Tudi za letalstvo se pišejo hudi časi

Piše: Matevž Čotar

Mladi, 25-letni Goričan Ivan Rustja, ki je štiri leta zaposlen kot pilot pri priznani irski nizkocenovni letalski družbi, nam je povedal, kako doživljajo v letalstvu te izredne in zapletene čase. 

Bi nam lahko najprej povedal na kratko kaj o sebi? Od kdaj letiš? 

Sem Goričan, sin goriškega Vipavca in argentinske Slovenke. Po končanem klasičnem liceju v Gorici sem opravil šolanje za pridobitev licenc poklicnega pilota na letalski šoli nekdanjega slovenskega letalskega prevoznika Adria Airways in potem še na letalski šoli v Dublinu. Kmalu nato sem se zaposlil pri znani irski letalski družbi in pri njih opravil izpopolnjevanje in dodatno šolanje na letališču East Midlands v Nottinghamu, Angliji. 

Najprej si imel bazo v Sofiji zdaj pa v Bergamu v Lombardiji, kjer se je v bistvu začel širiti virus v Italiji … Minilo je le nekaj let in že doživljaš izredno stanje, ki ga večina pilotov v karieri prav gotovo ni doživela … Kako so potekali ti zadnji tedni?

Poklicna pot me je najprej vodila v Piso, eno leto in pol sem preživel v Sofiji, zdaj pa sem že skoraj eno leto “blizu doma”, in sicer v Bergamu, kamor se vsake štiri dni vozim na petdnevno delovno izmeno. 

Kar se zdaj dogaja, v letalstvu praktično nima precedensov. Včasih je prišlo do kriz, a so bile omejene na eno celino ali dve – npr. po 11. septembru se je ameriški in evropski aviaciji slabo pisalo, v Aziji pa tega ni bilo tako občutiti. Zdaj v Italiji in izven nje skoraj nimamo več rednih letalskih povezav, prav tako iz Slovenije, ki je prepovedala potniški promet z ljubljanskega letališča. V Italiji je bila slika drugačna, prometa ni nihče prepovedal, toda letalske družbe so se odločile za ukinitev, ker preprosto potnikov ni bilo več. Trinajstega marca smo pri nas prekinili letenje do vključno osmega aprila, če se zadeve ne bodo zavlekle. Ostale letalske družbe so ravnale podobno.

Katere ukrepe so sprejeli pri tvoji letalski družbi? Kako ste se morali obnašati piloti in drugo osebje?

Pri nas smo ravnali v skladu z direktivami evropske zveze EASA in z nacionalnimi predpisi držav, v katere letimo. Začelo se je s kontrolo temperature, nadaljevalo z razkužili za celotno posadko, rokavicami za stevardese in podobnimi ukrepi, končalo pa z deklaracijami o asimptomatičnosti potnikov, praznimi letali itd. Zaradi lokalnih prepovedi vstopa Italijanom sem vozil po deset-dvajset potnikov, v letalu ki ima 189 mest. Po navadi je zasedenost skoraj 100 %. Prijatelj in kolega pa je postavil rekord, peljal je le dva potnika do Jordanije, letalo pa je vseeno pokurilo deset ton goriva, približno 12.600 litrov.

V samem letalu okužba sicer ni tako zelo možna, kritično pa je predvsem za potnike, ki sedijo ob strani okužene osebe (in seveda za  stevardeso, ki ima opravka s tistim predelom). Vzdolž letala zrak ne kroži, prav tako skoraj nič ne prehaja med pilotsko kabino in potniško kabino. Večina zraka v potniški kabini je svežega iz zunanjosti letala, ker ga vetrnice motorjev preko sistema “bleed air” potiskajo v letalo skozi različne šobe in tako tudi ustvarjajo pritisk, da lahko na veliki višini dihamo brez dodatnega kisika. Del zraka, ki pa kroži, je filtriran skozi posebne HEPA filtre, ki zmanjšujejo možnost prenosa raznoraznih umazanij kot tudi virusov.

Kakšna je bila slika na letališčih? 

Letališča so bila popolnoma prazna. Tam, kjer so bile navadno gruče ljudi, ki sedijo celo na tleh, ni bilo nobenega. Približno vsakih deset metrov je mogoče sedel kakšen potnik z masko ali šalom. Večkrat je na letalo po pristanku prišla lokalna policija z zdravniki preverit stanje pred izkrcanjem.

Tako stanje je ustvarilo precej zmede, kajne? 

Veliko potnikov je ostalo na destinacijah, veliko pa se jih je tudi predčasno vrnilo domov. Večina družb se je v teh izrednih časih odločila za pomoč potnikom, kot je npr. brezplačna menjava datumov potovanja. Ker pa se je pojavila tudi vsesplošna panika s psihozo, so ljudje celo ukinili počitniške pakete za junij/julij, kar se mi zdi, po pravici povedano, malce pretirano.

Misliš, da se je zaradi letov virus širil hitreje? 

Nedvomno se je virus širil hitreje zaradi globalizacije. Danes se človek premika, z letali, vlaki, avtomobili itd. Kuga se je nekoč širila po svetu več let, koronavirus pa se je zaradi svoje lahke viralne prenosljivosti v kombinaciji s hitrimi prevozi razširil kot blisk. Tudi špansko gripo so hitro razširili vojaki, ki so se vračali domov s front prve svetovne vojne.

Prav tako kot pri podjetjih bodo morale tudi letalske družbe odšteti veliko škode …

Za letalstvo se pišejo hudi časi. Predvidevam, da bo kljub pomoči različnih držav (dopolnilne blagajne, davčne olajšave) veliko družb propadlo, ker je to posel, kjer že nekaj odstotkov marže na dobičku pomeni velik uspeh. Nekaj pa je gotovo, to stanje se bo končalo, in ljudje bodo spet leteli, kljub pričakovani recesiji. 

 

Pogovor: Ivan Rustja, pilot

Preberi tudi

Skavti za potresence

Aktualno

Aktualno

07.01.2021

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme