Vsedržavni kongres katoliških časnikov

Evropa in meje, napis je bil zapisan v italijanščini, furlanščini in slovenščini, je bil naslov tridnevnega kongresa Zveze italijanskih katoliških tednikov FISC, ki ga je ob 50-letnici ustanovitve goriškega škofijskega tednika Voce Isontina organiziralo uredništvo omenjenega tednika. Minuli konec tedna smo tako v Gorici imeli kongres, ki je iz vse Italije privabil okrog dvesto udeležencev, med njimi je bilo več kot 120 odgovornih urednikov italijanskih in slovenskih tednikov, da, tudi slovenskih, saj so se poleg Novega glasa udeležili kongresa tudi sodelavci Našega vestnika iz Trsta, ki jih je vodil msgr. Dušan Jakomin.
V strnjeni obliki je gotovo težko opisati, kaj vse se je na kongresu dogajalo, nas in naše bralce gotovo najbolj zanima dejstvo, da so imeli naši kolegi iz Italije priložnost spoznati tudi slovensko stvarnost pri nas na Goriškem in v Sloveniji, saj je odgovorni urednik tednika Voce Isontina Mauro Ungaro poskrbel, da so udeleženci posveta spali v hotelih v bližnjih Šempetru in Solkanu, naša založba Goriška Mohorjeva družba je odgovornim urednikom italijanskih katoliških tednikov poklonila knjige o slovenski stvarnosti v italijanskem jeziku, že prvi dan kongresa, v četrtek, 3. t. m., pa jim je za uvodni pozdrav v Kulturnem centru Lojze Bratuž zapel otroški pevski zbor Emil Komel pod vodstvom Damijane Čevdek, medtem ko jih je v imenu centra pozdravil dr. Damjan Paulin, v imenu našega tednika pa odgovorni urednik Jurij Paljk. Prvi dan kongresa je bil posvečen prikazu zgodovine naše Goriške, ki ga je zares odlično izvedel Ivan Portelli, medtem ko je msgr. Pero Sudar iz Sarajeva, pomožni škof, spregovoril o hudih razmerah v razkosani Bosni in Hercegovini. Na prvem dnevu kongresa v Centru Bratuž je bilo seveda precej časa za pozdrave, deželo FJK je zastopal odbornik Torrenti, občino župan Romoli, gostitelj je bil upokojeni goriški nadškof Dino De Antoni, goriško pokrajinsko upravo pa je predstavljala podpredsednica Mara Černic, ki je dan kasneje udeležencem kongresa v palači Attems, kjer je bila okrogla miza o evropskih integracijskih procesih in vlogi kristjana v njih, predstavila goriško pokrajino in še posebej projekt Carso, s katerim bo pokrajinska uprava obeležila prvo svetovno vojno in stoletnico njenega začetka, spregovorila pa je tudi o slovenski prisotnosti na Goriškem. Maši za udeležence sta darovala: prvi dan v cerkvi sv. Ignacija na Travniku sarajevski pomožni škof msgr. Sudar, pridigal je goriški nadškof Carlo Maria Redaelli, drugi dan pa na Kostanjevici upokojeni koprski škof msgr. Metod Pirih, somaševal je tudi štandreški dekan g. Karel Bolčina. V Kinemaxu na Travniku je bila okrogla miza o sodelovanju v Evropski uniji, v imenu novogoriške občine je govorila Mateja Zorn, ki je predstavila EZTS in tudi obmejno sodelovanje.
Odgovorni urednik tednika Voce Isontina Mauro Ungaro s sodelavci je poskrbel za imenitno organizacijo kongresa in za oglede Gorice, Ogleja ter spoznavanje goriške stvarnosti, na kongresu FISC bi sicer lahko bilo prisotnih več slovenskih časnikarjev, kot nas je bilo, a dejstvo je, da so kongresniki v Gorici vsaj malo pobliže lahko spoznali tudi nas Slovence.
JUP

Ob 50-letnici tednika Voce Isontina

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme