Bliskovit vzpon in hiter propad

Piše: HC

Koprski klub Primorska

Pred božičnimi počitnicami je “počilo” na Obali, kjer je s slovenskega in mednarodnega košarkarskega zemljevida naenkrat izginil koprski klub Primorska. Njegova zgodba je bila kratkotrajna, v slovensko Istro je prinesla trenutno košarkarsko evforijo, tudi konec idile pa je prišel čisto kmalu in na dokaj klavrn način.
Leta 2016 je društvo KK Primorska nastalo iz združitve koprskega Koša in ljubljanske Lastovke, ki je dejansko preselila svojo dejavnost v Koper. Zveneča imena za pisalno mizo (Jagodnik, Nachbar, Bečirović) in na parketu, finančni vložek, velika pričakovanja, projekt je takoj zaživel in se oprijel. Že v drugi sezoni nastopanja je članska ekipa osvojila državni pokal in finale mednarodne lige ABA2. Še leto kasneje, 2018/2019, je moštvo Sixt Primorska postalo slovenski prvak, zmagalo državni pokal in superpokal ter ligo ABA2, kar je klub pripeljalo v prvorazredno Jadransko ligo. Bila je to sezona prelesti in zgodovinskih mejnikov s trenerjem Jurico Golemcem na klopi. V sezoni 2019/2020, ki jo je presekala zdravstvena kriza, so koprski tigri (zdaj z imenom KK Koper Primorska) osvojili tretji državni pokal in drugi superpokal, ob prekinitvi marca lani so bili v bistvu še v boju za nov naslov.
Smo pa že pri današnjih dneh, ko sta se pokrovitelja, poslovna partnerja med sabo razšla, zmanjkala je ekonomska osnova, govorilo se je o možnih sponzorjih in novih lastnikih iz tujine, ostalo pa je pri pobožnih željah in sistem se je v zelo kratkem času sesul. Igralci in trener so “zbežali” v okolja z bolj urejenimi razmerami, po vrsti so ekipo izključili iz ABA lige in državnega prvenstva, nazadnje je klub decembra doživel stečaj in vsi igralci in trenerji na pogodbi so postali svobodni, da si poiščejo novega delodajalca. Kratke zgodovine z nekaterimi neponovljivimi vrhunci je tako konec. Gledano od zunaj, celotna zadeva nas uči, da tudi visokoleteči projekti v vrhunskem športu kmalu propadejo, če ekonomski temelji niso dovolj trdni in je struktura, kot je bila v Kopru, “umetna”.
Veliko vprašanje je zdaj prihodnost celotnega mladinskega pogona edinega koprskega društva. V teh dneh urejujejo bodoči status vseh tekmovalcev, ki sicer zaradi izrednih razmer zdaj mirujejo, vendar seveda iščejo rešitve za športni jutri, nekateri že trkajo na vrata tržaških društev.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme