Brezmejna Patti Smith je pela za obe Gorici

Piše: Katja Ferletič Fotografije: Manuel Demori

Rdeča hiša / Koncert slavne ameriške rock zvezde

Z bučnim aplavzom je približno 8000 ljudi, Slovencev, Italijanov, Hrvatov in Avstrijcev, izreklo svojo dobrodošlico Patti Smith, rock legendi, ko je v četrtek, 5. oktobra, ob 20. uri stopila na oder, postavljen na trgu pred nekdanjim mejnim prehodom v Rožni Dolini. 76-letna mednarodna ikona je pred štirimi leti na koncertu v Trstu brala Srečka Kosovela, pred meseci pa je v zvočnem sporočilu dejala, da komaj čaka, da nastopi v prihajajoči EPK 2025: “Ne morem si zamisliti boljšega imena za brezmejnost, kot je prav Rožna Dolina, ki združuje italijansko mesto Gorica in slovensko mesto Nova Gorica. Prihod v pokrajino, kjer so Pasolini, Kosovel in Rilke pisali svoje pesmi, je zame navdihujoč. Upam, da bom kmalu pisala poezijo in nastopala skupaj z vami.” Prejšnji teden pa je le napočil čas in Patti Smith je goriškemu občinstvu postregla z vrhunskim nastopom, pokazala se je v najboljši formi, telesno in glasovno pripravljena. Nastopila je ob spremljavi sina Jacksona na kitari, Tonyja Shanahana na bas kitari in klaviaturah ter bobnarja Jaya Deeja Daughertyja, nazadnje pa še presenetila, ko je s priljubljeno tržiško pevko Eliso zapela People Have the Power, eno svojih najbolj znanih pesmi.

Patti Smith se je kot glasbenica, slikarka, pisateljica in aktivistka vpisala v svetovno glasbeno zgodovino. Njena pot je posejana z uspešnicami, albumi, kot sta Easter, ki vključuje znamenito pesem Because the Night, in Dream of Life z že omenjeno People Have the Power. Leta 2007 je bila sprejeta v Rock & Roll Hall of Fame, štirikrat nominirana za nagradi grammy in zlati globus, v svoji karieri pa je prejela številna priznanja, vplivala na več generacij glasbenih skupin in umetnikov. Koncert ikone rock glasbe je bil v Gorici res težko pričakovan. Dogodek, ki je bil brezplačen in odprt za vse, je organiziral EZTS GO v sodelovanju z Občino Gorica in podjetjem Zenit Srl kot del priprav na projekt GO! 2025.

Vstop na koncertno prizorišče je bil mogoč ob 17.30, prvi koncert pa je bil na sporedu že ob 18. uri. Vsi prisotni smo takoj občutili, da nas čaka krasen, čaroben večer. Vzdušje je bilo prijetno, sproščeno, ljudje so prihajali na trg urejeno. V občinstvu je bilo veliko mladih in družin, pa tudi starejših oseb, ki ameriško pevko spremljajo že od njenih začetkov. Z užitkom smo gledali in poslušali tudi skupini, izbrani med 70 prejetimi prijavami, Overlaps, altpop/rock skupino iz Pordenona, in Imset, slovensko rock skupino iz Domžal, ki sta povsem suvereno obvladali odrski prostor in ozračje segreli za ameriško zvezdo. “Srečna sem, da sem tukaj med vami,” je priznala navzočim. Večkrat je začudeno ponovila “Beatiful”, med eno pesmijo in drugo pa izkoristila priložnost, da je spregovorila o raznih tematikah, ki so ji pri srcu, od spoštovanja okolja, teme dela do hrepenenja po “freedom”, svobodi.

Pesmi so si vrstile usklajeno: od Grateful, Ghost Dance, ki jo je posvetila domorodnim ljudstvom in naravi, ki je ranljiva in jo mora človek ščititi, do My Blakean Year, ki jo je navdihnil lik pesnika Williama Blaka in je posvečena vsem delavcem, nato pa še čudovita Guiding Light. Patti Smith je Dancing Barefoot zapela za vse ženske, Beneath the Southern Cross pa za tiste, ki jih ni več med nami. S svojo reinterpretacijo pesmi Boba Dylana One Too Many Mornings upa v boljši svet brez vojn in nacionalizmov. Zapela je še druge pesmi, a že ob prvih taktih Because The Night, pesmi, ki jo je napisal Bruce Springsteen, je občinstvo ponorelo od veselja. Vsi smo peli in plesali, bil je praznik, ki je vse navdušil, pravo presenečenje pa je prišlo na vrsto z zadnjo glasbeno poslastico.

People Have the Power, pesem, ki je manifest Patti Smith, njeno sporočilo miru in svobode, skladba, ki jo je napisala z možem Fredom Sonicom Smithom, je ameriška pevka tokrat zapela z “domačo” Eliso, ki jo je spremljala s kitaro. Njun nastop je bil lep, naraven, prijateljski, upanje vzbujajoč, kot da bi od vedno peli v duetu, kot da bi resnično podoživljali brezmejnost na tistem odru, v tistem kraju.

Bil je čaroben koncert, ki ga Gorica ne bo pozabila, preddogodek na poti do Go! 2025, ki je nastal, kjer je nekoč bila meja, dogodek, ki le daje upanje, da bo prestolnica kulture s seboj prinesla nekaj dobrega, večer, ki bo nedvomno zabeležen v spomin vseh, ki smo tam bili.

Slike

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme