Ustanovljena čezmejna skupina za obnovljive vire energije

V ponedeljek, 3. decembra, se je na sedežu Tržaške industrijske cone končal sestanek, v okviru katerega je bila ustanovljena skupina GREEN-CORE (GREen Economy Network for Cooperation On Renewable Energy). Med ustanovitelji je poleg Tržaške industrijske cone EZIT še sedem podjetij, in sicer štiri italijanska (Altavisio S.r.l – Solartis, ECO-Management, FVG Energy S.p.A. in VP Solar) in tri slovenska podjetja (Contex Novi d.o.o., Luxim D.o.o. in Valter Šapla s.p.), ki so aktivna na področju obnovljivih virov energije in energetske učinkovitosti.
Ustanovitev skupine je rezultat tesnega sodelovanja na področju strateškega projekta iCON, ki je vključen v Program čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007 – 2013. Pri projektu iCON sodelujejo poleg Industrijskega združenja SV Italije (EINE), v katerega je vključena Tržaška industrijska cona (EZIT), še sledeči projektni partnerji: INFORMEST, Obrtno združenje Furlanije-Julijske Krajine Confartigianato Imprese FVG, SDGZ / URES in razvojna agencija ROD iz Ajdovščine.
Skupina, ki si je zastavila kot cilj spodbujanje trajnostnega razvoja s podajanjem konkretnih rešitev za specifične potrebe, ob sodelovanju z znanstveno-raziskovalnim sektorjem, Univerzo in drugimi območnimi razvojnimi ustanovami, bo v naslednjih mesecih naslovila temo Ekološko vzdržnih proizvodnih območij (APEA) ter pripravila prvo oceno izvedljivosti na tržaškem območju, kot ga določa nov infra-regionalni načrt, ki ga je sprejela Tržaška industrijska cona – EZIT.
Udeleženci so na sestanku izpostavili številne priložnosti, ki jih prinaša učinkovito čezmejno sodelovanje. Čezmejno sodelovanje namreč vključuje sposobnosti vseh podjetij, vključenih v skupino, na področju tehnoloških inovacij in njihove aplikacije; Goriški center za teoretsko in uporabno ekologijo (CETA – Centro di Ecologia Teorico Applicata di Gorizia) je izpostavil priložnosti in ponudil svojo podporo pri določanju specifičnega poslovnega modela za novo skupino v okviru evropskih raziskovalnih programov, ki se pripravljajo za programsko obdobje 2014 – 2020.
Program skupine GREENCORE, ki so ga podpisali ustanovitelji, naj bi v kratkem naslovil tudi druge tematike, kot so učinkovitost ter energetska samozadostnost v industrijskem sektorju, s pomočjo katerih bi se lahko zmanjšalo stroške proizvodnje in transporta energije z vidika razvojnega modela, ki je ekološko in gospodarsko vzdržljiv, hkrati pa upošteva potrebe območja in njegovih referenčnih urbanih aglomeratov.

Gre za rezultat sodelovanja na področju strateškega projekta iCON, ki je vključen v Program čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007 – 2013

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme