Taki smo (59)

Včasih je dovolj, da si privoščimo košček čokolade, in se naše duševno stanje izboljša, takoj se počutimo “pocrkljane”. Najhujša nočna mora sladkosnedov s celega sveta pa bi se lahko uresničila: baje čokolada izginja! Strokovnjaki namreč opozarjajo, da bo rastlina kakava zelo verjetno izumrla, saj vedno bolj očitne podnebne spremembe ovirajo njeno rast in leta 2050 naj bi zadnjič pobirali njene sadove. Torej, če ljubitelji čokolade lahko samo upamo, da se ne bo zgodilo najhujše, morajo pa znanstveniki, ki jih denarno podpira industrija slaščic, preprečiti to nevarnost in skušati rešiti pridelke, preden bo prepozno.
Kakav je posušeno in polno fermentirano seme rastline kakavovca, ki raste pri posebnih pogojih tal, temperature in vlage v zraku. Večino kakavovca gojijo na območju Slonokoščene obale in Gane, od koder prihaja več kot 50 % vsega kakava, ki ga prehrambena industrija predeluje. Plantaže pa danes ogrožata toplota in suša – srednje temperature se bodo verjetno še povišale za več kot 2 stopinji v 30 letih. Tako je kakav, zaradi podnebnih sprememb, človeškega izkoriščanja narave in povečanja povpraševanja, že postal redka surovina, na univerzi v Kaliforniji pa znanstveniki podpirajo naše upanje v srečen konec zgodbe: v laboratoriju gojijo vrste zelenih sadik kakava s spremenjenim DNK-jem, tako da bodo lahko le-te uspevale tudi v naravi v precej toplejšem podnebju. Sladkosnedi in celotna čokoladna industrija z velikim zanimanjem spremljajo rezultate teh raziskav.
Tudi v Italiji je ljubiteljev čokolade veliko. Vsem so všeč čokoladne tablice, velikonočna čokoladna jajca, razni namazi in seveda čokoladni bonboni. Med temi je gotovo “gianduiotto” eden izmed najbolj poznanih, zato je zelo skrb vzbujajoča novica, da podjetje Pernigotti, ki je izumilo znani čokoladni bonbon, končuje svoje delovanje in približno 180 uslužbencev tvega delovno mesto. Podjetje obvešča javnost, da bo od svojih industrijskih partnerjev zahtevalo, da se dejavnost prenese na zunanje proizvajalce, ki naj bi zaposlili čim več odslovljenih delavcev. Žalostno se tako končuje doba slavnega podjetja iz Piemonta – simbola čokolade “gianduia” in slaščice “torrone”, podjetja, ki ga je Stefano Pernigotti ustanovil leta 1860, ko je odprl trgovino z živili v središču mesta Novi Ligure. Pernigottijeve slaščice so kmalu postale slavne, pomembno priznanje mu je dal kralj Umberto I. leta 1882, ko mu je dovolil uporabljati grb kraljeve družine na embalaži izdelkov (grb je ostal na logotipu podjetja do leta 2004). Med prvo svetovno vojno je podjetje ponovno zaslovelo, saj je zaradi prepovedi uporabe sladkorja v sladicah uvedlo nov recept za pripravo slaščice “torrone” – namesto sladkorja so začeli uporabljati med, kar je dalo končnemu izdelku čisto poseben in zelo cenjen okus. Pomembna prelomnica v zgodovini podjetja je bila leto 1927, ko so začeli proizvajati čokoladne bonbone “gianduiotto”, ene najbolj priljubljenih italijanskih čokoladnih izdelkov, ki so uradno nastali v Turinu že leta 1865 in so poimenovani po Gianduii, znani maski piemontskega pusta. Sledila je uspešna proizvodnja pripravkov za sladolede, žal pa se je v 80. letih začela huda ekonomska kriza, ki je privedla do prodaje podjetja najprej družini Averna, znani po proizvodnji alkoholnih pijač, in nato, leta 2013 turškim podjetnikom Toksöz, ki so po začetnem navdušenju privedli podjetje v kalne vode. V upanju, da se sladka zgodba “gianduiottov” ne bo končala, se bomo sladkosnedi zadovoljili s kakimi drugimi čokoladnimi bomboni.
Ljubezenska zgodba med človekom in čokolado se začenja v antiki, še dlje na časovnem traku, kot smo do pred kratkim sumili. Znanstveniki so namreč mislili, da so začela kakav uporabljati ljudstva iz srednje Amerike pred približno 3.900 leti, zadnje arheološke najdbe pa dokazujejo, da so ga pridelovali že na južnoameriškem Ekvadorju pred 5.300 leti. Že takrat so poznali vse dobre značilnosti te rastline in pozitivne učinke, ki jih ima na človeško telo. Danes prihajajo na dan številne znanstvene raziskave, ki dokazujejo dobre lastnosti kakava in čokolade in tolažijo vse tiste, ki bi brez te sladice težko preživeli, tako da se lahko mirno naprej sladkamo, a žal le s črno čokolado, ki vsebuje velik odstotek kakava. Ta nam pomaga pri reševanju različnih telesnih težav: pozitivno naj bi vplivala na naše možgane, srce, obtok krvi, izboljšala naj bi spomin, pomirjala kašelj. Ker vsebuje visoko stopnjo magnezija, naj bi črna čokolada izboljšala naše spanje in zmanjšala občutek stresa v našem življenju. Med najbolj pozitivnimi, znanstveno dokazanimi, lastnostmi čokolade pa naj bi bila njena sposobnost zmanjšanja holesterola in nižanja pritiska – čokolada naj bi uravnovešala naše telo in mu pomagala izkoriščati na najboljši način vse hranilne snovi, ki jih zaužijemo. Torej redno uživanje čokolade pomaga pri hujšanju in gotovo ne bo katastrofalno, če med grenko, črno čokolado skrijemo kak “gianduiotto”, dokler jih seveda še imamo na razpolago!

Piše Katja Ferletič / Kakšen bo svet brez čokoladnih bombonov?

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme