Alessio Stasi 1976 - 2023

Piše: JUP

Pogreb g. Alessia Stasija bo v goriški stolnici v sredo, 9. avgusta ob 11. uri

“V sredo, 2. avgusta 2023, je v videmski bolnišnici na intenzivnem oddelku v 48. letu starosti umrl slovenski duhovnik Alessio Stasi, zgodovinar in velik poznavalec naše kulturne dediščine. Študiral je na Gregorijanski univerzi v Rimu, bil je med drugim predavatelj, docent na Teološki fakulteti Triveneto in akademik na Rimskem inštitutu Görresove družbe,” smo v sredo zapisali na našo spletno stran. Bili smo tako pretreseni, da nismo dodali ničesar več, saj je odšel mlad goriški duhovnik, ki smo ga vsi poznali in cenili, čeprav ga zadnja leta nismo več videvali v naši sredi.

Zanj bi lahko zapisali, da je odšel tiho, kot je zadnja leta tudi živel, odmaknjen od naše srede. A spominjali se ga bomo predvsem kot izjemno izobraženega duhovnika, poliglota in zelo nadarjenega zgodovinarja, ki je tako dobro poznal našo preteklost, da ni bilo naključje, da je na teološki fakulteti v medškofijskem bogoslovju v Castelleriju poučeval cerkveno zgodovino. Pa ne samo to, kot izobraženec, ki je poznal veliko število jezikov, je s predavanji nastopal predvsem v mednarodnih, srednjeevropskih združenjih, kjer je s svojim znanjem in tekoče govorečimi jeziki vedno očaral prisotne z vedno svežimi vsebinami in znanjem jezikov. Vedno je bilo tako, tudi takrat, ko je ob koncu predavanja, ki ga je imel v štirih, petih evropskih jezikih, še prosto dodal povzetek v latinščini, ki se je je naučil v Gorici na klasičnem liceju Trubar. Globoko veren je po maturi odšel v bogoslovje. Nadškof Dino De Antoni ga je v novomašnika posvetil 24. junija 2006 v oglejski baziliki, novo mašo je nato pel v domači števerjanski cerkvi. Imenovan je bil za vikarja svetoivanske slovenske verske skupnosti v Gorici, obenem je študiral v Rimu zgodovino na Gregorijanski univerzi, stanoval pa je v Germaniku. Leta 2013 so ga poklicali na goriško nadškofijo za notarja, leta 2014 pa ga je nadškof Carlo Maria Redaelli imenoval za vikarja v Ločniku, postal je tudi član Društva za ohranjanje oglejske bazilike, leta 2019 je bil premeščen v pastoralno enoto Gorica. Ti skopi podatki seveda ne povedo veliko o Alessiu Stasiju, saj je bil predvsem duhovnik in nežna duša, kar je bilo razvidno tudi iz njegovih zapisov v slovenskem jeziku. Imel je imenitno slovenščino, lepe vsebine, a nikdar nam ga ni uspelo prepričati, da bi redno pisal za nas. Melanholičen nasmeh in bistre, živahne oči so skrivali lepoto njegove duše. Pogrešali ga bomo!

Medtem ko pišemo ta skromni zapis, v torek zjutraj, 8. avgusta, smo izvedeli, da bo pogreb g. Alessia Stasija v goriški stolnici v sredo, 9. avgusta ob 11. uri, pogrebno mašo bo daroval goriški nadškof msgr. Carlo Roberto Maria Redaelli, ob somaševanju duhovnikov. Po pogrebu bodo krsto s posmrtnimi ostanki g. Alessia Stasija odpeljali na pokopališče v Fiumicello, kjer bo pokopan ob očetu.

Naj počiva v miru in Večna luč naj mu sveti!

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme