Taki smo (34)

Potovanje z majhnim otrokom ni enostavna zadeva. Naj bo to prvo potovanje s prvim otrokom ali pa peto s petimi otroki, v vsakem primeru se moramo psihološko in fizično pripraviti na naporno preizkušnjo. Katera je najbolj primerna destinacija, s katerim prevoznim sredstvom naj potujemo, kako naj pripravimo prtljago … Gotovo imamo v trenutku, ko se odločimo za prvo potovanje s svojim malim kričačkom, nešteto dvomov in vprašanj, še posebno, če izberemo, da bomo potovali z letalom.
Letenje, gledanje skozi letalsko okence, občudovanje hiš in cest, ki hitro postajajo vedno manjše in oddaljene, vznemirljivi občutki ob vzletu – vse to je zelo zanimivo tako za mlade kot za izkušene potnike. Da bo čas na letalu z našimi najmlajšimi sopotniki čim bolj prijetno potekal, pa moramo obdržati mrzlo kri in upoštevati določene nasvete.
Začnimo s starostjo otroka. Če otrok nima posebnih zdravstvenih težav, zaradi katerih bi mu letenje škodilo, imajo letalske družbe določena pravila: navadno lahko potuje z letalom tudi otrok, ki je star le en teden ali petnajst dni. Otroci so glede na starost razvrščeni v dve kategoriji: infant (od 0 do 23 mesecev) in child (od 2 do 11 let). Glavna razlika je v tem, da morajo starejši otroci sedeti na svojem sedežu in imeti svojo letalsko karto, najmlajši pa lahko potujejo v naročju staršev in so s posebnim pasom pritrjeni na njihov varnostni pas – zanje ni potrebno kupiti karte, pač pa moramo plačati le letališke takse. V vsakem primeru mora imeti tudi otrok s sabo veljaven osebni dokument. Najbolje je, da opravimo check-in kar doma, online, na spletni strani letalske družbe, tako da bomo na letališču le oddali prtljago in opravili potrebne varnostne preglede in da bodo čakalne dobe čim krajše. Spomnimo se, da voziček lahko največkrat obdržimo do trenutka vkrcanja, na njem pa mora biti listek z vsemi našimi podatki in podatki o letu, da ga bomo lahko v primeru izgube spet dobili nazaj. Svetujem, da na let počakamo v otroških kotičkih, kjer so navadno otrokom v ograjenem prostoru na voljo številna igrala in kjer se bodo lahko tudi utrudili in tako, v najbolj srečnih primerih, med letom zaspali.
Večina letalskih družb daje ob vkrcanju prednost družinam z majhnimi otroki, v obratnem primeru pa je najbolje, da se čim pozneje postavimo v vrsto, saj imamo prostore na letalu že rezervirane; čim kasneje stopi otrok na letalo, tem dalj časa bomo imeli mir. Osebje letališča se navadno potrudi, da družini ob prijavi na let dodeli skupne sedeže na letalu. Če imamo možnost izbire, so za otroke najbolj primerni zadnji sedeži, na katerih bosta njihov jok in hrup motila čim manj potnikov; tu bomo sedeli v bližini stranišč (kamor bomo gotovo morali med letom vsaj nekajkrat iti) in od časa do časa lahko vstali ter naredili nekaj korakov. Za daljša potovanja nudijo nekatere letalske družbe tudi posebno otroško posteljico ali zibelko za dojenčke do 6 mesecev, do dveh let starosti pa otroški stolček, ki ga osebje pritrdi na sedež.
Glede ročne prtljage se moramo držati strogih predpisov, ki jih letališča izvajajo glede na število torb in njihovih velikosti. Navadno je tudi torba s pleničkami in drugimi predmeti za nego dojenčkov pojmovana kot ročna prtljaga in je zelo pomembno, da dobro premislimo, kaj bomo vanjo dali. V njej naj bodo letom primerno število plenic, rezervna oblačila, voda (na številnih letališčih je mogoče imeti s seboj tudi več kot 100 ml vode, mleka ali druge tekočine za otroke), hrana za dojenčke (na letalu nam jo bo osebje lahko segrelo), razni prigrizki za večje otroke (naj ti vsebujejo čim manj sladkorja, ki ima, kot je vsem staršem znano, večkrat izredno razburljiv učinek in naše ljubljene malčke spremeni v neukrotljive divjake), topla odeja, plastične vrečke in izjemno velika količina vlažnih robčkov. Navadno imajo otroci med vzletom in pristankom zaradi spremembe pritiska v letalu težave in bolečine v ušesih, zato lahko dojenčkom ponudimo dudo, stekleničko ali dojenje, večjim otrokom pa malo vode, bonbonček ali liziko. Če so naši otroci dovolj veliki, lahko nesemo na letalo tudi kakšno knjižico, pobarvanko, lesenke (flomastri mažejo roke, oblačila in sedeže!) in tablico ali videoigrice za najskrajnejše primere, ko smo starši z živci popolnoma na koncu.
Zadnje čase se je že veliko letalskih družb odločilo, da bo otrokom namenilo več pozornosti; njim in staršem skušajo ustvariti čim lepšo izkušnjo med letom: malčki lahko gledajo risanke, izbirajo hrano iz njim posvečenih jedilnikov, dobijo v dar t. i. “Fun Pack”, zabojčke s knjižicami, igračkami in barvicami. Zelo dobra in učinkovita ideja je, da tudi mi naredimo otroku malo presenečenje s kako novo igračko, saj ga bo ta zabavala in mu krajšala čas še posebno na dolgem letu, v nobenem primeru pa ne smemo doma pustiti otrokovo najljubšo igračko, saj nam bo lahko taka pozabljivost pokvarila ne samo let, ampak tudi celotne počitnice! Vsekakor skušajmo našega otroka pripraviti na potovanje in na let. Razložimo mu, zakaj si moramo vsi zapeti varnostne pasove, povejmo mu, da ga bodo verjetno ušesa malo bolela, a da bo vse hitro minilo, da se moramo vsi lepo obnašati, biti moramo umirjeni in čim bolj tihi, da ne bomo motili drugih potnikov. Naj bo potovanje lepa pustolovščina in letenje zabavno za vse člane družine!

Piše Katja Ferletič / Z otrokom na letalo: kaj moramo vedeti, da ne bo prvi let našega malčka prava katastrofa!

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme