Goriška

“Za zmjeren” – polke in valčki in … presenečenje

“Za zmjeren” – polke in valčki in … presenečenje

Skupina Ano ur’co al’ pej dvej v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici

S polko Naša burja je ansambel Ano ur’co al’ pej dvej v soboto, 4. novembra, uvedel koncertni večer v Kulturnem centru Lojze Bratuž, na katerem je predstavil svojo novo zgoščenko z naslovom Za zmjeren.
Kot je povedal povezovalec večera Janez Dolinar, je Ano ur’co al’ pej dvej ena naših naimenitnejših vokalno-instrumentalnih skupin, reprezentativna glasbena zasedba iz Tržaške, ki deluje že skoraj 20 let. Ves ta čas sta njeno delovanje močno zaznamovali trdna povezava s tržaškim območjem ter skrb za ohranjanje in ovrednotenje ljudske glasbene tradicije tudi s sodobnejšimi priredbami. Ansambel namreč igra pretežno slovenske tržaške narodne ali pa ponarodele pesmi, nastopa v tržaških narodnih nošah in je v taki zasedbi edina skupina v zamejstvu. Kot “ambasador” tržaških Slovencev je ljudske – pogosto tudi pozabljene – melodije že ponesel po Sloveniji in še dlje. Štirje odlični pevci in mojstri instrumentalisti so prav v matični domovini poželi najbolj laskave uspehe. Med drugim so junija letos v Škofji Loki že spet osvojili prvo nagrado na Večeru slovenskih viž v narečju. Radi sodelujejo na glasbenih festivalih, v radijskih in televizijskih oddajah, posneli so štiri CD-je, pripravili več samostojnih koncertov in se udeležili raznih kulturnih prireditev v Sloveniji, Italiji in Avstriji. Skupino sestavljajo pevci Sara Jablanšček, Marta Fabris, Igor Košuta in Boris Košuta, kot odlični glasbeniki, ki jim glasba teče po žilah in jim je skupno muziciranje v veliko zabavo, pa harmonikar Aleksander Ipavec, kitarist Igor Starc in basist Peter Kuk, občasno tudi harmonikarja Igor Zobin in Zoran Lupinc.
Na goriškem večeru je ansambel posvetil – žal ne zelo številnemu, in vendar navdušenemu – občinstvu venček poskočnih in šegavih, pa tudi nežnih in melanholičnih pesmi, med katerimi so tudi Kriški ribič, Draga Primorska, Zbugn lastovca, Morje se smeji, Morje Jadransko, Povejmi, snežinka (pri slednjih dveh je igrala harfo Erika Bersenda), pa še Adijo, Marička, Bolhe, Ta stara je umrla itd. Gre za pesmi, ki pogosto opevajo domače okolje, morje, rodno zemljo, običaje, naravne pojave ter letne čase, pa tudi globoka čustva. Novi album je zelo heterogeno zasnovan, je dejal Dolinar; orkestracija nekaterih pesmi je bogatejša, saj vsebuje npr. tudi harfo in druge instrumente. Skoraj vse priredbe posnetih skladb so delo Aleksandra Vodopivca, ki s svojimi prefinjenimi aranžmaji plemeniti melodije in besedila tržaških in kraških skladateljev ter pesnikov.
Koncert so popestrili tudi s predvajanjem videospotov Kolesarji, Ognjeni ruj, čudovite Morje Jadransko in Adijo, Marička.
Prav poseben intermezzo, presenečenje za marsikoga v dvorani, sta občinstvu poklonila gosta, Nadja Fabris in Aleksander Vodopivec, tržaška glasbenika, ki imata še kako opraviti z ansamblom, toda v soboto sta “v drugačni preobleki” popeljala poslušalce drugačnim obzorjem naproti. Pevka, ki je sicer bila med ustanovnimi člani skupine Ano ur’co al’ pej dvej in je v preteklosti poklicno delovala v tržaškem opernem gledališču Verdi, se je ob spremljavi odličnega pianista vrnila na oder kot solistka. Zelo osebno, temperamentno in občuteno je odpela žalostno pesem mojstra argentinskega tanga, Astorja Piazzolle, Chiquilin de Bachin, japonsko uspavanko Itsuki in znano judovsko “slovesno pesem”, balado Tumbalalajka. Posebno dolg in topel aplavz publike sta glasbenika nagradila z dodatkom, valčkom bratov Vilka in Slavka Avsenika Spomin. / DD

Slike

09.11.2017

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2018 Noviglas, Vse pravice pridržane!