Dežela FJk

V Vidmu si prizadevajo, da bi slovenščina prišla v šole

V Vidmu si prizadevajo, da bi slovenščina prišla v šole

Zamisel Slovencev naletela na zanimanje dveh večstopenjskih šol

Štirinajstega marca je stekel nadaljevalni tečaj slovenskega jezika v sklopu projekta Interkultura – spoznavanje Slovenije in slovenskega jezika, ki ga izvajajo v Občini Videm pod vodstvom občinskega svetnika Maria Cancianija. Lekcije bodo potekale vse do 30. maja ob ponedeljkih med 20.30 il 22.30 v župnijski dvorani kraja Godia. Uči Alen Carli, ki je v istih prostorih vodil tudi tečaj alfabetizacije slovenščine.
Po premoru ob velikonočnih praznikih se bo 2. aprila nadaljevala dejavnost po slovensko za predšolske otroke, ki jih v Vidmu že drugo šolsko leto pripravlja združenje Blankin iz Čedada in ALPI iz Vidma v sodelovanju z Občino Videm in tretjo videmsko večstopenjsko šolo. Srečanja, ki so se pričela novembra lani, potekajo vsako soboto po dve uri, med 10. in 12., v šoli Dante v središču Vidma. Dejavnosti vodi Lea Jež Vecchiet. Udeležuje se jih lepo število otrok, stari od dveh do pet let, ki se slovenščini približujejo skozi igro, pesem, ples, risanje … Raziskave so pokazale, da ima približno 10% prebivalcev (to je okoli deset tišoč ljudi) v Vidmu slovenske korenine. Zato je pomembno, da se slovenski jezik in kultura ohranjata tudi v tem največjem furlanskem mestu.
“Že veliko časa je bilo potrebno, da se je začelo nekaj premikati tudi v Vidnu in ne samo v krajih, kjer so Slovenci uradno priznani”, nam je povedal Riccardo Ruttar, ki je koordinator skupine sv. Hieronima-Slovenci v Vidnu v okviru združenja Blankin. Skupina svetega Hieronima se je rodila prav z namenom, da bi združevala Slovence, ki živijo v Vidnu in da bi tako lahko tudi mlajše generacije imele možnost spoznati slovensko kulturo. Ime je prevzela po bratovščini svetega Hieronima, ki je nastala leta 1452 z namenom, da bi povezovala Slovence v mestu in jim pomagala.
“Samo v zadnjem času je marsikatera slovenska družina, ki živi v Vidnu, razumela, da je pomembno, da se ohrani tudi v mestu slovenski jezik. Seveda obstaja dvojezična šola v Špetru, toda za tiste, ki živijo v Vidnu, ni lahko vsak dan voziti tja otroke”, pravi Ruttar.
Drugega februarja letos je bil na Občini Videm sestanek, na katerm so preverili možnost, da bi prišlo do pouka slovenščine tudi v mestni šoli. Udeležili so se ga občinska odbornica za šolstvo Raffaella Basana, Riccardo Ruttar za skupino Svetega Hieronima, Rita Nassimbeni za združenje ALPI, Alen Carli za projekt Interkultura ter predstavniki staršev Giovanni Marsico, ki je tudi svetnik v videmskem občinskem svetu, Igor Jelen in Ezio Gosgnach.
Basanova je z veseljem sprejala pobudo. Dejala je, da bi lahko zaobjemala celotno bodočo Nadobčinsko teritorialno unijo (UTI), nato je kontaktirala ravnatelje šestih mestnih večstopenjskih šol. Kar dva sta pokazala izredno zanimanje in izrazila pripravljenost, da v svoja vrtca in osnovni šoli uvedeta razred s slovenščino. Kmalu bosta srečala predstavnike organizacij in staršev, ki se zanimajo za slovenski pouk v Vidmu.
U. D.

07.04.2016

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!