Taki smo (9)

Eleganca je nekaj naravnega, zdeti se mora nekaj, kar od nas ne zahteva preveč truda. Ni samo stvar mode, najbolj pomemben je osebni stil, ki nas razlikuje od drugih in v katerem se dobro počutimo. Slavni francoski modni genij Yves Saint Laurent je bil prepričan, da je stil nekaj večnega, moda pa je minljiva.
Dober okus je prva stvar, ki jo moramo ob vsaki starosti vzeti v poštev pri izbiri oblačil in modnih dodatkov. V butikih že dalj časa opažamo, da ne obstaja več groba delitev oddelkov glede na starost. Tudi v vsakdanjem življenju izbirajo mlajše ženske resnobne, večkrat “medle” komplete, medtem ko so petdesetletnice in šestdesetletnice bolj samozavestne, se ne bojijo preizkusiti nove kombinacije in se zabavajo z modo, ki postane sredstvo za izražanje osebnega stila. Še sam Karl Lagerfeld, umetniški vodja modne hiše Chanel, je noge gospe Brigitte Macron, štiriinšestdesetletne žene francoskega predsednika, označil za najlepše pariške noge.
Pomembno je biti samokritični in poznati svoje telo: oblačila se morajo prilagajati naši obliki in ne biti preozka, še posebno, če nimamo več postave mladega dekleta. Večkrat izberemo obleko določene konfekcijske številke samo zato, ker mislimo, da je ta pač naša mera, v resnici pa bi nam verjetno malo večja obleka veliko boljše pristala (saj ni treba, da nikomur povemo, katero mero nosimo). S pravilno izbiro lahko poudarimo dobre lastnosti in skrijemo napake. Barve oblačil ne izbiramo glede na našo starost, brez dvoma si lahko tudi zrele ženske privoščijo živahne barve, a upoštevati moramo odtenke kože, las in oči. Po objektivni analizi našega telesa lahko uspešno sestavimo glamurozno garderobo, v kateri bomo našli kombinacije za vsako priložnost: elegantne komplete za pomembne dogodke in enostavnejša oblačila za vsak dan. Pametno je, da listamo po revijah in pri tem dobimo navdih, ki bo pripomogel, da bo naš stil svojevrsten in ne samo slika trenutnih modnih teženj.
Ko se zjutraj oblačimo, začnimo z izbiro pomembnega kosa konfekcije, ki bo protagonist, okoli katerega bomo sestavili naš “look”, naj bo to blazer, barvano krilo ali bogato okrašena srajčka. Karkoli drugega dodamo zraven, se mora harmonično ujemati: za začetek skušajmo uporabljati največ tri barve in ne preveč hrupnih vzorcev, postopoma pa bomo lahko izbirali tudi bolj drzne kombinacije in se zabavali z ekscentričnimi modnimi dodatki. Zavračajmo vulgarnost: gospe, ki niso več rosno mlade, naj iz svoje garderobe povsem izključijo majice s preglobokim izrezom okoli vratu in ozka oblačila (pajkice niso prave hlače: uporabljajmo jih samo za telovadbo!). Kavbojke so primerno oblačilo za vsako starost, še posebno tiste visoke v pasu, ki strateško skrijejo vsak odvečni centimeter. Kombiniramo jih lahko s katerim koli drugim modnim kosom, tudi s klasično krojenim jopičem, ki ga za letošnjo zimsko sezono predlagajo vse modne hiše, še posebno v karirastih vzorcih in rahlo “oversize”, to se pravi malo večji od naše navadne mere. Katerakoli jopa, ki lepo poudari ženska ramena, bo optično prispevala k temu, da se bo celotna postava zdela bolj vitka.
Tudi pisani puloverji so primerni za vse ženske: zberimo tiste iz nepregrobe tkanine in nosimo jih s klasičnimi hlačami, lepimi gležnjarji in živahno ogrlico ali uhani. Zvečer lahko izberemo bogato okrašene oblekice, na katere bomo oblekli jopo, bolero ali “kardigan” (rokavi naj bodo dolgi vsaj do komolca, saj predstavljajo roke za veliko žensk “kritično točko” na telesu). Črna barva je vedno prisotna v stilni garderobi vsake ženske: za plašče, hlače, usnjene “bikerske” jope ali za klasično “little back dress” – malo črno obleko. Tudi čevlji so zelo pomemben dodatek, saj lahko popolnoma spremenijo končno podobo osebe: tisti v kožni barvi optično zelo podaljšajo noge, tako kot tudi ošiljena konica, ki je za letošnjo sezono spet zelo modna. Vložimo svoj denar v kvalitetno, klasično torbico, ne bomo se kesali, saj, če je narejena iz kakovostnega usnja, jo bomo lahko izkoristili za vse priložnosti in za veliko let. Pazimo na dimenzije, saj gospe nizke postave ne smejo imeti prevelike torbice! Najbolj pomembno je, da gojimo občutek za harmonijo in kompenzacijo med “pomembnimi” kosi in preprostejšimi. Glavno pravilo je torej: ravnovesje!
Gotovo ni vse v oblačilih, a ta so pomembna, kot je pomembna platnica za knjigo: lahko privabi, vzbudi radovednost pri bralcu ali pa ga odvrne. Platnica ne naredi dobre knjige, a, če je lepa in prikupna, nas bo prepričala, da knjigo odpremo in spoznamo njeno vsebino in samo potem odločimo, če jo bomo pustili na polici knjigarne ali pa ne.

 

Piše Katja Ferletič / Kaj mora vsaka ženska upoštevati zjutraj, ko odpre svojo omaro

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme