Bleščeč koncert Mešanega pevskega zbora Lojze Bratuž

Pod vodstvom Bogdana Kralja, ki že dobro desetletje vodi zbor na poti stalne umetniške rasti, je v prvem delu večera izvedel nekaj nejlepših biserov iz zakladnice pravoslavne liturgije Stevana Stojanovića Mokranjaca, Petra Iljiča Čajkovskega, Sergeja Rahmaninova in Dimitrija Stepanoviča Bortnjanskega. Sakralni dragulji vzhodne tradicije so pod oboki mestne stolnice izzveneli v vsej svoji polnosti in svečanosti, ki pripoveduje o širini ruske in sploh slovanske duše. Različne sekcije so se uravnoteženo in primerno odzivale na dirigentovo taktirko; kot se za tako petje spodobi, so se odlično odrezali “globoki” basi, izkazala sta se tudi solista Nadja Cotič in Tomaž Slokar.

Popolnoma drugačen po izvoru in zvočnosti, a res posrečen je bil repertoar tudi drugega dela koncerta. Ta se je začel s čudovito kratko mašo sodobne litvanske skladateljice Kristine Vasiliauskaite, sledilo je delo ameriškega skladatelja Mortena Lauridsena O Magnum Mysterium: prijetno, skrivnostno in polno luči. De profundis kanadske skladateljice Nancy Telfer je izzvenel bolj dramatično in mrakobno, sklepni unisono pa pomirjujoče, poln upanja. Večer res kakovostne nabožne glasbe je zbor Bratuž sklenil z dvema Marijinima pesmima: Ave Maria Patricka Quaggiata, ki jo je mladi skladatelj velikih talentov pred 10 leti posvetil prav goriškemu zboru, je vselej meditativna in mila, Gruberjeva Sonce že zahaja pa je za take večere vedno sijajna krona. Bučen in vztrajen aplavz je zbor nagradil s ponovitvijo staroslovanskega voščila Mnogaja ljeta.

DD 

Mešani pevski zbor Lojze Bratuž iz Gorice je 21. junija na bleščeč način sklenil sezono 2011-12 s samostojnim koncertom v goriški stolni cerkvi.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme