Andrej Gosar - mislec v prelomnih časih

Andrej Gosar je bil pomemben mislec, slovenski pravnik, politik, sociolog in pedagog, ki je deloval med obema vojnama. Leta 2014 se je odvijal znanstveni simpozij Dr. Andrej Gosar, Krščanstvo in socialno gibanje. Življenje, delo, pomen, na katerem je sodelovalo več kot 40 predavateljev, naslednje leto pa je pri Mohorjevi družbi izšla znanstvena monografija Dr. Andrej Gosar (1887-1970). Na simpoziju se je porodila ideja, da bi posneli dokumentarec. Scenarij in režijo so zaupali Jerneju Kastelcu.
“Naša vnema za resnico in pravico mora biti brezpogojna, se ne sme ravnati po tem, kaj nam je v prid in kaj v škodo. Biti mora popolnoma neodvisna od kakršnih koli osebnih ali skupinskih, na primer rodbinskih, stanovskih, strankarskih in drugih takih kolektivnih interesov in koristi”. S tem citatom iz leta 1943 se začne dokumentarec Andrej Gosar, mislec v prelomnem času, ki so ga predvajali na rednem ponedeljkovem večeru Društva slovenskih izobražencev. V njem se preko izjav številnih pričevalcev izriše osebnost Andreja Gosarja, izjemno zanimivega slovenskega politika v času med vojnama, ki je pustil pomembno sled v slovenski zgodovini. Imajo ga za izumitelja socialne države na Slovenskem. Razvil je podroben koncept družbene ureditve, ki bi temeljila na večji ekonomski in socialni pravičnosti. Ukvarjal se je s praktičnimi vprašanji – o plačah in sindikatih, kako reševati stanovanjsko stisko itd.
Po doktoratu na Dunaju med prvo svetovno vojno je moral na rusko fronto, nato v München na specializacijo, kjer je poleg pravnega doktorata razširil še ekonomsko in sociološko znanje. Tako je imel tri poklice: bil je pravnik, sociolog in ekonomist. Napisal je poziv za krščanski socializem, ki ni bil v smislu marksističnega socializma, bil pa je leva socialna percepcija, v kateri bi delavcem dali več pomena in pravic. Izhajal pa je iz krščanskega nauka.
Kot odbornik za socialna vprašanja v začasni vladi za Slovenijo je prevzel socialni resor. Njegov najodmevnejši ukrep je bil na področju stanovanjske politike, tako imenovana Gosarjeva stanovanjska naredba, ki je določala, da morajo vsi, ki imajo nad milijon kron premoženja, zapustiti prostore v stavbah, ki niso bile njihova last. Hotel je razbremeniti siromašne sloje, a je vzbudila hudo reakcijo liberalne politične strani – predvsem ljubljanski župan dr. Ivan Tavčar mu je očital, da je katoliški komunist, ki ogroža načelo privatne lastnine. Bil je trezen in resen, hotel je, da bi se ženske izobraževale in sodelovale v javnem življenju, hotel pa je tudi reformirati SLS. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Metka Šinigoj

Društvo slovenskih izobražencev

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme