DevelopMENT, tridnevni izobraževalni tečaj za mlade

Od 9. do 11. septembra 2022 bo v koči Pian dei Ciclamini, v občini Bardo na Videmskem, potekal tridnevni izobraževalni tečaj za mlade kulturne delavce DevelopMENT. Mladi iz Tržaške, Goriške in Videmske bodo imeli možnost spoznati kulturo organizacije, prvine strateškega načrtovanja in prepoznavanje temeljnih vrednot. Poseben poudarek bo na metodah za podporo krajevnega razvoja, ki bo tudi glavna tema letošnjega srečanja. Načrtovali bodo inovativne projekte za razvoj domačega teritorija in skupnosti v duhu mreženja in medsebojnega spoznavanja. Letošnja izvedba DevelopMENTA poteka v sodelovanju s projektom Spretno(ra)sti.

Uvodno predavanje v petek, 9. septembra, bo na temo kultura, zgodovina in turizem. Predavanje bo vodila doc. prof. Petra Kavrečič. Njen raziskovalni interes pokriva področja zgodovine turizma, dediščinskega turizma ter etnologije in dediščine. Ob prijavi so udeleženci imeli možnost izbiranja med dvema delavnicama, in sicer: Design thinking, ki jo bo vodil prof. dr. Mitja Ruzzier in Digitalna komunikacija, ki jo bo vodil David Banović

O delavnici Design thinking

Delavnica želi udeležence seznaniti z dizajnerskim načinom razmišljanja. Gre za način razmišljanja, ki spodbuja multidisciplinaren pristop reševanja problemov, kulturo inovacij in hitrega prototipiranja. Udeleženci bodo tekom delavnice spoznali celoten potek razvojnega procesa: od raziskovanja uporabnikov, interpretacije informacij, osvajanja različnih tehnik iskanja idej, vse do hitrega prototipiranja. V manjših skupinah bodo delavnico zaključili z izdelavo konkretnega modela ali prototipa za svoje rešitve.

O delavnici Digitalna komunikacija

Delavnica bo udeležencem ponudila sredstva za praktično oblikovanje komunikacijskega načrta za odličen nastop na trgu. Kako komunicirati prednosti izdelka ali storitve in kako ustvariti možno prezenco na spletu. Spoznali bodo načine priprave različnih komunikacijskih sporočil in prednosti ter slabosti komunikacijskih kanalov. Posvetili se bodo tudi predstavitvi ideje na spletni strani in digitalnih kanalih. Spoznali bodo osnovne zakonitosti učinkovitega pitch-a, ki ga bodo udeleženci pripravili in predstavil v okviru tridnevnega izobraževanja.

Pridobljene kompetence bodo služile za projekt, ki ga bodo udeleženci snovali med tridnevnim izobraževanjem. Udeležencem bosta pomagali snovati projekte trenerki Mladinskega Sveta Slovenije Nina Kapelj Lukman in Katja Olenik. Projekte bodo udeleženci predstavili v nedeljo, 11. septembra. Po predstavitvi projektov bo sledilo zaključno predavanje z vodjo izobraževanja v organizaciji PiNA Majo Drobne, ki bo z udeleženci raziskovala kaj aktivno državljanstvo pomeni, kako se odraža v vsakdanji družbi. Kaj lahko naredijo, da več mladih spodbudijo k aktivnemu državljanstvu in kateri so mehanizmi, ki lahko pomagajo, da motiviramo člane, da so bolj aktivni v lokalni skupnosti. Spoznali bodo pomen posameznika, lokalne skupnosti in razvoja aktivacije pri mladih.

Brezplačnega izobraževanja se bo udeležilo 20 mladih med 16. in 20. letom starosti. Pri organizaciji dogodka se je Društvo mladih Slovencev DM+ povezalo z Mladinskim domom iz Gorice in Slovenskim izobraževalnim konzorcijem (Slov.I.K.) in se s tem pridružili skupnemu projektu Spretno(ra)sti. Pobudo sofinancirata Urad RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Dežela Furlanija Julijska krajina za projekt Spretno(ra)sti.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme