Taki smo (66)

Devetega marca bo praznovala šestdeseti rojstni dan in niti ena gubica se še ni prikazala na njenem svežem, nasmejanem obrazu. Lepa gospa večkrat spreminja frizuro, obleko in modne dodatke pa vsaj desetkrat na dan. Po poklicu je bila že stevardesa, zdravnica, mamica, princesa in tisoče deklic po celem svetu preživlja veliko časa v njeni družbi. Ime ji je Barbie in je najslavnejša plastična igrača vseh časov.
“Mati” 28 centimetrov visoke lutke je bila Ruth Handler, soustanoviteljica podjetja Mattel. Ruth je rada opazovala svoja otroka med igranjem in videla je, kako si je sinček izmišljeval zgodbe, v katerih je bil astronavt, pilot ali kavboj, hčerkica Barbara (Barbie je prav po njej dobila ime) pa se je igrala samo s plastičnimi dojenčki. Tako se je Ruth odločila in ustvarila punčko s podobo odrasle ženske, ki je lahko postala, karkoli si je mala Barbara želela. Zgodilo se je leta 1959 in že v prvem letu poslovanja je podjetje Mattel prodalo 300.000 punčk. S svojo podobo pin-up zvezde je prva Barbie ponazarjala lepotni ideal tistega časa – arhetip kalifornijske blondinke, ki je s svojimi nerealnimi fizičnimi značilnostmi dolgo časa predstavljala le površno, bogato in leno žensko in si je zato prislužila ogromno kritik. Kasneje pa se je emancipirala: leta 1965 je postala astronavtinja (že štiri leta, preden je Neil Armstrong stopil na lunino površje!), leta 1968 je podjetje Mattel celo ustvarilo prvo temnopolto verzijo punčke, tako je v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja postala pravi simbol ženske emancipacije in danes 55 % Barbie na svetu nima modrih oči in svetlih las.
Tudi jaz sem imela več “verzij” punčke Barbie: bile so športnice, znanstvenice, neveste, plesalke, princese. Spominjam se, kako sva s sestrično dolge popoldneve preživljali s svojimi najljubšimi igračkami. Šivali sva jim oblekice in se popolnoma utapljali v njihovo magično življenje, ki je bilo včasih pravljično in obogateno s popolnoma nerealnimi dogodivščinami, od časa do časa pa zelo podobno najinemu. V resnici nikoli nama ni bilo jasno, kateri je pravzaprav Barbiejin poklic, saj je uradno v svojem življenju imela več kot 180 poklicev, bila pa je vedno suha, lepa, plavolasa in z bogato garderobo na razpolago. V zadnjih letih se je podjetje Mattel moderniziralo in ustvarilo novo kolekcijo z imenom Fashionistas, v kateri Barbie ni več samo značilna “California girl”, temveč je lahko tudi nizka, debela, s kodrastimi lasmi ali pa pobarvanimi v modro barvo, s temno kožo ali pegami. Ob njenem šestdesetem rojstnem dnevu je podjetje, z namenom, da bi še posebej spodbudilo deklice postati, kar si pač želijo, ustvarilo druge, nove verzije s podobo “resničnih žensk” in dodatno kolekcijo sedemnajstih pozitivnih ikoničnih likov, po katerih se lahko nove generacije zgledujejo. Imamo tako nove Barbie s podobo slavnih športnih zvezd, režiserk, naravovarstvenic, časnikark in podjetnic, ob teh pa še kolekcijo “Inspiring Women” z zgodovinskimi liki, kot so Frida Kahlo, Amelia Earhart in Katherine Johnson. Mattel je podjetje, ki stalno obnavlja svoje izdelke. Več kot sto ljudi dela v centru El Segundo v Los Angelesu: iz preproste skice oblikovalcev izdelajo tehniki kipec s pomočjo najsodobnejših računalniških programov in 3D tiskalnikov, nato obrtniki pobarvajo obraze, šivajo lasišča, izbirajo tkanine in pripravljajo oblačila. Proces ustvarjanja nove Barbie lahko traja od 12 do 18 mesecev, nato pa nov prototip iz laboratorijev v Kaliforniji odpotuje v tovarne skupine Mattel na Kitajskem in v Indoneziji.
Barbie je samozavestna ženska, ki je na svoji, sicer plastični koži doživela vse pomembne dogodke, ki so v zadnjih šestdesetih letih spremenile svet. S svojimi neštetimi karierami, stalnim spreminjanjem obleke, frizure in barve las, je vedno ponazarjala nove estetske okuse in mode. Šestdeset let je ogromno v industriji igrač, saj traja danes uspeh le od tri do pet let, Barbie pa je vsekakor priljubljena igrača; kljub konkurenci vsako leto prodajo več kot 58 milijonov kosov v več kot 150 državah. Danes je lutka zelo prisotna tudi na spletnih družbenih omrežjih, še posebno s svojim profilom Instagram, kjer ima 1,2 milijona sledilcev. Njen zadnji dosežek je celo veliko platno, saj bomo lahko leta 2020 v kinodvoranah videli nov film, v katerem vlogo Barbie igra 28-letna avstralska igralka, nominiranka za oskarjevo nagrado, Margot Robbie. Film je projekt ključnega pomena v procesu za posodobitev družbe Mattel in ohranjanje skladnosti s časom, po hudih ekonomskih izgubah, ki jih je, skupaj z drugimi velikimi podjetji proizvajalcev igrač, doživelo zaradi razcveta video iger in elektronskih naprav. Najbolj priljubljena plastična punčka skuša danes osvežiti svojo podobo, osredinja se na svoje najbolj zveste oboževalke in obenem hrepeni po novih, mladih, ki so že v najzgodnejših letih svojega življenja zatopljene v ekrane pametnih telefonov in izgubljajo zanimanje za tradicionalne igrače.
Skupno je bilo od prve predstavitve na sejmu igrač v New Yorku, 9. marca 1959, prodanih več kot milijarda Barbie lutk. Danes veliko mamic skrbi, s kakšnimi igračkami, s kakšnimi ženskimi figurami se njihove hčere soočajo, zato je skušalo podjetje Mattel s svojimi punčkami začeti dialog o pomenu pozitivnih modelov, po katerih se lahko deklice zgledujejo in še danes spodbujajo zaupanje, radovednost in komunikacijo pri odkrivanju samih sebe.

Piše Katja Ferletič / Plastična lutka, simbol ženske emancipacije

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme