam zagotavljali, da bo šport deležen nižjega reza od pričakovanih 20 odstotkov ali da se bomo morali vsaj sprijazniti z 20 odstotkov nižjimi sredstvi, smo ugotovili, da so nam rezali dvakrat toliko, in sicer več kot 40%!
Ker je Olympia dosegla vse, kar sem navedel, in je društvo, ki ima preko 190 članov, od katerih je 126 (več kot 65%) mladoletnih, od vseh članov je 177 slovensko govorečih (več kot 92%) in ker naj bi Slovenija podpirala projekte, ki so namenjeni mladim, res ne razumem in si ne morem razlagati, zakaj je do tega prišlo. To krčenje je sramotno in resno postavlja pod vprašaj naš obstoj v prihodnje.

V zadnjih letih ste – zaradi splošne gospodarske krize – tudi izgubili velik del sponzorjev. V takih razmerah kako lahko sploh gledate na čas, ki je pred vami?
Poleg javnih prispevkov, ki so vsako leto nižji, so tudi pokrovitelji res znatno znižali sredstva. Zabeležili smo te “rdeče” številke:
v letu 2011 smo prejeli 29% sredstev manj kot v letu 2010. Leta 2012 še dodatnih 26% sredstev manj kot v letu 2011, leta 2013 pa še dodatnih 13% sredstev manj kot v letu 2012. V treh letih so se sponzorstva torej znižala za preko 50%! Če se težnja ne spremeni, bomo prisiljeni se odpovedati igranju na višjem nivoju.
Vsekakor, gotovo je dejstvo, da BOMO v naslednji sezoni igrali v državni B 2 ligi, ki nas bo stala vsaj 15.000,00 evrov več kot letošnja C liga. Sredstva bomo našli; še ne vem, kje, vsekakor se že premikamo in delamo v to smer. Ligo bomo igrali, ker so jo fantje s trudom dosegli na igrišču in si zaslužijo, da lahko igrajo na državnem nivoju.
Upamo, da poleg čestitk, ki smo jih v zadnjih tednih prejeli od vseh institucij, zvez, organizacij ipd., pridejo na dan tudi konkretna dejstva, ki nam bodo omogočila, da nemoteno izpeljemo tudi odbojkarsko sezono 2014/15.
Za naslednjo sezono pa bomo videli, kako se bo stvar iztekla.
Mislim, da smo kot športniki dokazali, da smo z delom in trudom letos dosegli nekaj enkratnega in zelo verjetno neponovljivega. Nekateri fantje so bili v telovadnici 6 dni na 7, predvsem tisti, ki so igrali v članskih in mladinskih prvenstvih in to, ne da bi dobili kakršno koli nagrado, razen nekaj pic, ki smo jim jih plačali, ko so dosegli pomembne zmage.
Sedaj čakamo, da vsa skupnost, krovni organizaciji in pokrovitelji naredijo kaj konkretnega za nas, nam pomagajo, da bi to bogastvo, ki smo ga s trudom in delom dosegli v desetih letih, ne splahnelo in izginilo.
B 2 liga je postala za ostale male in srednje atlete pravi izziv. V telovadnicah bomo imeli še veliko dela, ki ga ne bo mogoče izvesti brez finančnih sredstev. Staršev pa več kot toliko ne moremo bremeniti, ker je sedanje stanje res kritično.

Danijel Devetak

Andrej Vogrič, športni direktor AŠZ Olympia

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme