Veliko zadoščenje po vloženem trudu

Irski zbor New Dublin Voices je osvojil Grand Prix na tekmovanju Polifonico v Arezzu in se bo marca udeležil Evropskega GP v Debrecenu na Madžarskem. Do zadnje note se je zbor pomeril z bojevitimi tekmovalci, kot sta Collegium Cantorum Yokohama, ki ga vodi priznani Ko Matsushita, in Vocalia Taldea, ki poje pod vodstvom uveljavljenega baskovskega zborovodje Basilia Astuleza. Čast “pogumnega” pomerjenja v taki pevski areni je doletela tudi dekliško pevsko skupino Bodeča neža, ki je naredila zelo dober vtis na žirijo in publiko z natančno dodelanimi nastopi v kategorijah z renesančno, sodobno in ljudsko glasbo ter za enake glasove. Že sama udeležba na zgodovinskem mednarodnem zborovskem tekmovanju v Arezzu (o kateri odloča predselekcija) predstavlja pohvalno priznanje, mlade pevke z Vrha Sv. Mihaela pa so si priborile še bolj konkretno zadoščenje, in sicer prvo nagrado na državnem tekmovanju. Zborovodkinja Mateja Černic je tokrat postavila sebe in pevke pred nov izziv, ki pečati umetniški razvoj skupine.

“Na državnem področju smo se že preizkusile v Mariboru in v Vittoriu Venetu, kjer smo nastopile v kategoriji mladinskih zborov. Udeležba na tekmovanju v Arezzu pa je bila posebna izkušnja, ker smo se prijavile na državno in mednarodno tekmovanje v kategoriji odraslih zborov. Zato sem bila še bolj zadovoljna zaradi rezultata, ko so mi povedali, da nam je žirija podelila 180 točk!”
Ste pričakovale zmago?
Žal mi je bilo, da je bilo letos malo prijavljenih zborov in poleg tega nisem poslušala drugih nastopov, ker smo medtem vadile za naslednjo kategorijo. Zato si nisem predstavljala, da bomo zmagale. Vedela sem samo, da smo se na nastopih odrezale po svojih pričakovanjih in smo bile zaradi tega zadovoljne.
Prijavile ste se tudi za kategorijo renesančne glasbe v mednarodni kompeticiji.
Renesančni in sodobni program sta najbolj primerna zaradi specifike naše dekliške vokalnosti, ki ne premore velikega zvoka. Renesančna glasba je trd oreh, ki zahteva temeljito pripravo, zato smo se posebno poglobile v to področje, osebno tudi s pomočjo raznih slovenskih in italijanskih strokovnjakov. Zame in za skupino je bila priprava zanimiva formativna izkušnja: iskale smo prožen, čist in komunikativen zvok in mislim, da je bila naša interpretacija korektna.
Izbira programov je na tekmovanjih bistveni adut: publiko je na poseben način navdušila vaša sugestivna izvedba skladbe Giovannija Bonata.
Odkar smo se prijavile na tekmovanje, sem se spraševala, katere naj bi bile pravilne skladbe, v kolikšni meri vključiti take, ki jih je zbor že večkrat izvajal… Posvetovala sem se z zborovodji, ki so vajeni tekmovalnih odrov. Pozno romantiko smo predstavile tako na državnem kot na mednarodnem tekmovanju, in sicer s skladbami Lajovica, ker se mi je zdelo izvirno in pomenljivo predstavljati slovensko literaturo, ki sta jo v naših programih zastopala tudi Lebič in Čopi z visokim umetniškim nivojem svojih stvaritev. Poulenc je predstavljal naš mednarodni razgled, Bonato pa pogled v italijansko literaturo. Skladatelja sem spoznala lani v Turinu, kjer smo z Italijanskim mladinskim zborom izvedli eno od njegovih skladb. Njegova govorica me je navdušila, zato sem se pozanimala za skladbo za ženski zbor. Delo Drai brauen je napisal za Ensemble La Rose, Bodeča neža pa jo je prvič izvedla pod vodstvom Mirka Ferlana, ki me je nadomestil v času moje študijske odsotnosti. On se je z zborom prebil skozi zahteve te skladbe in jaz sem dejansko prevzela že osvojeno skladbo. “Dramaturško” obarvano izvedbo narekuje sama vsebina, saj gre za sprevod treh žalujočih žensk do Jezusovega groba.
Pevke so se zdele zelo motivirane, zrele v pristopu k nastopu pred publiko in žirijo: kakšno delo je za tem rezultatom?
Pevke Bodeče neže imajo zelo odgovoren odnos do nastopa. V našem delu sledimo jasno določenim pravilom in vsaka pevka točno pozna svojo nalogo pri doseganju skupnega cilja. Skušamo biti pozorne na vsak detajl, da bi tudi izgled skupine bil čim bolj profesionalen. Zahtevala sem tudi, da se naučijo program na pamet, kar je zahtevalo nekaj dodatnega truda tudi izven rednih vaj. Vse to pa se je očitno obrestovalo.
ROP

Zmagovita DVS Bodeča neža na tekmovanju v Arezzu

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme