Uspešen tržaški sejem ekstradeviškega oljčnega olja

Tržaška pomorska postaja in razstavni prostor v obnovljenem skladišču številka 42 sta bila tudi letos prizorišče že osme izvedbe sejma Oliocapitale. Na njem je sodelovalo 306 razstavljalcev iz 17 italijanskih dežel in še nekatera združenja proizvajalcev iz Sredozemskih držav, med katerimi sta tudi Hrvaška in Albanija.
Trst postaja s temi tematskimi sejemskimi ponudbami vse bolj pomembno prizorišče visoko specializiranih sejmov, ki so v prvi vrsti namenjeni trgovskim posrednikom in strokovni publiki, obenem pa so pomemben vzvod za širšo promocijo območja. Tako je v uvodnem nastopu ob odprtju letošnje izvedbe poudaril predsednik tržaške trgovinske zbornice Paoletti.
Uradno odprtje sejma je bilo priložnost, da sta ob organizatorjih in predstavnikih krajevnih oblasti prisotne nagovorila japonski veleposlanik v Italiji Masaharu Kahno, ki je povedal, da je prišel v Trst, ker bo konec maja v Tokiu podoben sejem, na katerem bodo predstavili italijanska ekstradeviška oljčna olja, ob njem pa še odgovorni urednik ameriške strokovne revije Olive oil Times Curtis Cord, ki je poudaril vse večje zanimanje za ekstradeviško oljčno olje v ZDA ter ugotavljal, kako je pomembno, da se omogoči sodelovanje malim proizvajalcem, ki lahko ponudijo izredno visoko kakovost olja.
Čeprav je oljkarstvo v deželi Furlaniji Julijski krajini, v primerjavi z drugimi italijanskimi deželami, še zelo malo razvita panoga, je deželna agencija za razvoj podeželja ERSA poskrbela, da so namesto enega samega razstavnega prostora z vsemi deželnimi olji to površino razdelili po posameznih področjih. Oljkarji iz tržaške pokrajine so se tako predstavljali tako v okviru konzorcija oljčnega olja Tergeste DOP kot tudi samostojno. Konzorcij je letos predstavil olja šestih oljkarjev, ki so se uskladili pri pripravi promocijskega materiala in pri sami ponudbi svojega žlahtnega pridelka. Štiridnevni sejem od 6. do 10. marca je obiskalo 10.600 ljudi. Kot so ugotavljali pri trgovinski zbornici, je močno naraslo število avstrijskih obiskovalcev, med katerimi je bilo veliko gostincev, med trgovskimi posredniki, t. i. buyers-i, pa so prevladovali Japonci.
Že osmo leto zaporedoma je na sejmu sodelovalo društvo tržaških kuharjev, ki so v posebni kuharski šoli pripravljali preproste jedi italijanskih dežel. Ekipo izvedenih mojstrov je vodil Emilio Cok, kuharske predstave pa si je ogledalo in jedi okusilo kakih 2500 obiskovalcev. Prav tako so bili dobro obiskani mikro tečaji za pokušanje oljčnega olja. Kot je povedal oljkar Glavko Petaros, je tako za kupca in potrošnika kot za oljkarja pomembno, da ljudje prepoznajo kakovostno olje in se zavestno odločijo zanj. Kdor pokuša oljčno olje, mora najprej malo količino olja, ki mu ga vlijejo v posodico, primerno ogreti v roki, po približno eni minuti ogrevanja olje povonjamo in moramo zaznati prijeten vonj po raznih sadežih ali zeliščih. Če smo zadovoljni z vonjem, srknemo majhen požirek in olje po ustih požvrkljamo. Kakovostno oljčno olje nam v ustih pusti predvsem občutek grenčine in pikantnosti. Ko pa olje požremo, morajo usta ostati čista, kot da bi popili kozarec vode.
Tudi na letošnjem sejmu oljčnega olja v Trstu je posebna panel komisija ocenila predstavljene vzorce, ob njih pa so se pokušnje lotili tudi poklicni okuševalci olj, gostinci in ljubitelji tega žlahtnega daru zemlje. Letošnji zmagovalci natečaja Oliocapitale so bili: v kategoriji blagih olj vzorec: sicilijanske oljkarske družine Castro, v kategoriji srednje intenzitete vzorek, ki ga je na natečaj poslala Rimska oljarna Campania, v kategoriji močne intenzitete pa olje Masia el altet Alicante iz Španije.

Tržaška pomorska postaja in razstavni prostor skladišča št. 42

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme