ZDA uvajajo nove davke tudi na uvožene italijanske proizvode

18. oktobra naj bi ZDA uvedle nove davke na uvoženo blago iz držav Evropske unije v skupni vrednosti 7,5 milijarde dolarjev (6,8 milijarde evrov). Odločitev sledi razsodbi STO – Svetovne trgovinske organizacije (WTO – World Trade Organization), ki daje Združenim državam Amerike pravico določati carine na izdelke, uvožene iz Evrope, kot finančno nadomestilo za pomoč, ki jo je EU namenila letalski družbi Airbus v škodo ameriške Boeing.

ZDA bodo tako določile davke na različne proizvode, ki jih uvažajo iz evropskih držav. Med temi naj bi bili tudi izdelki iz Italije, kot so siri in pršut, škotski whiskey, francoska vina in sir Emmental iz Švice – davki naj bi bili v višini 25% vrednosti za proizvode iz kmetijskega in industrijskega sektorja, 10% pa na velika komercialna letala.

Predstavniki ZDA so zaprosili za nov sestanek s STO v ponedeljek, 14. oktobra, na katerem bodo potrjeni predlogi protiukrepov zoper EU. Novica je povzročila veliko skrbi še posebno v Italiji in Franciji, ki veliko izvažata v ZDA. Po mnenju italijanskega združenja Coldiretti, ki ščiti proizvajalce iz kmetijskega sektorja, bi novi ukrepi prizadeli predvsem prodajo prehrambenih izdelkov, negativno pa bi vplivali tudi na sektorje mode, gradbeništva, na avtomobilsko in kozmetično industrijo.

Odločitev STO predstavlja ključni trenutek v desetletnem sporu med velikanoma letalske industrije. To je najtežji protiukrep, ki ga je organizacija kdajkoli uvedla v obravnavanju določenega komercialnega spora.

Kat

Novi ukrepi naj bi prizadeli predvsem prehrambeni sektor

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme