Taki smo (8)

Pred kratkim smo v Novem glasu obeležili obletnico smrti priljubljene princese Diane, 16. septembra pa je minilo že štirideset let od dneva, ko je pri komaj 53 letih svet zapustila druga modna ikona, čudovita, neizmerno nadarjena ženska z razburkanim ljubezenskim življenjem: “Divina” Maria Callas. V njen spomin bo od 15. septembra do 31. januarja na ogled razstava oblek, slik in filmskih posnetkov v milanskem gledališču Teatro alla Scalaa.
Anna Maria Cecilia Sophia Kalos se je rodila v New Yorku v družini grškega izvora. Že v otroških letih je pokazala veliko zanimanje za glasbo, petje in igranje klavirja. Ko so se starši ločili, se je z mamo in sestro vrnila v Atene in tam začela študij na konservatoriju. Kmalu je pokazala svoj izredni talent in tudi v času vojne je večkrat nastopala na atenskih odrih. Leta 1945 je zapustila Grčijo in se spet pridružila očetu v New Yorku, po dveh letih pa je odšla v Italijo in se začela pripravljati za prvi nastop na odru veronske arene. Tu je med drugimi spoznala svojega moža Giovannija Battista Meneghinija, ki je veliko pripomogel, da je Maria postala prava zvezda in blestela še posebno v 50. letih v milanskem gledališču Teatro alla Scala, v Metropolitan Opera House v New Yorku, v Civic Opera v Chicago, v Covent Garden v Londonu.
Maria Callas je postala mednarodna zvezda ne samo zaradi svojega neizmernega pevskega talenta, ampak tudi zaradi svojega brezhibnega stila. Tudi k temu je pripomogel Meneghini, ki je Mario, taktrat še okorno in predebelo (tehtala je več kot 90 kilogramov), predstavil uspešni milanski modni oblikovalki Elviri Bouyeure Leonardi – Biki. V tistih letih je bil moderen stil “new look”, ki ga je ustvaril francoski modni genij Christian Dior, torej široka krila in zelo ozke jopice, stisnjene v pasu. Maria je sama razumela, da mora nujno shujšati, če si hoče ustvariti zapeljivo podobo, zato je v kratkem času postala zelo vitka.
Postala je samozavestna in šarmantna. Tudi v vsakdanjem življenju se je premikala kot na odru, imela je čudovit obraz in dolg tanek vrat. S svojimi lepimi, črnimi lasmi in novo postavo je očarala tudi Biki, ki se je hitro lotila dela.
Maria in Biki sta ustvarili podobo “Divine”, tako da sta posnemali eleganco Audrey Hepburn: obleke, torbice, klobučki in make-up so bili zelo podobni tistim hollywoodske igralke. V Mariini garderobi so visele krasne Bikine stvaritve v močnih barvah. Ženski sta ljubili rdečo, živo zeleno, modro, črno in rumeno, zlato barvo. Pozimi je Maria nosila dragocena krzna, še posebno je ljubila činčilajeva, nakit in pisane fularje, ki si jih je znala spretno oviti okoli vratu. Na vsako Mariino obleko je Biki napisala številko, tako da ji je lahko pripravila zvezek, na katerem je s številkami zabeležila različne kombinacije, in s tem pomagala “Divini”, da je v karatkem času tudi med svojimi potovanji sestavila čudovite komplete. Maria je tako postala svetovno znana za svojo eleganco in s tem navdušila tudi vse tiste ljudi, ki se niso zanimali za njene glasbene performance. Zelo pomenljiv je bil njen nastop v pariški Opera’ leta 1958, ko so jo snemali in odrsko delo predvajali po televizijskih postajah dvanajstih evropskih držav. Maria je nastopila odeta v čudovito dolgo rdečo žametno obleko in nosila je diamante: nastal je t. i. “Callas style”.
Med občinstvom je tisti večer sedel tudi grški bogataš Aristotel Onassis, ki je Mario povabil na križarjenje z jahto “Christina”, na kateri je bil prisoten tudi Winston Churchill in druge pomembne osebnosti. Za to priložnost ji je Biki pripravila zelo bogato garderobo: kompleti s hlačami, krila iz lahkih tkanin in diskretne kopalke za čez dan, dolge obleke in fularji za elegantne večere na jahti. Maria se je zaljubila, a še ni vedela, da se je tedaj začelo njeno obdobje žalosti in samote. Pustila je moža in vzpostavila ljubezensko razmerje z grškim bogatašem.
Onassis ni bil vedno prijazen z njo in Maria je vedno manj pela. Njen glas ni bil več krasen kot prej in njeni nastopi niso bili več tako kakovostni. Mediji so jo preganjali in sploh ni imela več zasebnega življenja, zato je njeno duševno stanje postalo kritično. Smrtonosni udarec ji je Onassis dal leta 1968, ko jo je zapustil za Kennedyjevo vdovo Jacqueline. Maria je zašla v hudo depresijo, iz katere se ni nikoli več izvlekla.
Na začetku sedemdesetih let je “Divina” skušala najti srečo v svetu filma in z zadnjo pevsko turnejo. Tudi takrat ji je zvesta Biki s svojim delom in prijateljskimi nasveti stala ob strani. Maria ni dosegla zaželjenega uspeha, njena kariera se je končala. Zaprla se je v svoje pariško stanovanje, kjer je v družbi služabnikov Brune in Ferruccia živela do smrti leta 1977. Njen pepel so prijatelji raztrosili v Egejsko morje.
Mariin lik je prešel v mit, prestopil je meje sveta opernega petja in očaral množice, ki kljub minevanju časa še vedno sanjajo o njeni eleganci in njenem nesrečnem ljubezenskem življenju.

 

Piše Katja Ferletič / Nesrečna “Divina”

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme