Taki smo (6)

Letošnjega 31. avgusta je minilo že dvajset let od tragične smrti zelo priljubljene angleške princese Diane. Rodila se je 1. julija leta 1961, njena kratka življenjska pot se je končala pri komaj 36 letih v prometni nesreči v pariškem tunelu pod mostom de l’Alma.
Diano svet pozna kot dobrosrčno, žalostno princeso, ki je, še posebno ko se je končala njena poroka s princem Charlesom, navezala prijateljstva z vsemi slavnimi modnimi ustvarjalci tistih let in se s časom popolnoma razcvetela in postala prava modna ikona. Vse ženske so jo posnemale, večkrat je bila na naslovnici pomembne modne revije Vogue in izvoljena kot ena najlepše oblečenih žensk na svetu.
Njen odnos do mode se je zelo spreminjal in tako zaznamoval vsa obdobja njenega življenja. V mladih letih, ko je bila še najstnica in kasneje asistentka na šoli Young England v Knightsbridgu, se je vedno oblačila zelo preprosto in neformalno – nosila je nizke čevlje, krila in preproste srajce, po zaroki z angleškim princem pa se je morala prilagoditi zahtevam kraljeve družine, saj je začela igrati pomembno vlogo in v javnosti predstavljati prihodnost britanske monarhije. Dne 29. julija 1981 sta se s princem Charlesom poročila v katedrali sv. Pavla v Londonu: to je bila prva velika medijska poroka. Dvajsetletna Diana Spencer je nosila ogromno “baročno” obleko, ki sta jo zanjo ustvarila Britanca David in Elizabeth Emanuel iz svilenega tafta, z bleščicami, biseri, desetimi spodnjimi krili in sedmimi metri tančice. Take poročne obleke bi danes gotovo ne oblekli, v osemdesetih letih pa je navdihnila na tisoče mladih žensk, ki so hotele posnemati lepo Lady D. Tudi po poroki so za Dianino podobo še vedno skrbeli samo najbolj pomembni angleški modni ustvarjalci tistih let (Walker, Oldfield, Sasson, Wakeley, Arabella, Azagury); nosila je obleke s cvetličnimi vzorci, tweed, srajčke z visokim ovratnikom, komplete pastelnih barv, nizke čevlje in seveda pisane klobučke na glavi in imela je zelo malo make upa. Nosila je dragocene dragulje iz zbirke kraljeve družine, najraje pa je imela oprijete ogrlice iz biserov.
S časom, čeprav je bil njen zakon povsem nesrečen, je Diana prevzemala vedno bolj pomembno vlogo v javnosti. Predstavljala je človeški obraz angleške kraljevske družine. Na pomembnih javnih dogodkih je začela nositi obleke “haute couture” tudi tujih modnih hiš. Pravijo, da je imela diplomatske sposobnosti pri izbiri oblačil: med obiskom v Parizu je nosila Chanel, Escada v Nemčiji, Yuki na Japonskem … Vsi se dobro spomnimo na krasno modro, žametno obleko Victorja Edelsteina, v kateri je Lady D zaplesala z igralcem Johnom Travolto na obisku v Beli hiši leta 1985. V vsakdanjem življenju pa je najraje nosila Armanijeve hlače, kavbojke in srajce ameriškega ustvarjalca Calvina Kleina.
Sledila so najtežja leta v življenju mlade angleške princese in kmalu je njena poroka med varanji in škandali zašla v hudo krizo, tako da se je formalno končala leta 1996 z razporoko. Tedaj je Diana končno okusila svobodo in postala ena najbolj glamuroznih žensk na svetu, bila je odločna, elegantna, seksi in šarmantna. Poskusila je nove pričeske, ličila, nosila je krajša krila in visoke pete. V njeni garderobi so visele obleke Valentina, Lacroixa, Diorja in še posebno njenega dobrega prijatelja Giannija Versaceja. Vedno je bila primerno oblečena, bodisi ko je opozarjala na grozne posledice uporabe protičloveških min in na nevarnost širitve Aidsa, bodisi na nepozabnem srečanju z materjo Terezijo, ko je v čudovitem preprostem belem kompletu obiskala indijsko sirotišnico (mati Terezija nas je zapustila le pet dni po angleški princesi).
Diana je bila v zadnjih letih svojega življenja krasna. Zelo radi so jo fotografirali pomembni svetovni fotografi, kot sta Mario Testino in Patrick Demarchelier, za naslovnice najpomembnejših modnih revij. Gianfranco Ferre’, ki je bil v tistih letih kreativni direktor modne hiše Dior, je po njej poimenoval torbico Lady Dior, modna hiša Tod’s pa D Bag.
Lady D je bila v zadnjih letih močnega značaja, nikoli ni predstavljala samo eno modno znamko, bila je neodvisna, dinamična, lepa, končno romantično zaljubljena in ljubljena.
Težko bomo videli kako drugo tako očarljivo princeso, kot je bila Diana Spencer, nesrečna princesa, ki nas je prerano zapustila na višku svojih zlatih let; bila je simbol lepote in dobrega srca, bila je zapeljiva, močna ženska, ki je znala s prirojeno eleganco ustvariti samosvoj stil – kraljevski stil tudi brez krone na glavi!

 

Piše Katja Ferletič / Lady D in njen odnos do mode

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme