5. jamborette odraslih skavtov Alpe Jadran

Piše: Vera Tuta, Kresnica

Zgornje Gorje nad Bledom

Vsaka štiri leta priredimo odrasli skavti bratovščine Alpe Jadran, ki povezuje slovenske, italijanske in avstrijske skavte, poseben tabor – jamborette, vedno v drugem kraju, tako da udeleženci bolje spoznamo deželo in ljudi soseda. V dveh desetletjih smo obiskali Cesclans v Karniji (2007), Kančevce (2011), Limberg na avstrijskem Štajerskem (2014) in Serrado nad Roveretom (2019). Letošnje štiridnevno bivanje je potekalo v Zgornjih Gorjah nad Bledom, organizacijsko delo pa je pripadlo slovenskim odraslim skavtom (ZBOKSS), ki so se odlično izkazali, skavtsko kulturo še bolj utrdili in poživili stike med skupinami.

Lokacija je bila čudovita, vreme od 22. do 25. junija je bilo večinoma lepo, tematika je bila zgrajena na Kekcu in njegovih junakih, geslo je bilo Sejemo dobro voljo – Seminiamo buon umore – Wir säen gute Laune. V tej bratovščini je namreč vse trijezično, kar je seveda zamudno, a nadvse koristno: poslušaš jezik, ki ga ne znaš, medtem se kako besedo tudi naučiš, predvsem pa se naučiš strpnosti; vsako sporočilo se potroji, tudi maša in pridiga in predavanje, pa to nikogar ne moti, prej obratno! Postane zanimivo in malo bolj domače, kar je bilo prej tuje, in prav to je glavni namen te bratovščine: narodi, ki so bili v preteklosti prisiljeni v medsebojno vojskovanje, si zdaj kot skavti prizadevamo za mir.

Prvi večer smo se zbrali na predavanju o stoletnici slovenskega skavtizma, ki se je začel v Ljubljani leta 1922 in se hitro razširil po večjih slovenskih mestih, večinoma med študenti. Potem je vojna vse spremenila in skavtizem se je selil skupaj z ljudmi najprej v begunska taborišča v Avstriji in Italiji, potem pa v Argentino in Kanado. Na novo so bili skavti ustanovljeni v petdesetih letih v Trstu in Gorici ter na Koroškem. Nazadnje so bili na novo ustanovljeni še tretjič, in sicer v Sloveniji leta 1990. Zanimivo je, da te zgodbe niti Slovenci ne poznajo in bi bil skrajni čas, da sestavimo knjigo in izdelamo dokumentarni film, sicer bo vse šlo v pozabo.

V petek so bili na izbiro trije pohodi, najlažji skozi Vintgar, srednje težek skozi Vintgar in na Sv. Katarino, daljši pohod je šel skozi Pokljuško luknjo na Zatrnik. Med potjo smo razmišljali vsak zase in doživeli tišino v pravljičnem gozdu. Vsem udeležencem se je ta izkušnja vtisnila v lep spomin, škoda le, da sta v zadnjem delu poti nagajala dež in celo toča.

Sobotno jutro je bilo spet čisto in sveže, posvečeno delavnicam, deset jih je bilo na voljo, od mozaika do petja in plesa. Družba se je še razživela s prihodom mladih družin, ki so povezane z ZBOKSS-om. Sicer so imeli kosilo posebej, ampak mlade sile so še kako koristile pri popoldanski igri, ko je bilo treba na dvanajstih postajah reševati naloge in pridobivati točke, s katerimi smo pomagali Kekcu in Mojci, da si je pozdravila bolne oči.

Nedeljska maša je bila skavtska maša na prostem, ki so se je udeležili tudi krajani. Po zaslugi župnika dr. Mateja Pavliča, ki odlično obvlada vse tri jezike, so se berila in pesmi in pridiga in molitve tekoče prepletali do zaključne Frančiškove pesmi, ki jo vsi znamo in smo jo peli vsak v svojem jeziku ob spremljavi kitar.

Po kosilu smo se fotografirali, še zadnjič postavili vode v kvadrat, izrazili vse možne zahvale, zapeli Pesem slovesa in spustili zastave. Mednarodni tabor se je zaključil in udeleženci so nesli domov same lepe spomine. Kultura miru je s tem dogodkom pridobila svetel kamenček v svojem mozaiku.

Dogodka se je udeležilo 115 odraslih skavtov, starih med 45 in 84 let: 70 iz Italije, 9 iz Avstrije in 36 iz Slovenije. Žiga Nastran, načelnik Združenja bratovščin odraslih skavtinj in skavtov Slovenije (ZBOKSS), je izrazil ponos in zadovoljstvo, da se je ves program odlično uresničil, največ zaslug za to pa je imel pripravljalni odbor, ki ga je vodila Nataša Bartol, skupaj z Borutom Baričevičem poverjena za mednarodne odnose.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme