42. Festival Števerjan 2012

Prvi konec tedna meseca julija se je zadihalo v Števerjanu, v župnijskem parku med Borovci, praznično vzdušje, med pravimi prijatelji. Daleč je že tisto leto, ko je prvič zazvenela glasba iz števerjanskih Borovcev! Letos je potekal že dvainštirideseti festival narodno-zabavne glasbe po vrsti.
Kljub hladnemu zraku, ki je v petek zvečer ponagajal poslušalcem, je sicer lepo vreme spremljalo tridnevno tekmovanje in smo lahko dobesedno uživali ob zvoku polk in valčkov na lepo urejenem briškem prizorišču. Očitno le malo nagajivo deževno vreme prinaša Števerjancem srečo, saj so lahko ponosni nad doseženim kakovostnim rezultatom prijavljenih ansamblov in številom obiskovalcev, tudi če se je zaznal manjši upad zaradi vsesplošne gospodarske stiske. V petek in soboto, 6. in 7. julija, sta bila na sporedu predfinalna večera, kjer se je pomerilo petindvajset ansamblov, od katerih tudi dva zamejska, iz Devina in Doline. Oba večera je netekmovalno, doživeto uvedel ansambel malih gojencev goriškega Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel, ki sta ga pripravila Alessandra Schettino in Mirko Ferlan. V nedeljo, 8. julija, pa je padel zastor na 42. Festival Števerjan 2012 s finalnim delom in podelitvijo nagrad. Na števerjanskem odru so se s slovensko pesmijo predstavili tudi slovenski maturantje iz Argentine in Kanade. V prvih dveh tekmovalnih večerih je komisija za glasbo (Jože Burnik, Mihael Corsi, Danilo Čadež, Bertl Lipusch, Tullio Možina, Denis Novato, Slavko Avsenik ml., komisiji je predsedoval Filip Hlede) prepustila v finalni nedeljski del šestnajst ansamblov.
Nagrade so si letos prislužili:
– najboljši ansambel Festivala in trofej društva F. B. Sedej Prleški kvintet iz Križevcev pri Ljubljani (1500,00 evrov):;
– občinstvo (600,00) je nagradilo ansambel Kraški muzikantje iz Devina pri Trstu;
– najboljši kvintet (400,00) pa ansambel Poskočni muzikanti iz Slovenske Bistrice;
– najboljši trio (400,00) je bil Nemir iz Mokronoga;
– najboljši debitant (200,00) ansambel Stil iz Velenja;
– najlepšo melodijo (400,00) pa je imel ansambel Simona Gajška iz Šentjurja pri Celju.
Komisija za besedilo (Milan Jež, Leonard Katz ter Franca Padovan in Martina Valentinčič kot predstavnici organizatorjev) je nagradila Faniko Požek za skladbo Dva bregova, ki jo je izvajal ansambel Topliška pomlad iz Dolenjskih Toplic, glasbo pa je spisal Peter Fink. Nagrado v znesku 200,00 evrov je podelil Dario Bertinazzi.
Sodelovanje s festivalom Alpen Grand Prix v Meranu se nadaljuje tudi letos po utečenih tirnicah; na jesensko tekmovanje, kjer bodo predstavljali Števerjanski festival, so bili pripuščeni ansambli: Prleški kvintet, Kraški muzikantje, Poskočni muzikanti in Nemir.
Tudi letos so ljubitelji Števerjanskega festivala in narodno-zabavne glasbe lahko sledili celotnemu poteku tekmovanja v živo na http: //sedej. org, kar je dodatno obogatilo ponudbo s strani organizatorja predvsem za tiste, ki jim je Števerjan težko dosegljiv. V treh večerih je bilo kar rekordnih preko dvatisoč kontaktov.
Odziv občinstva je bil letos zadovoljiv. Petek in sobota sta bila dobro obiskana. Za nedeljski finale pa so prvi poslušalci prihajali med Borovce že v zgodnjih popoldanskih urah. Nedeljski del prireditve so počastili številni častni gostje, med katerimi naj omenimo županjo občine Števerjan Franco Padovan, števerjanskega župnika Mirka Butkoviča, predsednika Svetovnega slovenskega kongresa konference za Italijo Marjana Terpina, predsednika SSK Borisa Pleskoviča, poslanca v državnem zboru Danijela Krivca, deželnega tajnika SSk Damjana Terpina, deželnega svetnika Slovenske skupnosti Igorja Gabrovca, pokrajinskega tajnika SSk Julijana Čavdka, župana občine Brda Franca Mužiča, predsednika KTD Damjana Paulina, predsednika Združenja cerkvenih pevskih zborov iz Gorice Daria Bertinazzija, podpredsednika ZSKP iz Gorice Miloša Čotarja, predsednika SSO za Goriško Valterja Bandlja, predsednika kmetijske zadruge Medvode Janeza Šušteršiča, dekana strojne fakultete Jožeta Duhovnika, podpredsednika ustavnega sodišča Miroslava Mozetiča.
Prava poslastica nedeljskega večera je bil nastop ansambla Modrijani, ki je še dodatno segrel že tako veselo in sproščeno praznično vzdušje. Vse tri večere je povezovala nova dvojica števerjanskega odra, in sicer Andrej Hofer ter Tjaša Hrobat. Oba sta med najvažnejšimi in najvidnejšimi obrazi na slovenski televiziji in tudi to daje festivalu velik ugled.
Obiskovalcem festivala je bil na voljo obširen bilten o festivalu. Brošuro, ki obsega desetine črnobelih pa tudi več barvnih strani, je izdala Zveza slovenske katoliške prosvete iz Gorice, uredili pa so jo člani društva F. B. Sedej. Brošura vsebuje fotografije vseh nastopajočih ansamblov ter seznam vseh dosedanjih nagrajencev festivalov, razvejeno sezonsko delovanje društva in fotografije o letošnji zimski obnovi prizorišča festivala. Letošnjo uvodno misel je prispeval predsednik Filip Hlede.
Pri organizaciji in izpeljavi festivala imajo vsako leto pomembno vlogo pokrovitelji: ZSKP iz Gorice, Gorska skupnost Terskih in Nadiških dolin ter Brd, Občina Števerjan, Občina Brda, RAI – Radio Trst A ter sponzorji Banca di Cividale – Kmečka banka, Avto Batič Ajdovščina in gostilna pri Francetu. Posebno podporo so še zagotovili: Zadružna banka Doberdob in Sovodnje, podjetje Terpin Spa, Nipret doo, Banca Manzano, Kabelska televizija Nova Gorica, Krpan doo, Terpin Andrej srl, Farmtech doo, vinogradniki Mania' Gianni, Humar Marino, Komjanc Simon, Maraž Ivan, Gradis'ciutta, Skok Edi, Muzič, Goriziana caffe', Agrochimica friulana, Salon pohištva Danilo Koren s. p., Ricambi ribi snc, Pala isolamenti Srl, mehanična delavnica Lutman Marko, supermarket Komauli srl in Grafica goriziana. Tudi vsem ostalim cenjenim darovalcem, ki so zagotovili pomembno finančno podporo letošnjemu Festivalu, gre prisrčna zahvala. Misel hvaležnosti gre tudi vinoteki Števerjanski griči, kulturnemu društvu Briški grič in prosvetnima društvoma Štandrež ter Sabotin iz Štmavra za sposojeno dragoceno opremo.
Obiskovalce so čakali dobro založeni kioski, pristna briška kapljica ter brezplačna pokušnja vin domačih vinarjev.
Za razsvetljavo med Borovci je poskrbel Branko Terčič, odrsko sceno si je zamislil in izdelal priznani slovenski umetnik Jože Napotnik. Za ozvočenje sta bila zadolžena Niko Klanjšček in Vasja Križmančič s sodelavci, ki so se tudi letos odlično izkazali. Za vso skrb in profesionalnost si zaslužijo vsi omenjeni prisrčno pohvalo. Dodaten “pridni fantje in dekleta” si zaslužijo vsi Števerjanci, celotna organizacijska vrv, ki gre od preprostega pranja kozarcev do točenja piva, od birokratskih zapletov z ansambli in sponzorji do fotografiranja, podeljevanja nagrad na odru ipd. Številni sposobni člani društva F. B. Sedej si lahko prištevajo v ponos skoraj brezhibno izpeljavo tega tridnevnega glasbenega maratona, ki pa v bistvu skriva za sabo ogromno neotipljivega dela skozi celo leto.
Števerjanski festival ni le glasbeno tekmovanje, temveč ima velike zasluge pri ohranitvi kulturne dediščine in daje mladini močno oporo, da se lahko s ponosom zaveda svojih korenin in da vedno bolj spoznava, da je treba biti narodu zvest in tako ohranjevati lastno identiteto. Temu v oporo je številna prisotnost mladih obrazov, ki se razdajajo za brezhiben potek festivala. To so bile spodbudne besede predsednika društva F. B. Sedej Filipa Hledeta na nedeljskem prazničnem popoldnevu. Laskave besede je namenila organizatorju tudi županja občine Števerjan Franca Padovan.
Končal se je 42. Festival narodno- zabavne glasbe, ki vsako leto privabi med Borovce v Števerjan veliko ljubiteljev domače glasbe. Še si ga boste lahko ogledali po televizijskem zaslonu: slovenska televizija ga bo predvajala 20. julija ob 20. uri na prvem kanalu.
Števerjanski festival: kličemo ti še na mnoga leta!
Marjan Drufovka

/ Fotogalerija s FaceBook-strani društva Sedej (nedelja, 8. julija 2012)

Ansambel Prleški kvintet absolutni zmagovalec

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme