20 let umetniškega poustvarjanja Ambroža Čopija

Letos praznuje Ambrož Čopi, dirigent, skladatelj in pedagog 20 – letnico umetniškega poustvarjanja. Za kraj praznovanja je izbral svoj rojstni kraj Bovec in kot dvorano starodavno cerkev Device Marije v Polju, kjer je v teh dvajsetih letih v čast božjo donela pesem številnih zborov, s katerimi je tukaj nastopal.
Tokrat je ob slovesnem dogodku pripeljal v Bovec (svoj) Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem iz Kopra. Med posameznimi pesmimi je izražal hvaležnost mnogim (od staršev naprej), ki so prispevali k izjemni zgodbi njegove dosedanje umetniške poti. Kot je videti, pa sem ni štel prav tako uspešnega delovanja, že pred svojim devetnajstim letom, ko je končal šolanje na srednji glasbeni šoli v Ljubljani.
Mladi glasbenik leta 1995
Ta njegova pot se torej začenja s časom vpisa na študij kompozicije in klavirja na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Za svoje dosežke v času študija je Ambrož Čopi prejel nagrado Mladi glasbenik leta 1995.
Leta 1996 je diplomiral iz kompozicije v razredu Daneta Škerla, podiplomski študij pa je zaključil v razredu Uroša Rojka. Njegove skladbe so bile nagrajene na različnih skladateljskih natečajih. Predstavljene so na avtorskih zgoščenkah Lirični akvareli (APZ Tone Tomšič, dir. Stojan Kuret), So ptičice še snivale (ČarniCe, dir. Stojan Kuret) in na različnih zgoščenkah domačih ter tujih zborov. Izdane so pri založbah Astrum, Ed. DSS in Sulasol. Leta 1997 pa je prejel Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani. Od leta 1999 poučuje na Umetniški gimnaziji v Kopru, vodi MeMPZ Gimnazije Koper (1999–2002, 2007–), zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana (2010–) in Camerato Cantores (2011–), vodil pa je tudi Komorni orkester Vladimir Lovec (2005–2007).
Bovškega in sploh mnoge primorske pevske zbore je pripeljal na visok imetniški nivo
Poleg vseh študijskih in vse več tudi drugih strokovnih aktivnosti, je z velikimi uspehi vodil Komorni zbor Iskra Bovec (1992–2001), Komorni zbor Nova Gorica (1998–2004) in MeMPZ Obala Koper (1998–2007). Od leta 2004 je dirigent Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem. Z omenjenimi zbori je prejel devet zlatih plaket na državnih tekmovanjih ter dvanajst prvih mest in več zlatih priznanj v tujini: Grand Prix mesta Varna (Bolgarija, 2008), Tonen 2000 (Nizozemska, 2006), Preveza (Grčija, 2003 in 2006), “Franz Schubert” Dunaj (Avstrija, 2001), Cantonigròs (Španija, 2000 in 2011), Fortlauredale (ZDA, 1999), Samobor (Hrvaška, 2011), Ohrid (Makedonija, 2011). Za svoje interpretacije je prejel številne posebne nagrade, večkrat pa je bil nagrajen za izjemne dosežke z zborom in kot najboljši dirigent tekmovanja. Leta 2009 je za dosežke z APZ UP prejel zlato plaketo Univerze na Primorskem. Kot strokovni ocenjevalec in član žirij je vabljen na različne zborovske manifestacije in tekmovanja, kot predavatelj pa sodeluje na zborovskih seminarjih doma in v tujini. Vse ta gostovanja in tekmovanja prinašajo vrsto priznanj in nagrad. “Priznanja hrani zbor, ki dosega zavidljive uspehe, ne pomenijo pa vedno srži zasedbe.
Žene pa ga ljubezen in odgovornost
Akademski pevski zbor je pokazal bistvo študentskega zbora, ta je eden redkih elementov umetniškega poustvarjanja na naši univerzi, ki je še mlada. ” Svoje delovanje je zbor zastavil široko, predstavljal se je na tekmovanjih, predvsem pa je v domači kraj prinesel kulturne dogodke in mladost.
Poleg priznanj pa duši Ambroža Čopija prinese zadovoljstvo glasba na odru, “… ko glasba lebdi, ko začutiš, da si eno z ekipo, in ko vsak gib, mimika obraza ali telesa sproži novo interpretacijo, novo občutenje glasbe in s tem tudi kakovostno interpretacijo”.
Čopija, ki je dirigent, skladatelj in pedagog, naprej žene odgovornost. “Dobili smo novo generacijo, 20 novih članov, ki bodo sledili viziji zbora in popeljali ime univerze in Študentske organizacije Univerze na Primorskem po Sloveniji in svetu. ” Raznolikost dela v glasbi ga bogati, osrečujeta ga delo z ljudmi in obveza, da znanje predaja novim generacijam. Ne bo presenečenje, če bo nekega dne ustanovil tudi orkester.
Mm

Kot dirigent poslušalce in pevce poveže v celoto doživetja predanosti ljubezni do glasbe.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme