Celje presenetljivo prvak, Tabor izpolnil pričakovanja

Piše: HC

Končni razplet nogometa v Sloveniji

Tokrat naj te stolpce mamenimo slovenskemu nogometnemu prvenstvu, ki se je končalo s presenečenjem. Prvič v stoletni zgodovini društva so se z naslovom državnega prvaka okitili nogometaši Celja, ki so v zadnjih krogih tekmovanja nepričakovano prehiteli ljubljansko Olimpijo, velikega favorita. Prav v poslednjem krogu je bil na sporedu nekakšen finale, neposredni spopad v štajerski prestolnici, pred katerim so imeli Celjani dve točki naskoka pred klubom iz glavnega mesta. Če bi torej zmagala Olimpija, bi bila izmaknila lovoriko gostiteljem, končni izid 2 : 2 po pravi drami pa je naposled nagradil Nogometni klub Celje. Za pojme slovenskega nogometa v vsakem primeru prvovrstna senzacija.

Zanimivo, za Ljubljančane je bil dejansko usoden nenadejan poraz z 1 : 2 v predzadnjem krogu v domačih Stožicah proti že potešenemu sežanskemu Taboru. In smo pri Kraševcih, ki so kot novinci v ligi odigrali dobro prvenstvo in pristali na končnem sedmem mestu. Poleg Olimpije so znali presenetiti tudi ugledni Maribor, odvzeli pa so še marsikateri skalp. Kot je normalno za neizkušeno ekipo, so sicer nihali v storilnosti, dvakrat so zamenjali trenerja, Mauro German Camoranesi, ki je prišel takoj po novem letu, pa je opravil pomembno delo. Nekdanji vrhunski nogometaš Juventusa, svetovni prvak leta 2006 v Nemčiji v reprezentanci azzurrov (četudi je po rodu Argentinec), se je takoj ujel z upravo, igralci in novim okoljem in vzbudil okoli moštva vse večje zanimanje. Že pred zdravstveno krizo je bilo bolj ali manj jasno, da z obstankom v elitni druščini ne bo težav, ob koncu sezone pa smo bili na igrišču priča še nadgradnji tega učinka sežanske enajsterice. Naj poudarimo, da sta še dalje stebra Tabora tudi Erik Salkič in Dino Stančič, ki sta svoj čas igrala pri nas v elitni ligi v dresu Krasa. Camoranesi bo na Krasu, če ne bo prišlo do presenečenj, ostal tudi v novi sezoni, v kateri bodo imeli nogometaši Tabora spet tudi primorskega konkurenta. V prvo ligo se je namreč prebil Koper, v kvalifikacijah pa se zanjo ponovno poteguje tudi Gorica, na račun katere je Sežana lani dosegla napredovanje po dvajsetih letih spet med prvoligaše. Med tednom so že izžrebali razpored tekem za novo prvenstvo, ki se začenja septembra, in že v prvem krogu bo na stadionu Rajka Štolfe sosedski derbi med Sežanci in Koprčani.

O Taboru z glavnim pokroviteljem Cherry Box 24 velja povedati, da ima že kratkoročno kar ambiciozne cilje, saj bi radi v nekaj letih s kakovostnim preskokom v domači ligi nastopili celo na evropski sceni. Vodstvo kluba je mlado, sponzor močan, navdušenje v mestu in okolici na višku. Navsezadnje pa zrejo tudi v Italijo, kot kaže prihod Camoranesija, medtem pa snujejo tudi razne oblike sodelovanja (skupne ekipe, mladinski pogon, infrastruktura za treninge) s proseškim Primorjem. Vse več nogometnih privržencev iz Trsta in njegovega kraškega zaledja se tudi redno pelje čez mejo na ogled tekem.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme