Barve, čustva, življenje in narava

Piše: APE

Trst Predstavitev nove pesniške zbirke Majde Artač Sturman

Svetovni dan poezije so letos pri Založništvu tržaškega tiska obeležili z izidom nove pesniške zbirke z naslovom Strehe tržaške avtorice Majde Artač Sturman. Knjigo so predstavili v petek, 31. marca 2023, v Tržaškem knjižnem središču. S pesnico in pisateljico sta se na kulturnem večeru pogovarjali urednici Martina Kafol in Alina Carli. V zbirki so zbrani utrinki vsakdanjega življenja, ki jih pesnica zapisuje v verzih in v katerih lahko zaznamo optimizem in srečo v majhnih stvareh.

V imenu ZTT je občinstvo in avtorico najprej pozdravil pesnik Ace Mermolja. Poudaril je dejstvo, da se v zbirki opazi kultiviranost in veliko skrb za jezik, ki se premika po raznih načinih pisanja. V knjigi, ki ima svojo dragocenost, se izkaže avtoričino znanje in pesniška pot, je še dodal Ace Mermolja. Naslov pesniške zbirke se navezuje na istoimensko poezijo in je zelo pomemben za celotno knjigo. Naslov sicer združuje poezije in tudi grafično podobo platnice. “Živimo pod strehami vsak dan. Te nas pokrivajo in nas ščitijo, včasih pa nas tudi ovirajo in nam ne dajo dihati. Ko pa se ti razgrne pogled nad strehami, takrat spremeniš svoj pogled in zorni kot. Tako sem jaz v tej zbirki skušala pogledati na stvari drugače,” je najprej pojasnila avtorica. Zelo pozorna je bila tudi do barv, narave in jezika. Ti dejavniki pridejo najbolj do izraza v osrednjem delu oz. sklopu pesniške zbirke, ki nosi ime Galerija. V teh pesmih so prisotne barve in čustva, ki so povezana z naravo. Avtorica je želela pokazati tudi neko izzivalno plat v odnosu do sodobnega časa. Nastale so torej pesmi, v katerih se prepletajo različni jeziki, ki so kot slike v galeriji. Avtorica je nekatere pesmi tudi sama prevedla v italijanščino in jih na dogodku prebrala, da bi se lahko dotaknila italijanskega občinstva.

Urednica ZTT Alina Carli je v sodelovanju z Andrejem Pisanijem iz studia Sintesi izoblikovala platnico nove pesniške zbirke. Iskala je določen element, ki bi lahko vse pesmi zajel v neko celoto. Odločila se je torej za motiv strehe, ki najboljše prikazuje in predstavi celotno pesniško zbirko. Na večeru, ki ga je Tržaško knjižno središče priredilo v sodelovanju z Glasbeno matico, je za umetniško točko poskrbel gojenec GM Gabrijel Možina iz razreda Marka Ferija.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme