Taki smo (54)

Januarja letos je v 92. letu starosti umrl Ingvar Kamprad, ustanovitelj in neutrudni vodja podjetja IKEA – trgovskega velikana na področju poceni pohištva. Kamprad se je rodil 30 marca 1926 v majhnem kmečkem zaselku Pjatteryd na Švedskem. Svojo kariero je začel že kot mlad fant s prodajanjem vžigalic svojim sosedom. Kmalu je spoznal, da lahko v Stockholmu kupi večje število vžigalic za njižjo ceno in lahko tako zniža tudi ceno prodaje svojim kupcem in pri tem več proda in več zasluži. Od vžigalic je svoj posel razširil na prodajo rib, božičnih okraskov, vrtnih semen in nato še kemičnih svinčnikov. Ko je dopolnil 17 let, ga je oče nagradil z vsoto denarja, s katero je Ingvar ustanovil svoje podjetje. Beseda IKEA je sestavljena iz začetnih črk Kampradovega imena – IK, začetne črke besede Elmtaryd, imena kmetije, v kateri je zrasel, in začetne besede Agunnaryd, švedske vasice. O življenju in delu Ingvarja Kamprada so mediji veliko govorili, nedvomno je bil izjemno uspešen podjetnik, ki je s prodajo “low cost” pohištva popolnoma prenovil pristop kupca k opremljanju in dekoraciji lastnega doma z elementi, ki so praktični, moderni, barvani, lepi in veseli.
Po trgovinah IKEA se je zelo lepo sprehajati. Oboroženi z majhnim svinčnikom in papirnatim metrom, ki ju najdemo kar v trgovini, se lahko ure in ure premikamo med barvanimi kuhinjami, omarami, kavči, spalnicami in mizami. Vse je lepo pospravljeno, opremljeno tako, da se zdi, da res kdo spi v tistih posteljah in kuha na tistih štedilnikih. Kupci tu najdemo marsikaj: ob pogledu na lepo vazo, omarico, novo posteljnino se v nas rodijo nove potrebe, tako da se na blagajni začudimo, ko je naš voziček magično poln predmetov, ki jih pred vstopom v trgovino sploh nismo nameravali kupiti. V primeru, da smo kupili večje pohištvo, je zelo nevarno, da bomo imeli doma tudi težave, celo krizo v družini, in to takrat, ko bo prišel čas za montažo. Skrbno bomo odprli embalažo in začeli brati navodila, a kljub natančnosti bomo zelo verjetno izgubili kak vijak, kar bo gotovo katalizator za divji prepir s svojim soprogom. Da bi se izognil takim ponavljajočim se dramam v evropskih družinah, je gospod Kamprad v svojih trgovinah uvedel tudi storitve strokovnih in hitrih montažerjev. Seveda tudi to ima svojo ceno, a le tako bomo imeli doma mir in naše pohištvo ne bo popolnoma razmajano!
Podjetje IKEA je od nastanka skušalo biti vedno sodobno in privlačno za svoje kupce. Iz leta v leto se prilagaja novim izzivom in sledi hitrim spremembam v družbi, tako da se pripravlja na prihodnost, v kateri bodo metropole vedno večje, njihovi prebivalci pa bodo imeli vedno manj časa na razpolago in se bodo morali z nizkimi plačami zadovoljiti z bivanjem v vedno manjših stanovanjih. Glede na raziskavo, ki so jo v podjetju izvedli strokovnjaki, bo do leta 2030 približno 60 % svetovnega prebivalstva živelo v velikih mestih, zato se IKEA z različnimi strategijami in projekti pripravlja na zadovoljitev novih potreb svojih kupcev. Glavni cilji so vstopiti neposredno v domove potencialnih kupcev s širjenjem spletne, on line prodaje in izboljšanje storitev dostave na dom, seveda v spoštovanju okolja in po čim nižjih cenah. IKEA sledi načelom “sharing economy”, torej ponovne uporabe in delitve predmetov in storitev. Uporablja tehnologije krožnega gospodarskega modela, pri katerem strokovnjaki in potrošniki dajejo na razpolago svoje spretnosti, čas, predmete in znanje in ustvarjajo pozitivne vezi, spodbujajo nov način življenja, varčevanja, porazdelitev bogastva in varstvo okolja. V tej perspektivi namerava IKEA svoje pohištvo dati tudi v najem: projekt je namenjen predvsem novim generacijam, ki so pozorne do potreb okolja, ki se stalno premikajo in nimajo na razpolago velikih vsot denarja, torej študentom in mladim, ki živijo daleč od kraja svojega delovnega mesta. Švedski velikan načrtuje odprtje manjših trgovin, v katerih bodo stranke lahko najele marsikaj, od celotne kuhinje do majhne preproge, vse v največjem spoštovanju okolja. Cilj podjetja je do leta 2030 gmotno zmanjšati višino škode, ki jo okolju povzročajo njeno obratovanje in predvsem izpušni plini vozil, saj problem onesnaževanja v velikih urbanih središčih ni izključno posledica prevažanja ljudi: vsak dan podjetja prevažajo velike količine blaga od svojih skladišč do trgovin in do domov svojih strank. V treh državah bo predvidoma do leta 2020 IKEA za dostavo nakupov na domove uvedla uporabo 100 % električnih tovornjakov in tako zmanjšala onesnaževanje. Projekt se bo začel v petih mestih, kjer je pozornost do zaščite narave in okolja na dnevnem redu, in sicer v Amsterdamu, Los Angelesu, New Yorku, Parizu in Šanghaju. IKEA pozitivno gleda na nove tehnologije, še posebno na področju mobilnosti, to dokazuje tudi vedno bolj razširjena mreža polnilnih postaj za električne avtomobile, ki so v njenih prodajalnah. Švedsko podjetje veliko vlaga v novosti za izboljšanje življenja ljudi in spoštovanje okolja, in to gotovo ni nepomembna zadeva, še posebno, če pomislimo, da govorimo o enem največjih podjetij na svetu. Tako kot je Ingvar Kamprad spoštoval okolje in se je za prodajanje svojih vžigalic vozil s kolesom, skušajo danes tudi njegovi nasledniki poslovati s čim manjšim negativnim vplivom na naravo.

Piše Katja Ferletič / Zgodba o prodajalcu vžigalic, ki je ustvaril inovativen, okolju prijazen imperij

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme