Taki smo (36)

Mamica Kate Middleton, žena angleškega princa Williama, je 23. aprila povila tretjega otroka. Kraljeva zakonca sta naraščaj predstavila fotografom že 11 ur po porodu, kar je na spletu sprožilo val polemik med vsemi “navadnimi” mamicami, ki nimajo osebnega frizerja, maskerke in fashion stylist in so po navadi v tako kratkem času po porodu bolj podobne grizliju, ki se je komaj prebudil iz zimskega spanja kot pa hollywoodski zvezdi.
Mladi princ je že zelo zgodaj spoznal paparace in veliko zanimanje britanskih (in svetovnih) tabloidov za vse, kar zadeva njegovo družino. Končno smo štiri dni kasneje izvedeli tudi, kako je fantku ime: Louis Arthur Charles ali, bolje povedano, njegovo veličastvo princ Louis iz Cambridgeja. Tako kot za nosečnost ima angleška kraljeva družina tudi za porod in oznanjenje kraljevega rojstva točno določen protokol obnašanja: ime novorojenčka mora biti sporočeno javnosti od 2 do 7 dni po rojstvu, princ William ob porodu ni smel biti zraven Kate in otroka je pred njim videl notar, ki je preveril in potrdil njegov spol. Babice, zdravniki in medicinsko osebje v bolnišnici so morali podpisati dokument, s katerim so se obvezali, da ne bodo izdali ničesar. O rojstvu je bila kraljica takoj obveščena. Z London Tower so 62-krat ustrellili s topovi, 42-krat pa iz Green Parka, uradni glasnik v srednjeveškem oblačilu je na glas prebral kraljevo sporočilo o rojstvu otroka, ki je peti na lestvici za prestolonasledstvo. Edina informacija, ki je bila več dni prava skrivnost, je bilo ime malega princa, tako da so angleški pobiralci stav pred porodom sprejemali stave glede na datum rojstva, težo in spol dojenčka, nato pa so dobesedno pobesneli, ker je bilo ime dalj časa “top secret”. Kot se je že zgodilo v 80. letih ob rojstvu Williama, ko še ni bilo Facebooka, Twitterja in Instagrama, je tudi danes fotografija mlade družinice vsepovsod: splet in tradicionalne trgovine ponujajo zbirateljem predmetov kraljeve družine krožnike, kozarce, majice, kipce, karkoli si lahko ljubitelji kiča zaželijo; zanimanje za vse to, kar se dogaja v Buckinghamski palači, je na višku.
Louis bo zelo verjetno srečen deček, saj se je rodil v družini, ki se lahko pohvali s premoženjem, ki obsega 475 milijonov funtov. Sicer se v Buckinghamski palači pritožujejo nad vedno večjimi stroški, a vsekakor trdijo, da prispeva vsak angleški državljan letno le 56 penijev dajatev za vzdrževanje kraljeve družine; to je zelo skromen prispevek v primerjavi z zaslužkom, ki ga zanimanje za vse to, kar se tiče Windsorjev, prinaša angleškemu trgu dela in turizmu. Leta 2017 je monarhija prispevala v državni bruto notranji proizvod 1,766 milijarde funtov, od teh 550 milijonov samo na področju turizma. Leta 2012 je podjetje Brand Finance prvič objavilo “Monarchy report”. Takrat je bila vrednost monarhije oz. njen prispevek k angleškemu gospodarstvu ocenjena okoli 44 milijard funtov, v šestih letih pa je to število naraslo na 67,5 milijarde funtov, kar je seveda zasluga porok med mladimi princi, popularnosti kraljice Elizabete in rojstva novih srčkanih prestolonaslednikov. Brand Finance predvideva, da bo majska poroka med princem Harryjem in lepotico Meghan Markle prinesla v Veliko Britanijo poslovno dejavnost za milijardo funtov (300 milijonov samo na področju turizma). Čeprav ima angleška kraljeva družina v lasti številne palače, dragocenosti in umetniška dela, predstavljata prav gotovo podoba in velika medijska pozornost, katere je deležna, glavni vir zaslužka. Vse se je začelo z baročno poroko princese Diane in princa Charlesa. Takoj po njeni tragični smrti je bil sicer agleški narod manj naklonjen kraljici Elizabeti, na Dianinen pogrebu pa, ko je pred pogrebnim sprevodom, skupaj z vso kraljevo družino, s spoštovanjem sklonila glavo, je postala spet narodna junakinja. S časom se je kraljica vedno bolj modernizirala in se približala svojemu ljudstvu. Nekoč je bila hladna in stroga, vezana na tradicijo in verska načela, danes pa se velikokrat smeje in javno izkazuje ljubezen do vnukov in pravnukov – postala je komunikacijsko sredstvo, blagovna znamka monarhije. Tudi velik uspeh na spletnem portalu Netflix nadaljevanke The Crown, ki govori o kraljičinem življenju, je gotovo pripomogel k povišanju njene priljubljenosti in uveljavitve “kraljeve blagovne znamke”.
S pogostim objavljanjem fotografij malih Georgea in Charlotte ter zdaj Louisa daje kraljeva družina angleškemu narodu občutek kontinuitete in gledanja na prihodnost monarhije. Zdi se, da se je kraljici tudi uspelo izogniti obtožbam in ne biti osebno vključena v slabo razpoloženje ljudi, ki ga je ustvaril referendum o brexitu, saj sloni vsa odgovornost za izhod Velike Britanije iz Evropske unije na ramenih britanske premierke Therese May.

Piše Katja Ferletič / Tudi royal baby št. 3 bo Veliki Britaniji prinesel velik zaslužek

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme