4 koncerti v Italiji za skupino Kasabian

V sredo, 18. julija 2018, je v areni Alpeadria v Lignanu nastopila angleška alternativna rock skupina Kasabian. V vročinski in soparni noči so angleški glasbeniki navdušili poslušalce tretjega koncerta v Italiji s turneje For crying out live. Letošnja turneja je namenjena promociji najnovejšega albuma For crying out loud, ki je izšel leta 2017 in vsebuje štiri koncerte v Italiji. Ti so posvečeni italijanskim koreninam kitarista, skladatelja in frontmana Kasabianov Sergia Pizzorna.
Skupina Kasabian je nastala leta 1997 v Leicestru v Angliji, ko so se tu spoznali kitarist in pevec Sergio Pizzorno, pevec Tom Meighan, kitarist Christopher Karloff in basist Chris Edwards. V začetku se je skupina imenovala Saracuse in je takoj začela snemati prve avtorske pesmi v Bedrock Studiosih, kjer je delal Edwards. V kratkem so si nadeli drugo ime, Kasabian, po Lindi Kasabian, ki je bila nekdanja članica sekte kalifornijskega morilca in glasbenika Charlesa Mansona. Prvi istoimenski album je izšel leta 2004 in je požel velik uspeh pri lokalni kritiki. Med snemanjem tega albuma so člani skupine spoznali bobnarja Iana Matthewsa, ki je od tedaj bobnar skupine. Nato, med snemanjem drugega albuma Empire, je leta 2006 kitarist Karloff zapustil projekt zaradi nesoglasja glede umetniške smeri skupine. Kasneje istega leta je izšel isti album, ki je bil spet zelo uspešen in je vseboval tri Karloffove pesmi. Za tretji album, West ryder pauper lunatic asylum, je skupina potrebovala kar tri leta snemanja in dela – vse to pa je poplačal izjemen uspeh skupine v Veliki Britaniji in drugod po svetu. Iz tega albuma prihajajo prve pesmi, ki so se prebile na svetovni trg in širile prepoznavni zvok Kasabianov. Velociraptor! je naslov četrtega albuma skupine, ki si je leta 2011 z njim zagotovila slavo in veliko novih poslušalcev. Peti album, 48: 13, je izšel leta 2014 in je bil prelomen v umetniškem razvoju skupine, ki je s časom prešla iz klasičnega, alternativnega rocka in britpopa v bolj agresivni in elektronski alternativni rock. Zadnji album, For crying out loud, je izšel lani poleti in takoj požel val pozitivnih kritik.
Kasabian, na katero so vplivale skupine, kot so Oasis, Nirvana, Pink Floyd, Stone Roses, Led Zeppelin in druge, se je izkazala v polni areni in s svojimi največjimi uspehi pokazala, kaj je rock koncert.

Piše Luka Paljk / Poletni glasbeni užitki

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme