Voda prvič kotirana na borzi

Piše: Mch

Ali je voda še človekova temeljna pravica? To vprašanje si ta čas upravičeno postavlja marsikdo, potem ko je konec minulega leta prišla v javnost vest o kotiranju vode na ameriški borzi. Na Wall Streetu so preteklega 8. decembra količino 1,233 m3 vode kotirali 486,53 dolarjev. 

Voda je torej postala blago, ki se ga prodaja na trgu. Njena cena bo lahko nihala, kot se to že dogaja za druge primarne surovine. Lahko bo podvržena finančnim špekulacijam.

Del stroke pravi, da bi kotiranje na borzi lahko pripomoglo k temu, da bodo javne uprave bolj varčno ravnale z vodnimi viri. Drugi ocenjujejo, da se za to izbiro skriva privatizacija vode. Poznavalci zgodovine finančnih trgov opozarjajo, da so se cene vseh živilskih proizvodov ob kotiranju na borzah vedno zelo dvignile. 

Zaradi podnebne krize ledeniki in gore zadržujejo čedalje manj vode. Pomanjkanje pitne vode ogroža četrtino svetovnega prebivalstva. Zaradi velikega izkoriščanja vodnih virov v gospodarske namene (kmetijstvo, industrija) in oskrbe prebivalstva s pitno vodo, je vode v svetu čedalje manj. Svetovna banka ocenjuje, da je v svetu vsaj 507 primerov nasilja za nadzor vodnih virov. Po mnenju številnih analitikov, so vojne za vodo v svetu realna grožnja.

Preberi tudi

Požar v Melaminu pogašen

Slovenija

Twitter potrdil prodajo podjetja

Gospodarstvo

Zadnji Big Mac…

Gospodarstvo

Zadnji Big Mac…

10.03.2022

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme