Za duhovno in etično prenovo

Da, dve milijardi evrov. Seveda na borzi, seveda z visokimi tveganji, seveda ob vednosti vodilnih v banki, seveda v času krize, seveda v času, ko moramo davkoplačevalci reševati banke iz brezna dolgov, brezna brez dna. V Londonu delujoči finančni preprodajalec in špekulant je zapravil denar, a se je kolegom rad širokoustil, da je enak Jezusu Kristusu in da lahko hodi po vodi, če le hoče; kot je tudi njegov vzdevek Voldemort dovolj zgovoren, saj pove veliko o njem. V svetovno znani sagi o čudežnem čarovniku Harryju Potterju je namreč Voldemort tisti zli čarovnik, ki je pravo nasprotje dobremu.

Še en finančni škandal svetovnih razsežnosti, ki samo potrjuje, kako zmotno je misliti, da je danes vse v redu na finančnem trgu, da gre danes na bolje, da se danes ne trguje z meglo, kot se je včeraj, o čemer pričajo tudi zadnje izjave sicer vedno previdnega italijanskega premierja Maria Montija. Premier je minulo nedeljo odšel v Toskano in se srečal s svetim očetom Benediktom XVI., ki je bil v Arezzu na pastoralnem obisku. Časnikarjem je ob robu srečanja s svojim značilnim utrujajočim glasom povedal nekaj pobožnih želja o tem, kako se država nahaja “sredi družbenih trenj” in še to je dodal, da “si moramo vsi prizadevati, da bo naša država izšla iz težke krize”, kaj več pa ni povedal. Tudi zato ne, ker ne more. Predvsem pa zato ne, ker rezultatov nima. V Italiji namreč nihče ne verjame več politiki, o čemer pričajo zadnje upravne volitve, kjer je gibanje komika (a vi še verjamete, da gre res samo za komika?) Beppeja Grilla poželo prve konkretne ovacije in lep volilni uspeh. Če gre bolj za protest kot za politični uspeh, bo pokazal čas. Še manj pa v Italiji verjamemo sedanji vladi in njenim iskanjem rešitev za izhod iz sedanje krize, predvsem zato ji ne verjamemo, ker se preplačanih politikov na vseh ravneh z rezi ter obdavčenji ni niti dotaknila, kot se tudi ni dotaknila bogatih slojev, o čemer priča tudi, ne samo!, a tudi naravnost nedostojno obnašanje do bančnih zavodov in njihovih fundacij, ki naj v prihodnje ne bi plačevale davka na nepremičnine, medtem ko bomo ta davek navadni davkoplačevalci še kako plačevali, celo zasoljen, da bo, napoveduje vlada. Največji problem pa je v tem, da izhoda iz te hude finančne in gospodarske krize ne vidi nihče in ni ga, ki bi z vedrim optimizmom pokazal pot, rešitev. Takega malodušja, kakršnemu smo sedaj priča, ne pomnimo, prav gotovo pa je, da je politika popolnoma odpovedala, kar je seveda zelo slabo. Da smo v Italiji priče seriji samomorov zaradi finančnih polomov, je seveda naravnost noro, saj se ve, o tem govori znanost s suhimi številkami, da italijanski narod ni nagnjen k samomorom, česar, recimo, za slovenskega ne moremo napisati.

“Posebna pozornost do drugih je vedno bila vodilo Cerkve skozi stoletja in prav zato je bila Cerkev vedno solidarna s tistim, ki se znajde v težavah in je potreben pomoči, zato je Cerkev vedno delila svoje imetje in se je zavzemala za bolj preprost slog življenja ter bila vedno proti kulturi trenutnosti, ki je očarala mnoge in je tudi kriva za današnjo duhovno krizo”, je dejal papež Benedikt XVI. minulo nedeljo v Arezzu. Prosil je Boga, naj nam da vsem moralno podporo, “da celotna Italija ne zapade malodušju, ampak naj se nasloni na trdne temelje humanistične tradicije ter se odločno poda na pot duhovne in etične prenove, ki edina lahko popelje k resničnemu izboljšanju družbenega in javnega življenja”.

In papež je nato povzdignil pogled na trideset tisoč zbranih ter jim dejal: “In prav vsakdo lahko pri prenovi prispeva svoj delež”!

Jurij Paljk

Gotovo ste tudi sami prepričani, da ni potrebno biti ne velik politični izvedenec ne velik ospodarstvenik, da je vsakomur jasno, kako zapleteno in težavno je sedanje stanje v državi in širše v svetu. Prav te dni so italijanska javna občila skorajda sramežljivo poročala o tem, kako so v Združenih državah Amerike morali pri ameriški banki številka ena, kar J. P. Morgan Chase nedvomno je, priznati, da je njihov visoko postavljeni človek Bruno Iksil s sodelavci v samo šestih tednih zapravil najmanj dve milijardi evrov.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme