50 let namiznega tenisa pri Krasu, knjiga ob 40-letnici Mladine

Tokrat o okroglih obletnicah dveh izmed naših vodilnih športnih društev. V petek, 29. novembra, bodo v Zgoniku slovesno proslavili 50-letnico dejavnosti namiznoteniškega odseka Športnega krožka Kras. Dogodek bo v domu našega ping ponga, torej v kulturno-športnem središču v Zgoniku, kjer bo ob 18.00 odprtje zgodovinske fotografske razstave. Uro kasneje bo slavnostni trenutek, ob posegih bodo društveni članice in člani tudi stopili za zeleno mizo za prikaz namiznega tenisa. Svojo navzočnost je napovedal sam predsednik vsedržavne zveze Fitet Renato Di Napoli.
Zgodovina namiznega tenisa pri Krasu je resnično bogata. Najlepše strani je nedvomno napisala Sonja Milič, ki je še danes duša društvenega delovanja in je bila svojčas tudi državna prvakinja in reprezentantka. Ženska članska vrsta je prišla tudi vse do finala za naslov državnega prvaka v ekipnem tekmovanju, več desetletij pa je med stalnimi udeleženci A1 in (še danes) A2 lige. V Zgoniku se je zvrstilo nič koliko izjemnih igralk, Kitajk (Wang Xuelan, Yuan Yuan) in pa iz vzhodne Evrope. Prava institucija je ŠK Kras tako v italijanskem merilu, kjer je vseskozi uveljavljal doma vzgojene igralke (še danes aktivna dinastija Milič s Katjo, Martino in Vanjo), pa tudi na mednarodni ravni. Tekmovale so v pokalu Nancy Evans, že tri desetletja pa prirejajo tudi ugledni predsezonski Pokal Kras. Danes, ob 50. rojstnem dnevu, sekcija težko nagovarja mlada dekleta k treniranju, zato pa raste moški sektor s številnimi zagnanimi dečki.
V nedeljo, 24. novembra, so v Ljudskem domu v Križu predstavili publikacijo ob 40-letnici Športnega društva Mladina, kluba, ki se prvenstveno ukvarja s smučanjem in rolkanjem, svoj čas pa je gojil tudi balet in namizni tenis. Knjigo ob jubileju, ki so ga sicer obhajali pred tremi leti, je napisal v italijanščini novinar Riccardo Tosques, izšla pa je seveda dvojezično s prevodi. Avtor je zbral pričevanja ljudi, tvorcev štiridesetletne zgodbe kriškega kluba, in zajetno fotografsko gradivo. Našteti so vsi najvidnejši uspehi, s svetovno prvakinjo v rolkanju Matejo Bogatec na čelu, v ospredju pa so zlasti drobne vsakdanje zgodbe, ki pravzaprav dajejo dušo knjižnemu trudu z naslovom »Zgodbe in pripovedi 40-letne športne in društvene dejavnosti v Križu.
HC

Okrogli obletnici dveh naših društev

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme