Z vilami in škrati v začaran svet gledališča

Letošnja tiskovna konferenca nove sezone Gledališkega vrtiljaka je potekala v prav posebnem okolju: sicer ne zaradi lokacije (bila je namreč v tradicionalnih prostorih Slovenske prosvete na Donizettijevi ulici), temveč zaradi okrašenosti sejne dvorane, na stenah katere so prireditelji otroške gledališke ponudbe, to sta Radijski oder in Slovenska prosveta, razobesili vse dosedanje barvane plakate Gledališkega vrtiljaka. Štirinajst jih je bilo doslej! Nova sezona, petnajsta po vrsti, je zato na pol jubilejna.
Uspešnost gledališkega dogodka se je v teh letih ohranila, ali bolje rečeno, večala zaradi sprotne svežine in kakovosti ponudbe, organizacijske ustaljenosti in navsezadnje tudi poslanstva. O tem je na tiskovnem srečanju najprej spregovoril predsednik RO Marijan Jevnikar. “Radijski oder je že pred leti čutil potrebo, da se poleg z rednim delovanjem tudi na drugačen način posveti negovanju lepega slovenskega jezika”, je dejal. Jevnikar je obenem poudaril, da je prirediteljem, kljub splošni finančni stiski, uspelo ohraniti iste cene abonmajev kot v prejšnjih letih: to tudi zaradi finančne pomoči RS in dežele FJK.
Osrednja duša Gledališkega vrtiljaka Lučka Susič je nato podrobneje prikazala letošnji repertoar, ki ga bo – kot je že nekaj let tradicija – uvedla predstava udeležencev Male gledališke šole Matejke Peterlin. V prvih poletnih dneh so mladi igralci v Finžgarjevem domu na Opčinah namreč vadili predstavo z naslovom Sončna vila in njen zlati plašč, ki ga je v verzih spesnila Lučka Susič. V nedeljo, 30. septembra, bodo igro ponovno predstavili občinstvu v Marijinem domu pri Sv. Ivanu (ul. Brandesia 27). Kot je poudarila Lučka Susič, je ta prostor primeren tudi za najmljašje obiskovalce oziroma njihove vozičke.
Druga predstava bo v sklopu Koroških kulturnih dnevov na Primorskem 21. oktobra, ko bo Lutkovna skupina KPD Šmihela uprizorila igro Hruške gor, hruške dol. 18. novembra bo nastopil ansambel SNG Nova Gorica z igro Zajtrk. Miklavževanje malčkov GV bo letos, 2. decembra, popestrila priljubljena skupina Kukuc iz Lendave z igro Vsi otroci sveta. 20. januarja 2013 se bo na oder Marijinega doma vrnil ljubljanski Mini teater s predstavo Troglavi zmaj in princeske, Lutkovnemu gledališču iz Maribora pa so prireditelji zaupali predstavo 17. februarja; tržaškemu občinstvu bo prikazal vedno dobrodošlo Rdečo kapico. Sklepna predstava letošnje sezone bo 17. marca. Takrat bodo mlajši igralci RO v t. i. Slovenskem odru (to je ime, ki ga je svojčas prof. Jože Peterlin namenil svoji prvi gledališki skupini) nastopili z igro Jurček.
Pa še nekaj tehničnih oziroma organizacijskih informacij.
Dolgoletni oblikovalec sporedov Matej Susič je letos nekoliko spremenil podobo plakatov in abonmajev: abonenti abonmaja Vila bodo spremljali predstave ob 16. uri, abonenti abonmaja Škrat pa ob 17.30. Prvi član bo plačal abonma v celoti (35 evrov), drugi otrok ali spremljevalec bo plačal 25 evrov, abonmaji za ostale družinske člane pa so brezplačni. Za predstave bo mogoče kupiti tudi posamezne vstopnice, vendar bodo precej dražje. Zato prireditelji vabijo zainteresirane, naj abonmaje rezervirajo oziroma kupijo na sedežu Slovenske prosvete na ul. Donizetti 3 (040370846) od ponedeljka do petka od 9. do 17. ure ali pred predstavo v Marijinem domu. Naj še dodamo, da je v letošnjem abonmaju spet navedeno sodelovanje ŠC Melanie Klein, katerega članice bodo pred vsako predstavo poskrbele za krajšo animacijo. Organizatorji razpisujejo obenem tudi likovni natečaj za domišljijsko risbo z naslovom Moj najljubši gledališki junak: ob zadnji predstavi bodo risbe nastopajočih razstavljene, najboljše pa tudi nagrajene.
IG

Slovenska prosveta in Radijski oder / 15. Gledališki vrtiljak

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme