Več slovenskih turistov kot lani

… v primerjavi z enakim obdobjem lani zabeležili šest odstotkov več prihodov slovenskih turistov in njihovih nočitev, je povedal hrvaški minister za turizem Veljko Ostojić. Ta je na novinarski konferenci v Zagrebu predstavil turistične rezultate v prvi polovici letošnjega leta. V prvem polletju so na Hrvaškem zabeležili slabih 3,6 milijona obiskov, kar je 5,2 odstotka več kot v enakem obdobju lani, in 14,8 milijona nočitev, kar je 5,1 odstotka več kot v prvem polletju 2011, je dejal Ostojić.
Od začetka leta do konca junija je bilo na Hrvaškem 381.339 slovenskih turistov, ki so ustvarili več kot 1,5 milijona nočitev. Slovenski turisti so na tretjem mestu, takoj za Avstrijci, ki so sicer ustvarili nekaj manj obiskov in nekaj več nočitev kot Slovenci, je povedal minister. Kot je bilo pričakovano, je bilo na Hrvaškem v prvem polletju največ turistov iz Nemčije, slabih 540.000, ki so ustvarili nekaj manj kot 3,5 milijona nočitev. Ostojić je povedal, da je bilo pričakovano tudi, da bo letos manj italijanskih turistov. Raziskave so namreč napovedovale, da bo zaradi težavnih gospodarskih razmer počitnice v tujini letos preživljalo za petino manj Italijanov. Za dobrih pet odstotkov je manj tudi domačih turistov, domačih nočitev pa je bilo za 7,3 odstotka manj. Ostojić je povedal, da je to posledica gospodarskega stanja na Hrvaškem in da pričakuje, da bodo številke glede prihodov in nočitev hrvaških turistov nekoliko boljše po koncu poletne turistične sezone. Hrvaški minister za turizem je poudaril tudi, da so ankete v Sloveniji kazale, da bo v tujini počitnikovalo za osem odstotkov manj Slovencev, a so na Hrvaškem zabeležili za šest odstotkov več slovenskih turistov kot lani. Slovenski turisti sicer predstavljajo dobrih deset odstotkov vseh turistov na Hrvaškem.
Na Hrvaškem je bilo v prvih šestih mesecih slabih 153.000 turistov iz Češke, kar je za 18 odstotkov več kot v prvem lanskem polletju. Več je turistov tudi iz Velike Britanije, Nizozemske in Rusije. Ostojić je s turističnimi rezultati v prvi polovici leta zadovoljen, obenem pa je povedal, da bo na koncu leta najbolj pomemben finančni izkupiček v turizmu. Za zdaj imajo na vladi le podatek, da je v prvih štirih mesecih gostinska dejavnost zabeležila za 4,9 odstotka več prihodkov kot v enakem obdobju lani. Hrvaški minister pričakuje, da bo letošnje število gostov in nočitev na Hrvaškem ob koncu leta enako lanskemu, ki je bilo rekordno. Pojasnil je, da bi za dvig števila obiskov in nočitev potrebovali več namestitvenih zmogljivosti ali daljšo pred- in posezono.
Ostojić sicer pričakuje, da bodo letos na Hrvaškem od turizma zaslužili od tri do pet odstotkov več kot lani. Kot je za STA po novinarski konferenci povedal sekretar v kabinetu ministra Bernard Zenzerović, so imeli lani na Hrvaškem 6,7 milijarde evrov prihodkov od turizma, letos pa pričakujejo njihov dvig na sedem milijard evrov, kar je približno 15 odstotkov bruto domačega proizvoda.

Na Hrvaškem so v prvem letošnjem polletju ...

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme