Taki smo (5)

Zadnja leta je prišlo na področju turizma do zelo hitrih in temeljitih sprememb in vedno manj je prostora za vse tiste, ki se jim nočejo prilagoditi. Pri organizaciji potovanj pogosto raje primerjamo ponudbe različnih spletnih strani, ki dajejo na izbiro veliko popolnih počitniških paketov, kot pa da se odpravimo v turistično agencijo.
Zaradi spremenjenih ekonomskih razmer je zelo malo ljudi, ki si lahko privoščijo dolga, večmesečna letovanja, in tistih, ki odpotujejo, ne da bi primerjali več opcij in iskali najbolj ugodno. Turisti niso več pripravljeni potrositi svoj denar za storitve, ki ne ustrezajo njihovim pričakovanjem, zato najprej obiščejo spletne portale, namenjene potovanjem, na katerih si lahko ogledajo slike in preberejo recenzije, šele nato izbirajo. Če pametno izbiramo, lahko tudi potujemo, ne da bi preveč boleče vplivali na družinsko bilanco: počitnice in “low cost” nista nezdružljiva pojma.
Najprej moramo kupiti letalsko karto. Večina od nas se vsaj enkrat na leto sprašuje, kako lahko najdemo poceni let, da bo naš dopust karseda fantastičen za karseda nizko ceno: moramo se prilagoditi in sprejeti določene kompromise, a gotovo bomo preživeli čudovite počitnice in naša denarnica ne bo preveč jokala.
Če hočemo kupiti vozovnico po ugodni ceni, se moramo odločiti več mesecev prej ali pa počakati na ponudbe “last minute”. Najlažji način za rezervacijo letalske karte je po internetu: cene so ugodne, ker letalske družbe prodajajo neposredno, brez posredovanja tretjih oseb, in s tem zmanjšajo stroške provizije; nakup je enostaven, saj ima tudi večina nizkocenovnih letalskih družb v Evropi do uporabnikov prijazne spletne strani z navodili in interaktivnimi zemljevidi letenja. Cenejše letalske družbe si lahko privoščijo cenejše lete, ker njihova letala navadno pristajajo na letališčih, ki so manjša in imajo posledično nižje stroške za pristajanje in parkiranje letal. Navadno imajo te letalske družbe manj osebja na svojih letih, ne strežejo tople hrane in s tem zmanjšajo stroške za zaposlene, ni razlike v potovalnih razredih – ni ekonomičnega ali t. i. prvega razreda.
Pomemben je datum: če nimamo že točno določenih terminov za dopust, lahko izbiramo let glede na ceno, saj je ta zelo različna, ne samo iz meseca v mesec, ampak tudi glede na dan (najcenejši poleti so navadno med tednom, med ponedeljkom in četrtkom, med vikendi so karte občutno dražje). Tudi glede na urnik leta so cene drugačne: po navadi je let, ki stane najmanj, tisti zvečer za odhod in jutranji za prihod.
Po drugi strani, če smo fleksibilni ali nimamo še v mislih točno določene destinacije za naše počitnice, lahko tudi to izbiramo glede na najbolj ugodno ponudbo in z last minute letalskimi kartami izjemno prihranimo! Zadnje čase veliko “low cost” (nizkocenovnih) letalskih družb omogoča nakup najcenejših letalskih vozovnic tudi za medcelinske lete. Ko se odločimo, da bomo obiskali določeno državo, moramo imeti v mislih, da so včasih cene ne samo za letalske karte, ampak tudi za prenočišče in hrano zelo različne, glede na to, če izberemo prestolnico ali pa če se odločimo za kako drugo mesto.
Pazimo na težo in velikost prtljage! Včasih so pri nizkocenovnih letih stroški za prtljago enaki ali celo višji od tistih za samo vozovnico; če je kovček pretežak, bomo morali plačati dodaten znesek za vsak odvečen kilogram. Če ne gremo na dolgo potovanje, je zato pametno, da se prilagodimo in s seboj nesemo čim manj, po možnosti samo ročno prtljago.
Tudi izbira prenočišča bo zelo vplivala na stroške za naše počitnice. Možnosti, da lahko prihranimo, je veliko. Za mlade so lahko pametna rešitev hosteli – mladinski hoteli, v katerih si deli sobo, kuhinjo in kopalnico več ljudi. Danes je predvsem na severu Evrope vedno bolj razširjen tudi “couchsurfing” (dobesedno bi to pomenilo nuditi gostu svoj kavč), ki temelji na pojmu gostoljubnosti: brezplačno se lahko vpišemo na spletni portal in pridemo v stik z ljudmi, ki nas bodo brezplačno imeli v gosteh doma. Vsakdo, ki se vpiše na portal, mora sprejeti strogo določena pravila in imeti prave rekvizite. Posamezniki in družine, ki bi radi rezervirali hotelsko sobo ali apartma, pa raje izberimo kraj izven centra mesta, naj pa bo čim bližji avtobusni postaji, tramvaju ali podzemni železnici, da se bomo z lahkoto premikali in pri tem izgubili čim manj časa. Če imamo apartma s kuhinjo, si bomo lahko tudi sami pripravljali obroke in pri tem gotovo veliko prihranili. V primeru, da smo izbrali opcijo “bed and breakfast” in moramo izbirati restavracije, je bolje, da se oddaljimo od mestnega središča in se tako izognemo “pastem za turiste”: kakovostne krajevne jedi lahko okusimo tudi v manj znanih restavracijah in prav gotovo za primernejše cene.
Skratka: izbrati moramo nizkocenovno letalsko karto, nizkocenovno prenočišče, vzeti s seboj čim manj prtljage in vse to storiti čim prej. Ni pomembno, ali smo se komaj vrnili s poletnih počitnic, čas je že, da pomislimo na božične!

 

Piše Katja Ferletič / Kaj moramo upoštevati, da bomo dobro in poceni potovali!

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme