22. spominska slovesnost na Lajšah

Ob 15.15 bo molitev rožnega venca, ob 16.00 pa maša, ki jo bo ob somaševanju duhovnikov daroval upokojeni koprski škof msgr. Metod Pirih. Po maši bodo pri breznu molitve za pobite. Letos bo pri oblikovanju spominske slovesnosti sodelovali predstavniki vipavske dekanije.

Spominska slovesnost bo namenjena žrtvam okupacije in revolucije na Primorskem pred drugo svetovno vojno, med njo in po njej. Na eni od spravnih slovesnosti je koprski škof Pirih med drugim zapisal: »Naši bratje in sestre, katerih se danes spominjamo, so stopali po poti trpljenja. Trdno verujemo, da jim je Bog že namenil prelepo plačilo. Naša današnja molitev naj izzveni v gorečo prošnjo: ‘Nikoli več vojne, nikoli več revolucije!’«

Pokojni duhovnik dr. Ivan Likar je kot nekdanji organizator o omenjeni slovesnosti povedal:

»Na Lajšah nad Cerknim se spominjamo žrtev vojne, zlasti tistih, ki so bili tam pred 60-imi leti umorjeni (med njimi duhovnika Piščanc in Sluga). Že takrat so načrtovali in povedali, da bodo Lajše naše škofijsko središče, kjer se bomo vsako leto zbirali v njihov spomin (19. 5. 1991, 7. 6. 1992, 6. 2. 1994; prim. Sporočila slovenskih škofij 1992, št. 6, str. 71;) in zgradili spominsko kapelico.

Za spominsko središče bi sicer lahko izbrali kakšen drug kraj v škofiji, vendar smo se za Lajše odločili iz naslednjih razlogov:

1. Tam je bilo 3. februarja 1944 umorjenih 14 ljudi, med njimi že omenjena duhovnika, cerkljanska kaplana.

2. V zadnjih letih so priče spregovorile in Lajše potrdile kot kraj obsodbe ter pokazale na brezno, kjer žrtve čakajo vstajenja.

3. Lajše so primerno naravno okolje za postavitev kapelice, križevega pota in spomenika.

4. Na tem kraju ne bomo ohranjali le spomina na žrtve, ki so bile tam umorjene, ampak na vse žrtve revolucije in okupacije na Primorskem pred drugo svetovno vojno, med njo in po njej. Takšen je tudi napis na spomeniku pri breznu; le-ta je v obliki zlomljenega drevesa – debla in postavljen na »kopišče« tako, da je v gornjem useku (»škarpi«) možno vzidati plošče z imeni žrtev. Napis na spomeniku je odprt za vse žrtve revolucije in okupacije na Primorskem.

5. Časi še niso dozoreli, prepričan pa sem, da bodo. Potem, ko bodo arhivarji in zgodovinarji naredili, kar morajo, po ustrezni izjavi parlamenta in po vsaj simbolični poravnavi krivic, tedaj bomo na Lajšah v polnosti obhajali celotno vsebino, ki je zajeta v napisu na »zlomljenem drevesu«. Takšnega spomenika in napisa, kot je na Lajšah, ni nikjer drugje v Sloveniji. V tem smislu priporočite spominsko slovesnost: Cerkev je v službi sprave in to tudi v dejanjih dokazuje.«

Na Lajšah nad Cerknim bo v soboto, 30. junija 2012, potekala spominska slovesnost za žrtve druge svetovne vojne in komunistične revolucije.

Preberi tudi

Kot iskalci žive vode

Kristjani in družba

Za človeka gre

Kristjani in družba

Za človeka gre

21.01.2024

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme