Taki smo (76)

Veliko ljudi preprodaja na spletu stare predmete ali nezaželjena božična darila, v Nemčiji pa je naveličana gospa skušala prodati svojega moža na spletni dražbi portala eBay, kjer je objavila oglas za prodajo “rabljenega” moža za 18 evrov – brez možnosti vrnitve blaga! Na eBayju zasebniki in podjetja prodajajo marsikaj: pred rojstvom angleškega “royal baby”, sinčka princa Harryja in soproge Meghan Markle, so za dvajsetkrat višjo ceno (do 2900 evrov) na dražbi prodajali plišastega medvedka, ki je bil na uradni spletni trgovini kraljeve družine že razprodan. Za zbiratelje in ljubitelje tehnoloških predmetov znamke Apple je bil na voljo prvi iPod, ki ga je podjetje iz Cupertina predstavilo daljnega leta 2001 – zavitega v originalno embalažo so prodali celo za 19.995 dolarjev (petdesetkrat večjo vsoto od začetne prodajne cene 399 dolarjev). Tako so na dražbi za skromnih 3900 evrov prodali tudi sliko neprecenljive vrednosti francoskega umetnika Eugeneja Delacroixa in celo okostnjak dinozavra B-T Rex za 2,95 milijonov dolarjev.
Nedvomno je eBay še vedno eno najbolj uspešnih spletnih podjetij, ki je specializirano v internetnih dražbah in nakupovanju. Na portalu ljudje in mnoga podjetja kupujejo in prodajajo najrazličnejše predmete, nove ali rabljene, in storitve, kjerkoli in kadarkoli. Poleg začetne strani eBay, ki je namenjena ZDA, obstajajo še druge strani eBay, namenjene drugim državam (teh strani je približno 30). To je velika spletna platforma za “ecommerce”, dosegljiva z računalnika ali aplikacije na pametnem telefončku, kjer lahko zasebniki objavljajo svoje oglase, podjetja pa ustvarjajo prave spletne trgovine s popolnim katalogom izdelkov, prodaje pa so lahko neposredne, takojšnje ali pa s sistemom dražb.
Podjetje eBay je nastalo 3. septembra 1995 v kraju San Jose v Kaliforniji, kjer si je računalniški programer, Američan iranskega rodu, Pierre Omidyar, zamislil spletno platformo “ecommerce” kot del svoje spletne strani. Prvotno se je stran imenovala AuctionWeb – Omidyar je ustvaril prvo spletno stran dražb “on-line” na svetu; prvi predmet, ki ga je na njej prodal, pa naj bi bil pokvarjeni laserski kazalec. Spletno stran so uradno predstavili leta 1998, kmalu je požela izjemen uspeh in Omidyar je postal milijarder. V naslednjih letih je spletna dražbena hiša kupila drugi dve pomembni družbi: leta 2002 si je za 1,5 milijarde dolarjev prilastila PayPal – plačilni sistem, ki se za identifikacijo uporabnika poslužuje elektronskega poštnega naslova, leta 2005 pa še internetno komunikacijsko podjetje Skype, ki ga je leta 2011 prodala velikanu Microsoft. Za brskanje po eBayju ni potrebna registracija, če pa želimo kupovati ali prodati na spletni strani, moramo nujno imeti svoj “account” in veljaven PayPal račun. Ta spada med največje in najbolj priljubljene plačilne sisteme med spletnimi trgovci in potrošniki, deluje na osnovi elektronskega naslova, osebnega gesla in vsakokratne spreminjajoče zaščitne številke. Samo z enim klikom sistem pošlje plačilo po spletu, vse informacije uporabnikov pa so zaščitene: finančni podatki pošiljatelja, številka kreditne kartice oz. številka računa so prejemniku skriti, to pa preprečuje zlorabo podatkov, edini stroški so povezani s plačevanjem provizij za posredovanje pri plačilnem prometu. Podjetje eBay namerava s časom postati manj odvisno od tega plačilnega sistema, veže pa ju pogodba do leta 2020, PayPal pa bo ostal uporabljivo plačilno sredstvo na spletni strani vsaj do leta 2023.
Na eBayju potekajo nakupi kot na vseh platformah elektronskega poslovanja: ne glede na to, ali kupuje od zasebnika ali podjetja, mora uporabnik plačati za to, kar je kupil, seveda ima pri tem tudi posebne pravice, ki zagotavljajo varnost pri nakupih. Kupci lahko pustijo povratne informacije, mnenja o nakupu, in tako pomagajo in svetujejo drugim, ki se odločajo za nakup in ne vedo, ali je prodajalec vreden zaupanja ali ne. Pomembna lastnost te spletne strani je možnost neposredne prodaje predmetov ali storitev: zasebniki prodajajo ponavadi stare, rabljene predmete, podjetja pa lahko s plačilom ustvarijo na portalu svojo spletno trgovino. Kdorkoli kaj proda na eBayju, pa je v polnosti odgovoren za poslovno delovanje.
V zadnjih letih ogroža uspeh spletne dražbene hiše poslovanje številnih drugih podobnih spletnih strani. Na prvem mestu je za vse trgovce, ki želijo kaj prodati na spletu, gotovo velikan Amazon – predstavniki eBayja so lani v Kaliforniji celo sprožili tožbo zoper upravitelje Amazona, češ da so ti povsem nezakonito vdrli v njihov notranji sistem, si prilastili elektronske naslove prodajalcev in jih skušali prepričati, naj zapustijo spletno dražbeno podjetje. Težave danes ustvarja tudi vedno več manjših podjetij (Blomming, Etsy, Shopify, Bigcommerce, Bonanza, Prezzi Shock in Subito. it v Italiji), z velikim presenečenjem pa se celo orjaški spletni družbeni omrežji Facebook in še posebno Instagram spreminjata v platforme za spletno nakupovanje. Na najbolj “vizualnem” družbenem omrežju, ki ima v gosteh prižbližno 2,4 milijarde uporabnikov, bo v kratkem nameščena možnost neposrednega nakupovanja predmetov, ki jih bodo predstavljali vplivneži, filmske zvezde, glasbeniki. Prodajna strategija že sloni na promocijskih, reklamnih objavah, ki se vrstijo med običajnimi objavami in ciljajo na isto skupino “community” uporabnikov – njihov namen je izkoristiti odnos, ki ga imajo uporabniki s svojimi idoli na Instagramu, in jih prepričati za nakup, po novem pa bo ta postal možen kar na družbenem omrežju – nič lažjega!

Piše Katja Ferletič / “Instagram killed the eBay star”

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme