Taki smo (40)

“Nehajmo gledati na naše gube, kot da bi bile najhujša nevarnost. Gube so dokaz, da nam je v življenju uspelo premostiti marsikatero težavo. To so naše brazgotine”. Tako je odgovorila znana italijanska igralka in prelepa ženska Monica Bellucci v intervjuju, ki ga je pred kratkim imela za revijo Vanity Fair. Za triinpetdesetletno Belluccijevo, ki je pravkar posodila svoj obraz za reklamiranje proizvodov za osebno nego znamke Nivea, je najbolj pomembno posredovati potrošnikom ideal lepote, ki se s staranjem ne kvari, pač pa se spreminja. V resnici večina navadnih žensk, ki niso lepotice z velikega platna, bi najraje svoj obraz in svoje telo popolnoma prestrukturirale in se takoj po petdesetih (in še prej) zatekle k plastičnemu kirurgu.
Stres sodobnega življenja, pomanjkanje spanja in počitka, pa tudi hormonske spremembe, izpostavljenost ultravijoličnim žarkom in onesnaženemu okolju privedejo do predčasnega staranja kože. Gube, gubice in temni madeži se pojavijo na obrazu in vratu, koža ni več sijajna in prožna. Koža se začne neizbežno starati že po dvajsetem oz. tridesetem letu starosti. Počasi izgublja napetost, postaja vse tanjša in bolj suha ter se počasneje obnavlja, z leti pa upada tudi njena zaščitna sposobnost. Čeprav nismo še našli čudežnega izvira večne mladosti, skušamo staranje kože upočasniti, zato večina žensk in tudi moških vedno bolj pogosto uporabljamo kreme in mazila “anti-age” (proti staranju kože). Pri izbiri kreme je pomembno razumeti težave naše kože. Na tržišču lahko najdemo polnila, serume, kreme in tretmaje, ki temeljijo na naravnih snoveh, ki se lahko popolnoma prilagajajo našim potrebam. Kozmetične kreme in mazila so na voljo vsepovsod: v lekarnah, parfumerijah in marketih, vsebujejo “dobre” sestavine, z različnimi učinki, za vsako problematiko. Med glavnimi zavezniki v našem boju proti času je gotovo hialuronska kislina, ki je eden od glavnih elementov vezivnega tkiva in igra osnovno nalogo ohranjanja prave stopnje hidracije. Prispeva k vzdrževanju oblike, čvrstosti in elastičnosti kože, deluje kot močan vlažilec in pomaga obnoviti pravo kompaktnost kože. Kreme navadno vsebujejo tudi kolagenska vlakna, ki imajo sposobnost zadrževanja velike količine vode in s tem branijo kožo pred dehidracijo, vitamine A, C in E, koencim Q10 in seveda glikolno kislino, ki poskrbi za globinsko čiščenje in luščenje kože in je zaradi tega odlično orožje tako proti aknam in gubicam. V kozmetičnih salonih je boj proti gubam na še višjem nivoju: visoko usposobljeno osebje nas masira z različnimi “hi-tech” napravami, ki s svojim mehanskim delovanjem izvajajo stimulativno masažo, ki lahko doseže presenetljive rezultate v kombinaciji s kozmetičnimi formulami. Znane igralke si lahko privoščijo najrazličnejše terapije: od lepotnih mask, ki vsebujejo sestavine rastlinskega izvora, kot je npr. kurkuma, do krioterapije in krem s polževo sluzjo ali kačjim strupom. Če vsega tega ne bi bilo dovolj, obstaja za vse tiste, ki so bolj hrabri in jim denarnica to omogoča, še kirurški poseg.
Ljudje so pripravljeni potrositi tudi zelo velike vsote denarja za ohranjevanje mladega videza. Znanstvene raziskave dokazujejo, da npr. v Italiji kupci zelo veliko denarja porabijo za nakupovanje kozmetičnih izdelkov, naj bodo to ličila, kreme ali maske, 16 % od te vsote, približno 1314 milijonov evrov, je namenjenih samo proizvodom za nego kože, od teh pa 587 milijonov evrov samo za kreme proti gubam. Na svetovnem nivoju vlaga kozmetična industrija vedno več sredstev v razvoj sektorja “anti-age”. Govorimo o industriji, ki je vredna 25 milijard dolarjev in proizvaja tako nižjecenovne kot “elitne”izdelke. Razvoj tega sektorja je povezan s staranjem prebivalstva, saj raziskave dokazujejo, da bo do leta 2050 tretjina svetovnega prebivalstva starega nad 60 let (37 % na evropski ravni). Sivolasi državljani postajajo “ključni potrošniki” z visokim finančnim potencialom, ki ga bodo vlagali v proizvode s specifičnimi funkcijami za preprečevanje staranja.
Vsi (ali skoraj) si želimo ostati čim dlje mladi, vse bolj nas straši čas, ki nosi na kožo madeže in gube, naravne spremembe, ki nas spremljajo v starost. Naj nas tolaži dejstvo, da sposobnost izražanja čustev, zaradi katere smo bolj komunikativni do drugih in povečujemo našo empatijo, prehaja tudi skozi naše gube in gubice okoli oči in ust, ki pridejo do še večjega izraza, ko se smejemo. Zato, čeprav sploh ne verjamem Belluccijevi, ki pravi, da jo gube ne skrbijo, in se verjetno vsak dan razjoče, ko opaža, kako njena lepota usiha, se pa spomnim na drugo čudovito, pristno, neponarejeno italijansko igralko Anno Magnani, ki je vedno trdila, da je najbolj pomembno ne imeti “brazgotin na možganih”. Magnanijeva bi se posmehovala boju proti staranju, ki je simbol sodobne družbe. Svojemu maskerju je namreč nekoč odločno ukazala: “Pusti mi na obrazu vse gube. Naj se jih vidi, niti ene mi ne zakrij! Celo življenje sem se trudila, da sem si jih zaslužila”!

Piše Katja Ferletič / Zrcalce, zrcalce na steni povej,...

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme